
הבולגרי הכי טוב מאז סטויצ’קוב
מבולגריה דרך גרמניה, אנגליה וצרפת, האלגנטיות של דימיטר ברבאטוב שבתה את ליבם של האוהדים. הגיע הזמן להיזכר באחד הכדורגלנים הטובים והלא מספיק מוערכים בדור האחרון
משחק הכדורגל המודרני מלא בספורטאי על: מהירות ריצה של אצנים אולימפיים, זינוק לגבהים לא אנושיים ובועטים כדורים שנראה כאילו נורו מתותח. בין כל אותן מפלצות אתלטיות, פזורים להם מספר שחקנים שהם לא ספורטאי על, אלא כדורגלני על – שחקנים שנראה שפשוט מבינים את המשחק בצורה שונה, בצורה אחרת. כדורגלני על אלו לא בהכרח ירוצו מהר יותר או יקפצו גבוה יותר, אבל בזכות ההבנה העמוקה של המשחק הם בכל זאת יבלטו, ודימיטר ברבאטוב בהחלט היה כדורגלן על.
Stunning! ⚡️ pic.twitter.com/9KRFdPQu4A
— Manchester United (@ManUtd) September 6, 2022
דימיטר נולד בבלגואבגרד ב-30 בינואר 1981 ו”נתוני הפתיחה” שלו היו מבטיחים – אבא כדורגלן ואמא שחקנית כדור-יד, אך כילד שגדל בשנים האחרונות לפני קריסת הקומוניזם בבולגריה, לא הייתה לו גישה לכדור ראוי והוא נאלץ להתאמן עם כדורסל מרופט או אפילו שלפוחית של חזיר. מגיל צעיר שיחק כחלוץ וביסס את הסגנון שלו על שניים מהחלוצים הגדולים של שנות ה90: מרקו וואן באסטן ששיחק בקבוצתו האהודה מילאן, ואלן שירר, אותו זכה לפגוש כמה שנים לאחר מכן.
הבולגרי שיחק במשך שבע שנים בקבוצת הנוער של פירין בלגואבגרד שם כבש 77 שערים ב-92 הופעות, מה שמשך את תשומת הלב של המועדון בו שיחק אביו, צסק”א סופיה, אליה הצטרף ב-1998.
בשלוש השנים הבאות ברבאטוב הספיק לקחת חלק ב-65 משחקים, לכבוש 38 שערים ולזכות עם המועדון בגביע הבולגרי כבר בעונתו הראשונה. בספטמבר 1999 קבוצתו פגשה את ניוקאסל בסיבוב המוקדמות הראשון של גביע אופ”א ובחוד של המגפייז, שיחק באותו זמן אלילו של דימיטר, אלן שירר האנגלי. עונה אחת לאחר מכן, באותו שלב בדיוק, ברבאטוב כבש חמישה שערים במשחק אחד נגד פ.צ טירספול, שאז נקראה קונסטרוקטורול קישינב. זאת הפעם היחידה ששחקן סופיה רשם הישג כזה באירופה.
באמצע עונת 2000/01 הוא עזב לראשונה את בולגריה ועבר לבאייר לברקוזן בסכום פעוט של 2.5 מיליון יורו וממוקם במקום ה-79 בהעברות היקרות ביותר של המועדון, ביחד עם שחקן גרמני יחסית אנונימי, מיכאל באלאק. ההתחלה הייתה קשה והוא שותף רק בשישה משחקים כשהוא לא כובש שער אחד, ובאופן כללי בשלוש השנים הראשונות בגרמניה כבש רק 22 שערים ב-80 הופעות. בעונת 2003/04 חלה נקודת המפנה האמיתית. ברבאטוב הבקיע יותר מכל שחקן לברקוזן אחר בתקופה הזו, עם מעורבות ב-94 שערים (69 שערים ו-25 בישולים) ב-117 משחקים. עד היום דימיטר ברבאטוב מדורג שלישי בכובשי המועדון בכל הזמנים והוא הכובש הזר הגדול בתולדות לברקוזן, אך חוץ מהמספרים הוא לא זכה שם באף תואר ואף לקח חלק בעונת ה”טרבל” הידועה לשמצה ב 2001/02 בה ”נברקוזן” סיימה במקום השני בליגה והפסידה בגמר הגביע הגרמני ובגמר ליגת האלופות.
Dimitar Berbatov, Bayer Leverkusen#BayerLeverkusen #DieWerkself pic.twitter.com/L5JO1zSS4i
— Football Memories (@footballmemorys) February 18, 2024
בעונת 05/06 המשיך את מסעו והגיע לאנגליה שם חתם במדי טוטנהאם במעבר שהפך אותו לבולגרי היקר בהיסטוריה כשנרכש תמורת 17 מיליון אירו והמשיך לכבוש בצרורות כשעל הדרך כבש את ליבם של אוהדי ה”תרנגולים”, אשר העניקו לו את הכינוי ”אייס מן” כהוקרה לקור הרוח שלו מול השער. שיתוף הפעולה שלו בהתקפה עם רובי קין (ד”ש למיץ’) היה פורה ביותר והצמד זכה במשותף בתואר שחקני חודש אפריל ב-2007. את עונת 06/07 ברבטוב סיים עם 23 שערים ו-15 בישולים, ונבחר לשחקן העונה של טוטנהאם ולהרכב השנה של הפרמייר ליג. ב-2008 כבש צמד בגמר גביע הליגה והביא לטוטנהאם את התואר הראשון שלהם מאז 1999 והאחרון עד היום.
עם תחילת עונת 08/09 החלו להתפרסם שמועות על התעניינות מצידה של מנצ’סטר יונייטד בדימיטר ואלכס פרגוסון אפילו צוטט בעיתונים שהוא מחכה כבר לרגע שהוא יחתום. לאחר סאגה לא קצרה, אשר כללה תלונה רשמית מצידה של טוטנהאם למנהלי הליגה, ”אייס מן” עבר לצד האדום של מנצ’סטר בסכום שיא של 32 מיליון אירו, שעות בודדות לפני סגירת חלון ההעברות ובכך ניפץ את שיאו כשחקן הבולגרי היקר בכל הזמנים וגם הפך לרכש היקר ביותר של פרגי אי פעם. כבר בעונתו הראשונה הוא הראה שגם מעבר לאחד המועדונים הגדולים בעולם לא משפיע על קור הרוח שלו, וסיים את עונת 08/09 עם 14 שערים בכל המסגרות ו-11 בישולים בפרמייר ליג (מקום שלישי בליגה), ביחד עם אליפות ראשונה בקריירה. עונת 10/11 הייתה עונת השיא שלו במדי השדים האדומים כאשר הבקיע 20 שערי ליגה, מה שזיכה אותו בנעל הזהב של הליגה האנגלית. באותה עונה הגיע עם יונייטד עד לגמר ליגת האלופות, אך לא שותף בו, ואף לא נכלל בסגל בהחלטה מעט תמוהה של המאמן, אך המעגל נסגר עם דברי הפתיחה של האוטוביוגרפיה של ברבאטוב שיצאה ב-2018 נכתבו על ידי אלכס פרגוסון וכללו התנצלות על כך שלא כלל אותו בסגל המשחק.
לאחר אותה עונת שיא ברבאטוב עבר לפולהאם ומשם נדד למונאקו, פאוק סלוניקי ואפילו הגיע לשחק עונה אחת במדי קראלה בלסטרס בליגה ההודית. הבולגרי זכה לייצג את נבחרתו 78 פעמים והבקיע 48 שערים כשהוא חולק את המקום הראשון עם חריסטו בונב, אך ברבאטוב עשה זאת ב-18 משחקים פחות. אך הוא לא הגיע עם ”האריות” לאף הישג משמעותי.
🇧🇬🎉 Dimitar Berbatov turns 43 today pic.twitter.com/7cqnA1ZKkT
— Football Archive (@FootballArch_) January 30, 2024
אין הרבה שחקנים ”מקטבים” כמו ברבאטוב. מצד אחד, הוא זכור עם עשרות רגעי קסם, גולים אדירים ואלגנטיות יוצאת דופן למשחק שכללה שליטה מדהימה בנגיעה הראשונה בכדור ומצד שני, אדישות מסוימת שגבלה אפילו בעצלנות. ריו פרדיננד סיפר בראיון: ”שלחתי כדור ארוך וצעקתי על ברבאטוב שיתפנה כבר, והוא בקור רוח הקלאסי שלו אמר לי – חכה, תתמסרו קצת מאחורה ותנו לי להגיע למקום ואז נוכל לשחק”. ”אייסמן” היה שחקן של רגעים, של דקות בודדות בהן היה פשוט שולט באופן מוחלט בנעשה סביבו, אם במסירה או בתנועה חכמה ותמיד נראה שהוא מקבל את ההחלטה הנכונה. קשה להאמין ששחקן גבוה ורזה, יש שיגידו גמלוני, מסוגל לזוז כמו שהוא זז ובמיוחד עם הכדור ברגל. הוא סמל לשחקנים מזן נכחד, שכל מטרתם הייתה לגרום לאוהדים ליהנות. הוא סיפר באחד מהראיונות שקרא ספר שהתחיל במילים ”אם אין בהם חן ויופי, לא יהיה בכוחם לזכות בליבו של הקהל” וכך עשה, כבש את ליבם של אינספור אוהדים בסטייל האישי שלו.
תעשו לעצמכם טובה. תפנו 5 דקות, תיכנסו ליוטיוב ותחפשו סרטון היילייטס של ”ברבא”, כי חלוץ בסגנון הזה, או כדורגלן בסגנון הזה הוא דבר שנהיה נדיר יותר ויותר.
Berbatov was some player
— Ross Ellis (@RossEllisRadio) February 16, 2024