
הליגה הסעודית לפני הצרפתית? דירוג האיכות של OPTA עושה סדר
הסבר קצר למי שלא מכיר - OPTA היא חברת סטטיסטיקה שעוסקת במדידת נתונים בכדורגל מאז 2006. לא מעט קבוצות ואנליסטים מתבססים על הדאטה שנצבר בשרתי החברה כדי לתכנן מודלים שונים בקבוצותיהם.
פעמיים בשנה, בחודש ינואר ובמהלך הקיץ מוציאה OPTA עדכון לגבי דירוג האיכות של ליגות הכדורגל בעולם.
הדירוג ממוספר בין 0 ל- 100 ונקבע לפי אלגוריתם פנימי וייחודי של החברה.
במקום ה- 30 נמצאת הליגה הנורווגית (עם ציון של 71.33) שמפורסמת בכישרונות האפריקאיים שהיא מביאה (לדג’ ויקטור אוסימהן, גיפט אורבן, קרפין דיאטה, דיוויד פופאנה ועוד) מהיבשת השחורה ונותנת להם את הבמה הראשונה בכדורגל האירופי לפני שהם ממשיכים הלאה לליגות בכירות יותר ביבשת.
במקום ה- 29 (ציון 71.4) נמצאת הליגה הרומנית שהמון קבוצות ישראליות (כרגע, בעיקר הפועל ב”ש) מתעניינות בשחקנים שם.
מקום אחד מעל במקום ה- 28 נמצא ליגת העל שלנו עם ציון של 71.56. סביר להניח שציון נובע בעיקר בזכות שתי הגדולות של הכדורגל הישראלי – מכבי חיפה ומכבי תל אביב שמספקות לנו הצלחה באירופה שבתורה מושכת שחקנים איכותיים כמו מילסון, עבדולאיי סק, אנריק סבוריט, דילן בטובינסיקה ועוד.
מקום אחד מעלינו במקום ה- 27 עם ציון של 71.94 נמצאת ליגה שכולנו למדנו להכיר בשנה האחרונה – הליגה הסעודית.
מעניין לראות שלמרות כל ההוצאות המטורפות של הקבוצות הסעודיות על רכש של שחקני על, הם עדיין לא התקדמו הרבה והם עדיין לא בין 20 הליגות הטובות בעולם וזה עוד בליגה בה כריסטיאנו רונאלדו שהיה השחקן הגדול הראשון שעבר לליגה, מפציץ בלי הכרה כשבקיץ הצטרפו אליו לליגה עוד לא מעט כוכבים כמו רובן נבס, קאלידו קוליבאלי, אנגולו קאנטה, ג’ורדן הנדרסון (שכבר הספיק לעזוב), פאביניו, כארים בנזמה, אדוארד מנדי, מרסלו ברוזוביץ’, רוברטו פירמינו, סרגיי מילינוביץ’-סאביץ’, מלקום, ריאד מחרז, אלן סן-מקסימין, סאדיו מאנה, פרנק קסייה, ניימאר, אלכסנדר מיטרוביץ’, אוטביו, איימריק לאפורט, גברי וייגה ועוד.
למרות כל אותם כוכבים, הליגה הזו עדיין לא עשתה מספיק כדי להעלות את הדירוג שלב בעיני OPTA, אך אולי זכייה בליגת האלופות של אסיה תשנה את הדירוג לטובתה.
שאר הליגות המדורגות עד המקום ה- 20 הן הליגה הדרום קוריאנית (72.09), הליגה היפנית (72.16), הליגה השוודית עם ציון של 72.3 , הליגה הקפריסאית (72.47), הליגה המקסיקנית (73.2) והליגה הקרואטית (73.45) שסוגרת את העשירייה השנייה במקום ה- 21.
League rankings as of Jan 19, 2024, using Opta Power Rankings:
1️⃣2️⃣ MLS
2️⃣6️⃣ Saudi Pro League pic.twitter.com/hUI7JMSY7H— Ronaldo🐫 (@LM10GreatestOAT) January 20, 2024
כצפוי כשנכנסים ל- 20 הראשונות אנו רואים עלייה ניכרת באיכות.
בין אותן ליגות נמצאת בין 20 הגדולות ניצן למצוא במקום ה-20 את הבונדסליגה השנייה (ציון – 73.62) שמלאה בשנים האחרונות בקבוצות היסטוריות כמו המבורג, שאלקה, סט פאולי, קייזרסלאוטרן ועוד.
לפניה בפער קטן של 0.4 במקום ה- 19 נמצאת הליגה הארגנטינאית (ציון – 73.66) שממשיכה להיות יצואנית מדהימה של שחקנים לאירופה.
במקום ה- 18 (ציון – 73.88) נמצאת הליגה הפולנית, במקום ה- 17 (ציון – 74.42) יש עוד ליגה שנייה – הסגונדה (הליגה השנייה בספרד), הבאה אחריה במקום ה- 16 (ציון – 74.76) היא הבונדסליגה האוסטרית שאמנם היא ליגה התקפית וכיפית לצפייה אבל היא נמצאת שם בעיקר בזכות רד בול זלצבורג שהשתלטה על הליגה ומביאה אליה כוכבים צעירים ואיכותיים כשהבולט בהם היה ארלינג האלנד.
במקום ה- 15 (ציון – 74.77) נמצאת הליגה שעד עכשיו רובנו שמענו עליה בחצי אוזן, אבל מהקיץ התחלנו יותר להתעניין בה אחרי שלאו מסי הגיעה אליה, ליגת ה- MLS.
כמובן שהגעתו של הארגנטינאי לאינטר מיאמי בקיץ הביאה איתה גם עלייה בפופולריות של הליגה ברחבי ארצות הברית בפרט והעולם בכלל והעונה יהיה מעניין לראות אם הנוכחות שלו ושל חבריו מברצלונה סרחיו בוסקטס, לואיס סוארס וג’ורדי אלבה יעלו את איכות הליגה.
כמובן שמסי הוא גם מגנט לשחקנים שרק רוצים לחלוק חדר הלבשה או מגרש עם אחד משני הכודרגלנים הגדולים בכל הזמנים ולכן יש סיכוי גדול שכוכבי על נוספים כמו לוקה מודריץ’ או איבן ראקיטיץ’ יצטרפו לליגה.
נכון לכתיבת שורות אלה זה לא המצב, אך חוץ ממסי יש בליגה עוד שחקנים מצויינים כמו תיאגו אלמדה (אטלנטה יונייטד), סבסטיאן דריוסי (אוסטין), פקונדו טורס (אורלנדו סיטי), האני מוכתאר (נאשוויל) וצמד האיטלקים לורנצו אינסינייה ופדריקו ברנרדסקי שמשחקים בטורונטו.
למעוניינים יש בליגה גם ילד פלא לשעבר של ברצלונה, ריקי פוץ’ שמשחק בלוס אנג’לס גלאקסי.
במקום ה- 14 (ציון – 75) ישנה ליגה בה מתפתחים לא מעט כישרונות – הליגה הדנית, ובליגת האלופות ראינו מה קופנהאגן יכולה לעשות.
במקום ה- 13 (ציון – 75.08) נמצאת הליגה הרוסית וזה בהחלט מעניין לדעת איך OPTA מודדים את איכות הליגה הזו בהתחשב בכך שזו ליגה מבודדת.
במקום ה- 12 (ציון- 75.76) נמצאת הליגה הטורקית, שכולנו אוהבים לשנוא אחרי סיפור שגיב יחזקאל ועדן קארצב.
הליגה האחרונה מחוץ לטופ 10 היא הליגה השוויצרית, שנמצאת במקום ה- 11 (ציון 75.72).
Matchday at the Cotton Bowl. 🍿
Watch @FCDallas take on @InterMiamiCF at 6pm ET on https://t.co/sqWEXcC3jH & the MLS App: https://t.co/weT5JfeSqf pic.twitter.com/1xNBpbGwum
— Major League Soccer (@MLS) January 22, 2024
הקרם דלה קרם – הטופ 10 של הליגות האיכותיות בעולם.
במקום ה- 10 נמצאת ליגה שמציגה שילוב של אותנטית וכישרון שצמח מהרחוב ולאו דווקא מהאקדמיות השונות – הליגה הברזילאית (ציון – 76.43).
נכון שאיבוד כוכב על כמו לואיס סוארס לא עזר להם בדירוג הנוכחי, אבל יש בה עוד הרבה כוכבים צעירים ומוכשרים כמו אסטבאו (פאלמייראס), טיאגו בורבס (רד בול ברזיל), יורי אלברטו (קורינתיאס), קנדי (פלומיננזה), אנדרה (פלומיננזה) ועוד שאמורים לעזור לה לשמור על מעמדה כאחד הליגות הטובות בעולם.
במקום ה- 9 (ציון 77.19) יש לנו את הליגה הטובה באירופה לפיתוח כישרונות שאינם מדרום אמריקה – הליגה הבלגית.
למרות שזו לא הליגה הכי שופעת כוכבים בכדורגל האירופי, הקבוצות הבלגיות מתחרות בקביעות הן במפעלים האירופיים ולרוב משיגות תוצאות טובות.
בנוסף השחקנים הרבים שיוצאים מהליגה הזו כמו גיפט אורבן, מאליק פופאנה, ויקטור בונייפיס וצ’ארלס דה קטלארה רק מראים כמה איכותית הליגה הזו ולמה היא מרוויחה את מקומה בטופ 10 בזכות ולא בחסד.
במקום ה- 8 נמצאת הליגה הטובה ביותר לדרום אמריקאיים שרק מגיעים לאירופה – הליגה הפורטוגלית (ציון – 77.2).
קבוצות כמו פורטו ובנפיקה שהן שתי קבוצות מובילות באירופה ומספקות דחיפה משמעותית למוניטין של הליגה.
⚽ + 🅰 = 𝙈𝙖𝙣 𝙊𝙛 𝙏𝙝𝙚 𝙈𝙖𝙩𝙘𝙝! ✨#SLBBFC • #LigaPortugal • @adidas pic.twitter.com/deDq6hLTbj
— SL Benfica (@slbenfica_en) January 19, 2024
במקום ה- 7 אחת הליגות ההתקפיןת ביותר באירופה – הליגה ההולנדית (ציון – 77.24).
נכון שאייאקס לא ממש במיטבה העונה (בלשון המעטה), אבל פ.ס.וו איינדהובן הייתה עד אתמול הקבוצה היחידה באירופה עם מאזן מושלם (נעצרה עם 1:1 מול אוטרכט) והיא נראית כרגע בלתי ניתנת לעצירה בדרך לצלחת האליפות.
כמה פנינים מדהימות הופקו בארדיוויזיה במהלך השנים, ויש שפע של כישרונות מבטיחים שמשחקים כרגע בליגה, מוכנים להפוך לכוכבים.
אז, איזו ליגה היא הטובה מבין אלה מחוץ לחמש הגדולות ?
למרבה הפלא, זו הצ’מפיונשיפ שמדורגת במקום ה- 6 מבחינת איכות עם ציון של 78.58.
העונה הליגה הזו כוללת מועדוני ענק כמו לסטר, סאות’המפטון, לידס וסנדרלנד ויש לה כמה כוכבי על כמו ג’יימי וארדי הבלתי נגמר, קיארנן דאובסרי האל, ג’ק קלארק שסוף סוף ממצה את הפוטנציאל שלו (13 שערים) ועוד.
החמישייה הראשונה
האליטה האמיתית של הכדורגל העולמי (והאירופי).
במקום ה- 5 נמצאת הליגה הצרפתית עם ציון של 81.41, נכון שהליגה הזו נחלשה מאוד מבחינת תחרות ומלבד פ.ס.ז’ קשה לראות קבוצה שתאיים על התואר, אבל זה לא אומר שאין בה כמה מהכדורגלנים הטובים בעולם.
מסי אולי עזב, אבל קיליאן אמבפה נשאר שם (לפחות כרגע, לכו תדעו מה יהיה בקיץ) ופ.ס.ז’ שלו מסוגלת לנצח כמעט כל אחת כשהיא במיטבה. אמנם התואר שהשייחים הקטארים כה עורגים אליו עדיין חומק מהם עד עכשיו, אבל הם עדיין קבוצה טובה מאוד כשגם בדרג השני יש קבוצות מצויינות כמו ניס, ליל, מונאקו ומארסיי.
במקום ה- 4 נמצאת ליגה שכבר מידרדרת שנים – הלה ליגה עם ציון של 83.43
במהלך השנים ובעיקר בעשור הקודם בשיא עידן מסי ורונאלדו הלה ליגה והפרמיירלג סיפקו לנו קרב טיטאנים אדיר בשאלה איזו ליגה היא הטובה ביותר.
אבל אחרי העזיבה של רונאלדו וזמן קצר אחריו גם זו של מסי, ישנה ירידה משמעותית באיכות הליגה.
ריאל מדריד היא עדיין אחת הקבוצות.הטובות בעולם ועצם זה שג’וד בלינגהאם (שהשתדרג במדריד לרמה של כוכב כל) בחר בה על פני מועדונים בכירים אחרים שחשקו בו מראה על כוח המשיכה שנשאר לבלאנקוס.
גם צמד הצעירים הברזילאים ויטור רוקה ואנדריק אמורים לספק בעתיד היחסית קרוב את תיאבון האוהדים לקרב חלוצים איכותי בדומה למה שהיה בימי הזוהר של הלה ליגה.
אבל הלה ליגה היא לא רק ברצלונה וריאל, אתלטיקו מדריד ששינתה את עורה והפכה לקבוצה סופר התקפית תחת שרביטו של אנטואן גריזמן, וסיפור האגדה של ג’ירונה שמי יודע אולי יסתיים באליפות הכי מפתיעה שראינו מאז לסטר אמנם לא מספיקות כדי לעזור ללה ליגה להיות על הפודיום של שלושת הגדולות, אבל עוזר לה לשמור על מקומה לקראת הסעתרות עתידית פוטנציאלית עליו שאולי תגיע בדמות העברתו של איזה צרפתי אחד לשורות הבלאנקוס בקיץ הקרוב.
Diego Simeone’s thoughts on a super-tight #LALIGAEASPORTS race! 🤏
📈 Will @atletienglish strengthen their bid this evening? #GranadaAtleti pic.twitter.com/LnmprHO1ZF
— LALIGA English (@LaLigaEN) January 22, 2024
במקום ה- 3 נמצאת שהצליחה להחזיר חלקית עטרה ליושנה – הליגה האיטלקית שהצליחה לעקוף בפער קטנטן את הלה ליגה עם ציון של 83.46.
המובגרים שביננו בטח זוכרים שמתחילת שנות ה- 90 ועד פחות או יותר 2006 הליגה האיטלקית הייתה הליגה הטובה באירופה בה שיחקו כוכבי על כמו וואה, רונאלדו הברזילאי, זלאטן, קאקה, בופון, דל פיירו, יאפ סתאם, טוטי, מלדיני וכו’.
אבל אחרי פרשת הקלאצ’יופולי הידועה לשמצה עומעם מאוד זוהרה של הסרייה א’ ובעשור שעבר היא אף הפכה למעין “ליגת בית אבות”, ליגה בה משחקים באופן קבוע שחקנים מעבר לגיל 35.
אבל החל מסוף העשור הקודם זה החל להשתנות.
בהתחלה זה היה עקב רכישתה של אינטר בידי תאגיד סונינג שהזרים לה כספים שהביאו לה אליפות, וזה המשיך ביתר שאת בעונות האחרונות עם מאבק אליפות מותח בין מילאן לאינטר או אליפות מרגשת לנאפולי אחרי עשרות שנים, וכל זאת למרות שיובנטוס נפלה ממעמדה כאחת הקבוצות הטובות ביבשת כשאת מקומה תפסו, נאפולי, מילאן ואינטר – שהגיעה לגמר ליגת האלופות בעונה שעברה.
בדרג השני גם רומא ופיורנטינה עשו חיל, אמנם בעונה שעברה שתיהן הפסידו בגמר הליגה האירופית והקונפרנס ליג בהתאמה, אבל עונה לפני כן רומא זכתה במהדורה הראשונה של הקונפרנס ליג אז אפשר לומר שהליגה זכתה להצלחה מסוימת באירופה כשהעונה כל הקבוצות האיטלקיות עברו את שלב הבתים באירופה.
במקום השני נמצאת הבונדסליגה עם דירוג של 84.04.
מה כבר יכול להיות איכותי בליגה שכבר יותר מעשור אפשר לקרוא לה “באיירן ועוד 17” ?
בניגוד לפ.ס.ז’ שבמקביל לשליטתה בליגה לא זוכה בתואר אירופי או הייתה קרובה יותר מידי לאחד כזה, באיירן מינכן מראה איך עושים זאת נכון כשגם היום על אף ירידה מסויימת במעמדה היא אחת הקבוצות הגדולות בכדורגל האירופי, כשרק לפני 4 שנים היא זכתה בליגת האלופות כשבדרך היא ריסקה את ברצלונה ללא רחמים 8:2 במשחק שייזכר לנצח.
הנמסיס הנצחית של הבווארים, בורוסיה דורטמונד מגיעה גם היא באופן קבוע לסיבובים האחרונים של המפעלים האירופיים כשפרנקפורט אף זכתה בליגה האירופית בעונת 2021/22 כשגם לייפציג ולברקוזן מאדירות את שמה של הבנודסליגה באירופה.
מבחינת איכות השחקנים, ישנם כמה שחקנים יוצאי דופן בבונדסליגה כבראש ניצב מי אם לא הארי קיין, אבל הוא לא היחידי יש גם את סאנה, קים מין ג’ה, קימיך, מוסיאלה, בונייפיס, גרימאלדו, פרימפונג, וירץ, אדיימי, שלוטרבק, אופנדה, צ’אבי סימונס ועוד.
ובמקום הראשון…
והזוכה היא להפתעת אף אחד – הפרמיירליג שהיא הליגה הטובה והאיכותית בעולם ולא בכדי עם ציון של 88.32.
המקום הראשון מגיע לפרמיירליג בזכות שילוב של כסף גדול מאד שמושך את השחקנים האיכותיים ביותר.
הכסף הרב שזורם מזכויות השידור שזורם לליגה האנגלית הביא איתו שחקנים כמו ארלינג האלנד, מוחמד סלאח, דומיניק סובוסלאי, חוליאן אלבארז, מוסא דיאבי וקווין דה בריינה, כולם הופכים את הליגה הזו לאטרקטיבית ביותר לצפייה בכך שאין בה משחק עונה פעמיים או שלוש בשנה אלא יש משחקי עונה וכמעט בכל מחזור יש משחק גדול שחורג בנתוני הצפייה שלו מעבר לגבולות בריטניה.
בנוסף לגבולות הליגה עצמה הפרמיירליג פיתחה דומיננטיות מדהימה שניכרת בתחרויות באירופה בשנים האחרונות כשבחמש מתוך שש העונות האחרונות, הייתה קבוצה אנגלית שהתחרתה בגמר ליגת האלופות, כשבשלוש מהן גם זכתה קבוצה אנגלית (ליברפול, צ’לסי וסיטי).
מנצ’סטר סיטי זכתה בטרבל בעונה הקודמת והיא ככל הנראה הקבוצה הטובה באירופה כרגע.
במקביל ווסטהאם זכתה בעונה הקודמת בקונפרנס ליג, אז אפשר לומר שהפרמיירליג הרוויחה ובצדק את מקומה בפסגה.
Thumbs up after that performance 👍
Liverpool’s lead at the top of the table extends to 5️⃣ points! pic.twitter.com/vDMWp2lre5
— Premier League (@premierleague) January 21, 2024
נו באמת מנסים להכשיר את השרץ
בשיא הכנות, דירוג מביך.
ליצנות של דירוג ניסים
איך הבונדסליגה לפני הלה ליגה זה לא אותה איכות בדון צורה
בשום
מביך יותר מהראיון של רונאלדו
זה דירוג שלך כפיר? כי בדירוג שפורסם קצת שונה במקומות 1-5.
פרמיירליג
לה ליגה
בונדסליגה
סריה A
ליגה 1
בכל מקרה ראיון מביך של R7 עדיף לא להתייחס ולזכור אותו כשחקן ענק.
זה הדירוג שפורסם על ידי OPTA
כשהברזילאית מעל הפורטוגלית או האמריקאית (!!) מעל ההולנדית אתה מבין שמדובר בבדיחות הדעת במקרה הטוב ובמקרה הרע בכשל מקצועי מחפיר ומבזה את הענף.
נו באמת…
אם לא יפורסמו הפרמטרים מתייחס לזה כמו שזה: גוזמה.
כל הדירוג הזה בדיחה לא מצחיקה האמת