איך שהכל התחיל | המשחק הראשון בטורניר הגדול בעולם
התואר החשוב ביותר בעולם הכדורגל, הוא זה שהיה בקטאר לפני שנה וחצי ויהיה עוד שנתיים ברחבי אמריקה – המונדיאל. לפני כשבועיים חגג טורניר הכדורגל הגדול בעולם 94 שנים להיווסדותו. תולדותיו של הגביע המוזהב, איפה שהכל התחיל.
שישים שנה לפני המונדיאל הראשון, ב-30 בנובמבר 1872, נפגשו שתי נבחרות ממולדת הכדורגל למשחק הנבחרות הבינלאומי הראשון – אנגליה וסקוטלנד, שנפרדו ללא שערים. 11 שנים לאחר מכן, עדיין בתוך הממלכה, הוקם הטורניר הבינלאומי הראשון – “אליפות הבית הבריטית”. הטורניר שרד שנים רבות לאחר מכן ונסגר רק מאה שנה מאוחר יותר, ב-1983.
פיפ”א נוסדת
שינוי משמעותי נוסף התקיים ב-21 במאי 1904, אז הוקם ארגון הכדורגל העולמי פיפ”א, עשרים שנה לפני שנוסדו ליגות הכדורגל הבכירות של איטליה וספרד. הארגון שהוקם בצרפת איגד את התאחדויות הכדורגל של צרפת, בלגיה, דנמרק, הולנד, שוויץ שוודיה, וספרד – שיוצגה אז על ידי ריאל מדריד מכיוון שהתאחדות הספרדית עוד לא הוקמה. כעבור שנה הצטרפו התאחדויות הכדורגל של גרמניה, איטליה, אוסטריה והונגריה.
ב-1908, הטורניר חצה את גבולות אירופה, כשדרום אפריקה הצטרפה לארגון. הבריטים, שראו בעצמם מולדת הכדורגל, סירבו בהתחלה להצטרף לארגון החדש אך לאחר מספר חודשים כשראן שמדינות רבות הצטרפו נשברו האנגלים שלא רצו להישאר מאחור והצטרפו גם כן לארגון החדש. אגב, שנתיים לאחר מכן התמנה אפילו נשיא אנגלי לארגון, שהחליף את קודמו הצרפתי.
פעמיים צרפת
טורניר הבינלאומי הראשון לנבחרות שלא חוסות תחת הדגל הבריטי, התקיים כמובן בבריטניה: טורניר הכדורגל באולימפיאדת לונדון 1908. הטורניר אמנם נעשה בשיתוף עם פיפ”א, ונבחרת בוהמיה נאצלה לבטל את השתתפותה בגלל שלא הייתה חברה בארגון, אך באופן רשמי מארגנת הטורניר הייתה התאחדות הכדורגל האנגלית. בטורניר שהיה קצת מבולגן השתתפו שש נבחרות, לאחר שהונגריה פרשה בגלל משבר בוסניה במהלכו פלשה האימפריה האוסטרו-הונגרית לבוסניה.
צרפת שלחה שתי נבחרות ושתיהן סיימו את הטורניר בבושת פנים מול דנמרק, כשצרפת ב’ הפסידה 9:0 לדנמרק ברבע הגמר וצרפת א’ הפסידה לה 17-1 בחצי הגמר. שתי תוצאות הענק לא הועילו לדנמרק, שהפסידה 2:0 לבריטים בגמר.
זכייה נוספת ואחרונה של בריטניה
ארבע שנים מאוחר יותר, באולימפיאדת סטוקהולם בשוודיה שוב ניצחו הבריטים את הדנים, הפעם 4:2 וזכו בפעם השנייה ברציפות. באולימפיאדת אנטוורפן ב-1920, פיפ”א לקחה לראשונה אחריות מלאה על הארגון, כשהפעם האנגלים עפו כבר בסיבוב הראשון אחרי הפסד 3:1 לנורבגיה. בלגיה זכתה בזהב לאחר שצ’כלוסובקיה פרשה באמצע הגמר, במחאה על השופט בזמן שבלגיה הובילה 2:0.
האנגלים לא הצליחו לחזור אפילו לגמר עד היום, כשברבות מהאולימפיאדות הם כלל לא השתתפו. בהתחלה בגלל האיסור של פיפ”א לשלוח שחקנים מקצוענים, שהביא ליתרון של נבחרות מהגוש הקומוניסטי שגרמה לתבוסות של הבריטים במוקדמות. ואחרי הפיכת הטורניר לטורניר לנבחרות עד גיל 23, בריטניה הפסיקה לשלוח נבחרות לטורניר בין היתר בגלל מריבות פנימיות של המדינות הבריטיות. אגב, באולימפיאדה הביתית ב-2012 השתתפה נבחרת בריטניה באופן חריג כנבחרת מאוחדת.
בכל מקרה, נעזוב את הבריטים ונחזור לטורניר עצמו. באולימפיאדות 1924 ו-1928 זכתה אורוגוואי, נבחרת ממדינה דרום אמריקאית קטנה עם פחות מ-3.5 מילון תושבים. הזכיות של אורוגוואי מצוינות עד היום בסמל הנבחרת, לצד הזכיות במונדיאל.
הבריטים שוב מחרימים
ישראל השתתפה בטורניר פעמיים, ב-1968, וב-1976, כשהשנה היא משתתפת בפעם השלישית באולימפיאדה אחרי שהגיעה עד לחצי הגמר באליפות אירופה עד גיל 21 בשנה שעברה. שתי הזכיות בצירוף חגיגות מאה שנה לחוקה של אורוגוואי, הביאו את פיפ”א שניסתה להקים סוף סוף טורניר עצמאי ולהכריז על אורוגוואי כמאחרת הראשונה של הטורניר. נבחרות אירופה לא כל כך לעשות את הדרך הארוכה, אך לאחר לחצים של ז’יל רימה, נשיא פיפ”א שעל שמו נקרא הגביע מספר שנים לאחר מכן, הסכימו ארבע נבחרות אירופאיות להשתתף בטורניר.