אחד על אחד #1: ג’יימס מדיסון נגד מרטין אודגור

קרב הפליימייקרים: פרק ראשון בעימות 1 על 1 של הקשרים ההתקפיים הטובים באירופה: והפעם: ג'יימס מדיסון מטוטנהאם נגד מרטין אודגארד של ארסנל. השקה חגיגית של סדרת הכתבות החדשה, כשהפעם שני המאסטרואים של מרכז המגרש והרצועה ההתקפית מול רחבת ה-16. מי ינצח?

מרטין אודגארד מארסנל נאבק בג’יימס מדיסון מטוטנהאם במשחק בין הקבוצות. מי המס’ 10 הטוב ביותר מבין השניים?

1. תמונה כוללת:

* עמדה במגרש: 

למעשה, מדיסון הוא קשר התקפי (AM) שיודע לשחק גם בכנפיים וגם מאחורי החלוץ (עמדה 14), כשבנוסף הוא יורד לאחור לנהל את המשחק כקשר מרכזי (CM). משמע, הוא למעשה טרקוורטיסטה, שנע ונד בכל הרצועה שמאחורי הרחבה. לעומת זאת אודגור הוא יותר קשר מרכזי (CM) שמנהל את המשחק, ועולה רבות להתקפה, לאיזור 14 כקשר התקפי (AM) או להאלף ספייס הימני, או בשפה המקצועית: CAM.

* תנועה/מפת החום (פרמיירליג): 

כפי שנובע מהגדרת תפקידם, ניתן לראות שאכן מדיסון נע ונד בכל הרצועה ההתקפית שסמוכה לרחבת היריב (אגף שמאל, האלף ספייס שמאלי,איזור 14, והאלף ספייס ימני), עם נטיה לשמאל, כולל ירידה אחורנית לחלק האמצעי השמאלי כדי לנהל את המשחק. לעומת זאת, אודגור הוא פליימייקר שנוטה בעיקר לצד ימין, כשהוא גם מנהל את המשחק בחלק האמצעי הימני וגם עולה להתקפה בעיקר לצד ימין (אגף ימין + ההאלף ספייס הימני).

*מפת הבעיטות (פרמייר ליג):

ניתן לראות שמדיסון יותר מגוון, בועט המון מרחוק אך גם הרבה מתוך הרחבה, גם מימין, גם משמאל, וגם מהמרכז, כאשר הגולים שלו באו מכל מקום, מרחוק, מקרוב, וכמעט מכל איזור ברחבה. אודגור לעומתו, בועט המון מרחוק ופחות מתוך הרחבה, ובעיקר מצי ימין המועדף עליו, כאשר רוב הגולים שלו באו דווקא מאוזר מרכז הרחבה.

*סטטיסטיקה התקפית (פרמייר ליג): 

מדיסון הופיע פחות מאודגור (21 לעומת 29), וגם כבש פחות (4 לעומת 7), אך מסר אסיסט אחד יותר מהנורבגי (7 לעומת 6). מצד שני, הוא בועט יותר לשער במשחק (2.51 לעומת 2.1). כלומר, בתרומת גול +אסיסט, אודגור מנצח עם 13 G\A לעומת 11 G\A למדיסון.

*סטטיסטיקת בניית המשחק (פרמייר ליג): 

אודגור מוסר יותר מסירות מפתח (2.8 לעומת 2.4), הרבה יותר כדורי עומק (29 לעומת 12, מוביל את כל הפרמיירליג, וגם את אירופה), יצר יותר הזדמנויות גדולות מהאנגלי (14 לעומת 9). מצד שני, מדיסון יותר מעורב במשחק, עם יותר נגיעות בכדור (80.9 לעומת 72.5), כאשר במסירות מדוייקות הם מאד דומים (50.28 מסירות מדוייקות למשחק ב-86.9% דיוק למדיסון לעומת 49.63 ב-87%) – שני סרגלים. בנוסף, מדיסון הוא דריבליסט טוב יותר משמעותית (1.49 דריבלים מוצלחים למשחק ב-48.3% לעומת  0.94 ב-52% לאודגארד), וגם מעביר קרוסים טוב יותר (0.91 קרוסים מוצלחים למשחק ב-16.8% לעומת  0.80 ב-40% לאודגור), ואפילו נוגע יותר פעמים ברחבת היריבה (1.49 דריבלים מוצלחים למשחק ב-48.3% לעומת  0.94 ב-52% לאודגור.

— לסיכום, היות ומדיסון הוא הרבה יותר התקפי, וגם משחק במיקומים קדמיים יותר, הוא מצליח יותר בדריבלים, קרוסים, ונגיעות ברחבת היריבה, ואפילו באופן מפתיע בפאסים קצרים עם יתרון קל, אך בכל מה שקשור לבניית המשחק ויצירת מצבים – אודגור עולה עליו משמעותית. גם בכיבוש שערים, מה שהיה אמור להיות המומחיות של מדיסון, אודגור מצליח יותר ממנו השנה.


 


2. השוואת מאפיינים:

2.1. ניתוח רדאר הביצועים הבסיסי השנתי (2023/2024, כל המפעלים) – החל מקודקוד עליון ועם כיוון השעון: 

  • מסירות מפתח:  אודגור מנצח במעט (אחוזון 98.7) מול מדיסון (אחוזון 94.9). — שניהם מוסרי על, ויוצרי מצבים נהדרים.
  • פאסים מקדמים:  מדיסון מנצח בצורה משמעותית (אחוזון 86.6) מול אודגור (אחוזון 62.5). — מדיסון מוסר יותר מסירות מקדמות משחק כאשר הוא יורד לעמדה אחורית.
  • %נצחונות בדו קרבות:  מדיסון מנצח בצורה מאד משמעותית (אחוזון 61.3) מול אודגור (רק אחוזון 10.3). — מדיסון יותר קשוח ב דו-קרבות על הכדור.
  • פעולות הגנתיות:  אודגור מנצח בממש מעט (אחוזון 3.7) מול מדיסון (אחוזון 3.4). — שניהם חלשים הגנתית.
  • סחיבות כדור מתקדמות:   מדיסון מנצח (אחוזון 86.9) מול אודגור (אחוזון 71.0). — מדיסון מנצח בצורה ניכרת אך לא בנוקאאוט, באלמנט מאד משמעותי לקשר אמצע, היכולת לקדם את המשחק עם דריבל קדימה.
  • מסירות קדימה:  אודגור מנצח במעט (אחוזון 82.6) מול מדיסון (אחוזון 78.3). — לא הבדל משמעותי, אבל אודגור מנצח.
  • %מסירות קדימה מוצלחות: אודגור מנצח בצורה משמעותית (אחוזון 80.8) מול מדיסון (אחוזון 62.0). — אודגור הרבה יותר מדוייק ממדיסון באחוז דיוק המסירות קדימה, אלמנט מאד משמעותי לפליימייקר, שבונה את המשחק באמצע המגרש ומאפשר לקבוצתו לצאת קדימה להתקפה.

— בסה”כ, ע”י רדאר הביצועים השנתי בלבד, דומה שמדיסון מנצח במעט, בעיקר בזכות יתרונו הפיזי במאבקים, ויכולתו לספק מסירות מקדמות כדור (10 יארד ומעלה), ולספק סחיבות כדור מקדמות, אלך מצד שני, באספקט של בניית המשחק ויצירת מצבים, אודגור ללא ספק עולה עליו.


2.2. ניתוח רדאר הביצועים המתקדם הרב-שנתי (2023/2024 כל המפעלים) – החל מקודקוד עליון ועם כיוון השעון: 

  • G90 – גולים ל-90 דקות:   מדיסון מנצח.
  • xG90 -גולים צפויים ל-90 דקות:   מדיסון מנצח .
  • Sh90 – בעיטות ל-90 דקות:  מדיסון מנצח בצורה מאד משמעותית (אחוזון 61.3) מול אודגארד (רק אחוזון 10.3). — מדיסון יותר קשוח ב דו-קרבות על הכדור.
  • A90 – אסיסטים ל-90 דקות:    מדיסון מנצח במעט.
  • xA90 – אסיסטים צפויים ל-90 דקות:   שיוויון בין שני הכוכבים.
  • KP90 – מסירות מפתח ל-90 דקות:   שיוויון בין שני הכוכבים.
  • xGChain90 :  אודגארד מנצח במעט.
  • xGBuildup90 :  אודגארד מנצח בצורה משמעותית. — יוצר מצבים ובונה משחק טוב יותר.

— במלים אחרות, בכל הנוגע לבעיטות לשער, שערים, אסיסטים, שערים צפויים ואסיסטים צפויים – כל הפרמטרים המובהקים לקשר התקפימדיסון מנצח. ואולם, בפרמטרים של בניית המשחק ויצירת המצבים, אודגארד מנצח, מה שמעיד על יתרונו כפליימייקר מובהק.


2.3. ניתוח משושה היכולות  (לוקח בחשבון את 365 הימים האחרונים) – החל מפאה שמאלית עליונה ועם כיוון השעון: 

  • Touches – נגיעות:  מדיסון מנצח (אחוזון 94) את אודגור (אחוזון 76). — זהו נתון מעט מרמה, שכן אודגור משחק בקבוצה עם המון כוכבים בהתקפה: סאקה, מרטינלי, חסוס, האברץ, ולעתים טרוסארד, ולכן הכדור מתחלק יותר ביניהם, לעומת מדיסון שמהווה ציר יותר מרכזי בקבוצה חלשה יותר.
  • Chances Created – יצירת מצבים: אודגור מנצח (אחוזון 94) את מדיסון (אחוזון 91). — שניהם יוצרי מצבים מעולים, אך ה”אס הנורבגי” מעט יותר.
  • Ariel Duels Won – נצחון בדו קרבות אוויריים:  מדיסון מנצח (אחוזון 11) את אודגור (רק אחוזון 1). — שניהם לא כוכבים בנגיחות, דבר שלא מצופה מעמדתם כקשרים התקפיים. “אייר אוסמיהן” הם לא.
  • Defensive Actions – פעולות הגנתיות:   מדיסון מנצח (אחוזון 57) את אודגור (אחוזון 1). — נצחון בנוקאאוט, מדיסון מסתבר כמגן מצויין יחסית לעמדת הקשר ההתקפי. סיכוי גבוה שבין הטובים בעולם מבין שחקני הטופ בעמדה הזו.
  • Goals – שערים:  אודגור מנצח (אחוזון 94) את מדיסון (אחוזון 30).
  • Shot Attempts – ניסיונות בעיטה לשער:  אודגור מנצח בענק (אחוזון 94) את מדיסון (אחוזון 70).

— הפעם,כשמדובר על התקופה אחרונה, רק שנה לאחור, דווקא בכל הנוגע לבעיטות לשער, שערים,ויצירת הזדמנויות – הפרמטרים המובהקים לקשר התקפי – אודגור מנצח, שכן היתה לו השנה (2023/2024) שנה אישית מצויינת מבחינת כיבושים ואסיסטים, ולמדיסון מעט פחות, שכן הוא עבר לטוטנהאם מלסטר ואומנם פורח יחסית, אך אין ספק שהוא זקוק לזמן נוסף כדי להגיע לפריים שלו כמו שהיה בתקופתו הקודמת.  בנוסף, בפרמטרים של בניית המשחק ויצירת המצבים, אודגור מנצח כמובן, אך הפעם לא בפער גדול, שכן מדיסון מאד השתפר כפליימיקר בטוטנהאם השנה.


2.4. ניתוח השוואת פרמטרים-הגנתיים 

מניתוח היכולות ההגנתיות, עולה שמדיסון עולה על אודגור ממש במעט, ואם מתחשבים בכך שאודגור שיחק הרבה יותר דקות העונה (2486 לנורבגי לעומת 1769 לאנגלי) המסקנה היא שהם פחות או יותר שווים באספקט הזה, ללא יתרון לאף צד.


3. לסיכום:

דומה שמדיסון טוב יותר  כקשר התקפי פר אקסלנס, כלומר, כזה שבועט לשער, מבשל ומבקיע שערים, אם כי אודגור כלל לא הרחק מאחוריו גם בתחום הזה, עת הוא נחשב שחקן שבועט המון מרחוק, והשתפר מאד בשנים האחרונות בעליה להתקפה. מצד שני, אודגור טוב יותר משמעותית ביצירת מצבים (כדורי עומק, מסירות מפתח ועוד), ובמובן הזה, הוא נחשב לפליימייקר טוב יותר.

לפיכך, בסיכום הכללי, אין ספק ששניהם שחקנים נפלאים, אבל אם הייתי צריך לבחור רק אחד לקבוצתי, כנראה שהייתי בוחר באודגור, שניצח בנקודות בדו קרב הזה – ואף הוכיח את עצמו במשחקים גדולים ועל הבמה הגדולה מכולן, בצ’מפיונס ליג – אם כי צריך לציין שהפער כלל לא גדול.


אז מה דעתכם?  מי לדעתכם שחקן טוב יותר, ג’יימס מדיסון מטוטנהאם או מרטין אודגארד מארסנל? תנו בתגובות!

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    10 תגובות
    1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) כותב

      מטורפים

    2. יונתן שריון כותב

      בוחר באודגור כל יום.
      ניסים שאפו פשוט תענוג לקרוא.

      1. ניסים חליבה כותב

        יונתן יקירי תודה על הפרגון – אבל הוא מגיע לאלון פיאלקוב הנפלא.

    3. יוסף כותב

      כתבה מטורפת לפחות שתיים כאלה בשבוע אם אפשר😉
      אם יש משהו שכיף בבולרז זה השם שתפסתם אם זה בדיווחים אמינים כתבות מעניינות ניתוחים מעמיקים או סתם צ׳יפסים מעניינים
      אבל מעל הכל זה הקו האחיד שיש לכם לא משנה מי כותב מה אצל כולם לא יהיה כתוב ארלינג האלנד יהיה כתוב החריג אייר אוסימן השף הורוד ועוד דברים שמשפרים את החוויה בטירוף
      אין ספק שתצליחו והלוואי שתיהיו גוף חזק בעולם הספורט המזעזע שיש בארץ
      ❤️

    4. בר כותב

      איזה אלופים

    5. אלעד וייצמן כותב

      אלון תודה רבה, קומבט מדהים. אני מאוד אוהב את מדיסון ככה שאני משוחד אבל ללא ספק אודגור שחקן משבים

    6. רז לביא כותב

      סופר כתבים

    7. הכפתור של לאפורטה כותב

      אחלה בולרז

    8. שון כותב

      תענוג של כתבה, באמת מרתק ומעניינת.
      אשמח לקבל עוד כאלה אבל על שחקנים מפלצות כמו לאוטרו, ברונו, קיין, בלינגהאם, הגדולים באמת.

      תודה תודה תודה.

    9. אלון פיאלקוב כותב

      שון, תודה על המלים הטובות… תקבל בהחלט:)

    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן