בנייתה של אימפריה: האסטרטגיה של ריאל מדריד
השקעה בצעירים על פני כוכבים, ניצול הזדמנויות בשוק, מערך סקאוטינג מפלצתי והנהלה שקובעת הכל. השיטות של מועדון העל נחשפות.
ריאל מדריד שוב מוצאת את עצמה במרכז הבמה של הכדורגל העולמי, עם סגל כוכבים המעלה נוסטלגיה לעידן הגלקטיקוס של תחילת שנות ה-2000. תחת הנהגתו של קרלו אנצ’לוטי, המועדון מראה שהוא יודע איך לבנות מחדש, תוך כדי שמירה על דומיננטיות, גם בעידן בו היריבים מתחזקים והכסף נשפך מכל עבר.
הבנייה מחדש: מהתחדשות לכוכבים
במשך השנים האחרונות, ריאל מדריד עברה תהליך של בנייה מחדש. זה החל כאשר פלורנטינו פרז חזר לנשיאות המועדון בשנת 2009, במטרה להחזיר את ימי הזוהר של תחילת המאה, כשהגלקטיקוס הראשונים שלטו במגרשים ובכותרות. בקיץ ההוא, המועדון הוציא סכום עתק של 250 מיליון יורו על כוכבים כמו כריסטיאנו רונאלדו, קאקה, קארים בנזמה וצ’אבי אלונסו. זו הייתה התחלה של תקופה חדשה, אך גם הבנה שהעולם השתנה, ושמדריד הגדולה צריכה להמציא את עצמה מחדש.
האסטרטגיה של פרז והמנהל הכללי חוסה אנחל סאנצ’ס הותאמה למצב החדש בשוק ההעברות, בו כוחות כלכליים כמו מנצ’סטר סיטי ופריז סן ז’רמן מציבים אתגר חדש. מול התחרות הקשה הזו, ריאל מדריד החלה לשנות גישה ולפנות לכיוונים חדשים בשוק. במקום לנסות להחתים את הכוכבים הגדולים ביותר מדי קיץ, המועדון החל לפנות לכישרונות צעירים, שהראו ניצוצות אך עדיין לא הגיעו לשיאם. כך, ריאל מדריד יכלה להשקיע בשחקנים לפני שהם הפכו לשמות גדולים באמת, ולפתח אותם בהתאם לתפיסת המשחק של המועדון.
מהלכים בשוק ההעברות
תחת הגישה החדשה הזו, ריאל מדריד הצליחה להביא לשורותיה שחקנים כמו פדריקו ואלוורדה, שהגיע בשנת 2015 תמורת 5 מיליון יורו בלבד, ויניסיוס ג’וניור, שנרכש ב-2017 תמורת 45 מיליון יורו, ורודריגו שהגיע שנה לאחר מכן תמורת 40 מיליון יורו. שחקנים אלו, שהיו אז אלמונים יחסית, הפכו להיות שחקני מפתח בסגל הנוכחי, לאחר שפיתחו את כישוריהם בריאל מדריד וצברו ניסיון על הבמה הגדולה ביותר.
האסטרטגיה הזו לא הסתיימה שם. בשנים האחרונות ריאל מדריד המשיכה לזהות ולחתום על כישרונות צעירים עם פוטנציאל אדיר. כך לדוגמא אדוארדו קמאבינגה נרכש בשנת 2021 תמורת 31 מיליון יורו, או אנדריק שחתם בסוף שנת 2022 תמורת 35 מיליון יורו עם קצת בונוסים. המהלך האחרון היה החתמתו של ארדה גולר ב-2023 תמורת 20 מיליון יורו, כשהמועדון זיהה בו פוטנציאל להיות השחקן הבא שיפרוץ לתודעה העולמית.
Jude Bellingham x Arda Güler 🏴🇹🇷 pic.twitter.com/cJuUMAyooB
— JBZ fan (@JBellinghamZone) January 29, 2024
בנוסף לרכישת כישרונות צעירים, ריאל מדריד החלה לחפש “הזדמנויות בשוק” — מקרים בהם ניתן להחתים שחקנים בתשלום מופחת בשנת חוזה או כשחקנים חופשיים. כך לדוגמא השוער הבלגי טיבו קורטואה הגיע ב-2018 תמורת 35 מיליון יורו, ודויד אלאבה ואנטוניו הצטרפו כשחקנים חופשיים בשנים 2021 ו-2022 בהתאמה. אך המהלך הגדול ביותר הגיע בקיץ הנוכחי כשקיליאן אמבפה הצטרף למועדון כשחקן חופשי, מהלך שנחשב לאחד השיאים הגדולים של חלוני ההעברות בשנים האחרונות. היכולת של ריאל מדריד לזהות הזדמנויות כאלו ולפעול בהתאם מדגישה את הגישה החכמה של המועדון בשוק ההעברות, תוך הבנה שלא תמיד צריך להוציא הכי הרבה כסף כדי להצליח.
האיש מאחורי הקלעים – ג’וני קלאפט
ההצלחה הגדולה של המועדון בחלוני ההעברות לא הייתה מתאפשרת ללא צוות הגיוס של מדריד, ובראשו ג’וני קלאפט – הסקאוטר הראשי של המועדון. קלאפט, שנולד בספרד אך גדל בברזיל, מתואר כ”חולה כדורגל” על ידי מי שעובד איתו ומכיר אותו היטב. הניסיון והקשרים שהוא רכש בשוק הדרום אמריקאי אפשרו לו בעבר לזהות כישרונות גדולים כמו קאסמירו. קלאפט עומד בראש רשת סקאוטינג רחבת היקף, המתמקדת בזיהוי הכישרונות הטובים ביותר בעולם ומאפשרת לריאל מדריד להקדים את יריביה ולחתום על שחקנים מבטיחים לפני שהם הופכים לשמות גדולים. תהליך זה כולל צפייה ישירה בשחקנים, איסוף דוחות מפורטים, ויצירת קשרים אישיים עם השחקנים ומשפחותיהם. צוות הגיוס של ריאל מדריד, בראשות קלאפט, הצליח להוביל להחתמתם של שחקנים כמו ג’וד בלינגהאם וארדה גולר, למרות תחרות קשה מצד מועדונים אחרים. יכולת זו לזכות באמון השחקנים ובני משפחותיהם היא חלק מהסוד להצלחה של מדריד בשוק ההעברות.
Averiguamos por los lados de Madrid y Juni Calafat es el que lo viene siguiendo, con gran scouts en Brasil muy seguramente lo vea más de cerca pic.twitter.com/hzlpFpYP2l
— Colombia Scouts 🇨🇴 🏟⚽️ (@JvenesPromesas3) August 21, 2024
וזה מה שמוביל אותנו לנקודה הבאה בבניה האיכותית של ריאל מדריד – ההנהלה. כוחו המרכזי של המועדון הספרדי הוא ללא ספק שדרת הפיקוד הבכירה ששולטת בו. כאשר בוחנים את תפקידה של ההנהלה בתהליך, חשוב לזכור שהמועדון מנהל את מדיניות ההעברות שלו כמעט ללא התערבות המאמנים. קרלו אנצ’לוטי, שנחשב למאמן בכיר ואחד הגדולים בהיסטוריה של המועדון, מעורב בתהליך אך אינו מוביל אותו. ההחלטות מתקבלות ברמה הניהולית, כאשר חוסה אנחל סאנצ’ס ופלורנטינו פרס מנהלים את העניינים.
דוגמה לכך ניתן למצוא בעונת 2023, כאשר לאחר עזיבתו של כרים בנזמה לסעודיה אנצ’לוטי ביקש להחתים את הארי קיין, אך המועדון לא נענה לבקשה זו. במקום זאת, ריאל מדריד פעלה לפי האסטרטגיה הארוכת הטווח שלה, שמובילה אותה להצלחות בזירה המקומית והבינלאומית. ההנהלה במדריד מאמינה בהמשכיות של הפרויקט, ולא בתלות במאמנים. דוגמה נוספת לכך היא הכישלון בהחתמתו של קפה אריזבלאגה ב-2018, כשהמאמן דאז, זינדין זידאן, העדיף להסתמך על קיילור נבאס. בסופו של דבר, אריזבלאגה עבר לצ’לסי, וזידאן עזב את המועדון זמן קצר לאחר מכן. בריאל מדריד מאמינים שהנהלה חזקה בונה מועדון חזק, ולא להפך, ואם לשפוט על פי ההתנהלות של מועדונים ונשיאים אחרים ברחבי אירופה – נראה שהצדק נמצא בצד של פלורנטינו.
Florentino Perez ve José Ángel Sánchez Stamford Bridge’de. pic.twitter.com/Nm471ldAyq
— Real Madrid Türkiye 🇹🇷 (@Rmcf__Tr) April 18, 2023
גם בזירה הכלכלית ריאל מדריד ממשיכה להוות דוגמה לניהול מוצלח, תוך שמירה על מאזן כספי חיובי גם בתקופות מאתגרות כמו מגפת הקורונה ושיפוץ ה’סנטיאגו ברנבאו’. בזירה הספורטיבית המועדון ממשיך להצליח עם זכייה ב-29 תארים מאז 2010, כולל שש זכיות בליגת האלופות וחמש זכיות באליפות ספרד.
החזון של ריאל מדריד לעתיד ברור: להמשיך בדרך הנוכחית תוך שמירה על קשב להזדמנויות חדשות ולהתפתחויות בתעשיית הכדורגל העולמית. הגלקטיקוס החדשים כבר כאן, והמטרה היא להבטיח שריאל מדריד תמשיך להיות בטופ של הכדורגל העולמי גם בשנים הבאות. סגל העל שנבנה במועדון הוא לא רק תוצאה של השקעה כספית, אלא של תכנון מדוקדק, זיהוי כישרונות וניהול נכון. ואם העבר מלמד אותנו משהו, זה שריאל מדריד תמיד יודעת איך לנצח במשחק הארוך.
🚨 BREAKING: Florentino Perez has overtaken Santiago Bernabeu as the president with most titles in Real Madrid history. pic.twitter.com/ERq9YwjvYl
— Madrid Xtra (@MadridXtra) May 4, 2024