
התיקון המושלם: גרניט ג’אקה הוא המנהיג האולטימטיבי של באייר לברקוזן העונה
בלי לכבוש או לבשל, גרניט ג'אקה הוא המנהיג שכל קבוצה הייתה רוצה. על הפריחה של השוויצרי בגרמניה ומדוע הוא אחד החלקים החשובים ביותר בעונה ההיסטורית של באייר לברקוזן
ארסנל של העונה שעברה הייתה קבוצה היסטורית – לא פחות. כנגד כל הסיכויים, היא הצליחה בעזרת סגל צעיר, כדורגל קצבי ומאמן מחונן לגעת בקצות אצבעותיה באליפות הפרמייר ליג, אך מולה ניצבה קבוצה היסטורית אף יותר, מנצ’סטר סיטי, ולקחה לה את התואר הנחשק אחרי שסיימה ראשונה במירוץ לאליפות, שהיה צמוד לכל אורכו. הדרך החדשה שמיקל ארטטה הנחיל במועדון הלונדוני הובילה בין היתר גם לסולחה בין אוהדי התותחנים לגרניט ג’אקה, מי שהיה עבור האוהדים מושא ללעג והפך באותה העונה להיות אחד השחקנים האהודים במועדון.
ג’אקה אינו נמנה מבין גדולי הקשרים של התותחנים. התקופה שלו בקבוצה מצפון-לונדון התאפיינה בעיקר בכרטיסים צהובים ואדומים, שלעתים הגיעו מהתנהגות שטותית של השוויצרי ומשחק בינוני, כחלק מהשנים בהן ארסנל לא הייתה רלוונטית במאבק האליפות באנגליה. השיא של היחסים העכורים בין האוהדים לג’אקה היה ב-2019, בתיקו ביתי מול קריסטל פאלאס. השוויצרי, ששימש כקפטן, הוחלף בדקה ה-69 של המשחק על ידי סאקה. הקהל המקומי הריע בקולי קולות לחילוף, מה שגרם לג’אקה לזרוק את סרט הקפטן על הדשא, להפנות אליהם את אוזנו באופן מתריס ולזרוק את החולצה לפני שירד לחדר ההלבשה. בעונה האחרונה בארסנל, ג’אקה הפך להיות משמעותי הרבה יותר כחלק מהריצה המצוינת של התותחנים, החל לקבל מקום של קבע בהרכב (והפעם גם בצדק), כבש שבעה שערים ובישל שבעה נוספים, והאוהדים סלחו לו על העבר.
Granit Xhaka: “I will be watching Arsenal play Man United and I will be supporting Arsenal”
Hope you enjoyed that Captain😎🤙 pic.twitter.com/DnS13Dd2P0
— UpYourArsenal🔴⚪🔴⚪♥️ (@UPYOURARSENAL04) September 4, 2023
לבאייר לברקוזן הוא הגיע בקיץ האחרון תמורת 15 מיליון פאונד בלבד, סכום נמוך ביותר בעולם בו שחקן כמו מודריק מגיע לצ’לסי תמורת 70 מיליון אירו. לברקוזן חיפשה מנהיג על המגרש, אחד שיוכל לכוון את המשחק השוטף, ועל הדרך לשמש דוגמה ומופת לשחקנים הצעירים. השוויצרי, שבגיל 23 כבר שימש כקפטן של בורוסיה מנשנגלדבאך, היה האיש הנכון למשימה. צ’אבי אלונסו חיפש שחקן שהוא קצת כמוהו, “גרזן” בקישור שיוכל לשלוט בקצב המשחק ולשמש כמנהיג. המעבר היה הכרחי ללברקוזן לא פחות ממה שהוא היה הכרחי לג’אקה. בראיון לאתר הרשמי של באייר לברקוזן מחודש נובמבר, הקשר בן ה-31 הודה כי הוא בכה מהתרגשות כאשר הוא עבר לקבוצה. האם מדובר בחנופה לאוהדים? אולי. אך עם איך שהוא נראה על המגרש ולאחר תקופה לא פשוטה באנגליה, כנראה שג’אקה היה לכל הפחות מאושר לחזור לגרמניה.
כאשר אנו מסתכלים על העונה של לברקוזן, רוב השבחים הולכים לכיוונו של צ’אבי אלונסו. המאמן הספרדי הצעיר שהצליח לבנות תלכיד אדיר מבלי לבנות קבוצה של כוכבים ומבלי להביא שמות גדולים למועדון. אולי חובבי הכדורגל הגרמני ילטשו עיניהם גם לצמד המגינים, פרימפונג וגרימלדו, שנותנים עונה יוצאת מן הכלל שמזכירה לעתים את אלכסנדר-ארנולד ורוברטסון מליברפול, שני המגינים שבימיהם היפים היו מפוררים הגנות באנגליה ואף מתחרים מי מבשל יותר שערים. ג’אקה הוא “דעה לא פופולארית” בכל הקשור להצלחה של לברקוזן, בוודאי לאור העובדה שהוא עם 0 שערים ו-0 בישולים העונה בבונדסליגה. למרות זאת, מדובר באחד השחקנים הכי חשובים במועדון הגרמני שרץ לאליפות, אם לא החשוב שבהם. כאשר אנו מדברים על קשרים אחוריים דומיננטיים, לא סביר שהשם של גרניט יעלה כל כך מהר. כנראה שנדון קודם על רודרי או דקלן רייס המצוינים. קשה לנו לחשוב על השוויצרי, שכן הוא אינו כובש שערים מכריעים עבור קבוצתו, או כובש שערים בכלל. ג’אקה הוא מסוג השחקנים שאנו לא שמים לב אליהם לעתים, אך כאשר הוא יירד מהדשא, מה שלא קורה כל כך בינתיים, לברקוזן תיראה אחרת לגמרי, ואז נבחין בהשפעתו על הקבוצה. בעולם שבו הכל מיידי, עולם שרוצה לראות מספרים כאן ועכשיו ומוקיר את אלו שעושים אותם, תמיד טוב לראות שחקן כל כך משפיע שאינו כובש או מבשל.
נתחיל בפן הטקטי. השוויצרי ממוקם במקום הרביעי בבונדסליגה באחוזי הצלחה במסירות במשחק פתוח והראשון ברשימה שאינו בלם. ג’אקה הוא גם השחקן שרץ הכי הרבה קילומטרים העונה בליגה, מלבד לנארד מלוני, שחקנה של היידנהיים. מעבר לכך, ג’אקה הוא השחקן שנוגע בכדור הכי הרבה בבונדסליגה ל-90 דקות עם 113.2 כאלו, כאשר הוא מחזיק בפער ניכר מהמקום השני – ולדמאר אנטון, בלמה של שטוטגרט, עם 91.7 למשחק. ג’אקה הוא העוגן בקישור שמתחיל ומקדם את ההתקפה, ובו בעת גם שומר על הקישור יציב מבלי צורך בחיזוקים מהצדדים. כך, מתאפשר לפרימפונג וגרימלדו לעלות להתקפה ולהביא לידי ביטוי את יכולת ההבקעה שלהם, שאכן באה לידי ביטוי העונה עם 15 שערים ו-17 בישולים משותפים. ג’אקה, כך נראה, אינו מחפש כלל להבקיע. השוויצרי בועט 1.1 בעיטות בכל משחק, ובמפת החום העונתית שלו, נוכל לראות שהוא גם לא מגיע לרחבת ה-16 של היריבה. ג’אקה קיבל תפקיד ברור ביותר מהמאמן הספרדי שלו – להיות המנהיג שמראה לקבוצה את הדרך, ולא זה שלוקח את הקבוצה על הגב שלו וכופה את עצמו עלייה.

ג’אקה הוא ההשתקפות המושלמות של צ’אבי אלונסו במגרש. הספרדי היה אחד מהקשרים היותר חכמים של הדור האחרון, אדם שתמיד דחף את קבוצתו קדימה וידע לנהל את המשחק. ג’אקה בשבילו הוא כמו כפפה ליד. המאמן מעביר את פילוסופיית המשחק שלו לקשר השוויצרי, שמתרגם אותה למגרש באופן מושלם, מעצם היותו קשר אמצע שמשחק על עמדה דומה ולעתים זהה לזו של אלונסו. ג’אקה מבין היטב כיצד לנהל את המשחק וחשוב מכך, הוא מבין כיצד אלונסו רוצה לנהל את המשחק. קבוצה שמבינה את המאמן, בטח כשמדובר בגאון כדורגל כדוגמת הספרדי, היא קבוצה שתנצח, ותמשיך לנצח.
בנוסף, לג’אקה יש אופי שכל קבוצה הייתה רוצה. הוא זה שמרים את הקבוצה ברגעים קשים ויודע גם להשאיר את הרגליים של השחקנים על הקרקע כשהראש נמצא בשמיים, כאשר הם מפנטזים על אליפות היסטורית ושבירת רצף הזכיות של באיירן מינכן. ארסנל של העונה שעברה כאמור הייתה קרובה לתואר, אך נחלה מפלה במחזורים האחרונים. ג’אקה, שגם בארסנל השלים לרוב משחקים מלאים, לא היה חלק מלא ברגעים בהם התותחנים קיבלו רגליים קרות בסוף העונה, כפי שהיה לפני כן. בתיקו 3-3 מול סאות’המפטון, זה שהחל את משבר סוף העונה של ארסנל, ג’אקה לא שותף עקב מחלה. בששת המחזורים שנשארו לאותה עונה, ג’אקה לא השלים 90 דקות בארבעה מהם. מתוך ארבעת המשחקים הללו, ארסנל הפסידה בשלושה וניצחה באחד בלבד, שגם הוא היה המשחק האחרון של העונה שהיה לפרוטוקול בלבד. ג’אקה כנראה אינו הסיבה היחידה לנפילתה של ארסנל, אך ניתן לראות כאן כיצד מנהיג ואדם בוגר בעל ניסיון על המגרש יכול להשפיע גם על השחקנים מסביב. ההשפעה של ג’אקה על המגרש הייתה ניכרת בעונה האחרונה בארסנל כשם שהיא ניכרת כיום אצל האדומים-שחורים, והאחרונים זכו במנהיג על הדשא שמבין את גודל המעמד.
Granit Xhaka could actually win the league with Leverkusen.
Bro is hunting Kane pic.twitter.com/cUsPBQqejs
— Perez (@Rezbarca) February 17, 2024
האכזבה בארסנל בעונה שעברה ודאי לימדה את השוויצרי דבר או שניים על איבוד אליפות מפתיעה. בקרב קבוצות צעירות, שאינן רגילות לזכות בתארים, עם שחקנים שחלקם הגדול היו חצי-אנונימיים עד העונה וללא ציפיות, פתאום האפשרות שהם יזכו באליפות מפתיעה מעוררת את תאבונן, וכך הראש אינו מתרכז בשימור היכולת אלא בפנטזיות על ההנפה המרגשת. גרניט ג’אקה נמצא על המגרש כדי לוודא שדבר כזה לא יקרה. הוא זה שיוציא את הקבוצה ממשבר עתידי שעלול להגיע והוא זה שיעזור לה להתעלם מרעשי הרקע ולהמשיך את היכולת המדהימה שלהם. פציעה שלו עלולה להשפיע על העונה של לברקוזן, כנראה יותר משל כל אחד אחר. אם אחד השחקנים האחרים ייפצעו, ניתן יהיה לכפר על כך בעזרת שינוי מערך ושיטת משחק שתתאים למצב החדש. את ג’אקה לא ניתן להחליף, כי מנהיגות היא תכונה שלא ניתן לחקות.
העונה של לברקוזן היא היסטורית בכל קנה מידה. לאחר שליטה אבסולוטית של באיירן מינכן, מגיעה קבוצה צעירה ורעננה, עושה רצף של 32 משחקים ללא הפסד בכל המסגרות (היחידה בחמש הליגות הבכירות שלא הפסידה העונה) וכבר פותחת פער של שמונה נקודות בצמרת. העונה עוד לא הסתיימה, לבאיירן יש את היכולת להלחיץ את האדומים-שחורים, אך עם מנהיג על המגרש כמו גרניט ג’אקה, שמכיר ויודע כיצד מרגישה אליפות שחומקת מבין האצבעות, לא נראה שלברקוזן תהיה ארסנל. בסופו של דבר, האליפות בגרמניה לא תוכרע כנראה ביכולת האישית של שחקן כזה או אחר, היא תוכרע במשמעת קבוצתית: טקטית ומנטלית. כאשר יש אדם על המגרש שדואג לשמר אותה, השמיים הם הגבול.
כתבה יוצאת מהכלל, תודה
כתבה נהדרת לשחקן שכל כך מגיע לו
עונה מדהימה שלו ונתן גול אדיר שלשום מגיע לו לקחת אליפות כזאת ששווה כמו 5 אליפויות בקבוצות על. שמח מאוד בשבילו תמיד היה אחלה גבר ושחקן טוב.