המהפכה הפיננסית בפרמיירליג: שינויי חקיקה דרמטיים בעסקאות APT
הליגה האנגלית החליטה ברוב מוחץ על הכנסת שינויים בחוקה. התיקונים, ההשלכות והקבוצות שהתנגדו למהלך | כל הפרטים
הפרמייר ליג הודיעה רשמית על שינויי חקיקה משמעותיים בחוקי עסקאות APT, עסקאות בין מועדון לצדדים קשורים, כמו בעלי מניות או נותני חסות, שמטרתן למנוע ניצול יתרון כלכלי לא הוגן ולשמור על ערך שוק הוגן.
לאחר הצבעה דרמטית שהתקיימה היום בלונדון התקבלו השינויים והוכנסו לחוקה. במהלך ההצבעה, התקבלו התיקונים ברוב של 16 קבוצות שתמכו בשינויים מול 4 מתנגדות בלבד: מנצ’סטר סיטי, אסטון וילה, ניוקאסל ונוטינגהאם פורסט. מנצ’סטר סיטי הייתה הקבוצה הבולטת ביותר בהתנגדותה לשינויים המוצעים. מדובר במחלוקת שהחלה בקיץ האחרון, כאשר הליך בוררות שהגישה הקבוצה הביא לכך שחלק מהיבטי חוקי ה-APT נקבעו כבלתי חוקיים על ידי פאנל עצמאי. מאז, הדיון סביב סוגיה זו הוביל להתכתבות משפטית נרחבת בין המועדון לפרמייר ליג.
סיטי טענה כי אין לקיים הצבעה עד אשר הפאנל המשפטי יספק הנחיות מלאות לגבי חוקי ה-APT. אך הליגה, שעמדה בלחץ מצד קבוצות נוספות לשפר את המנגנון הקיים, החליטה להמשיך בתהליך ללא דחייה נוספת. על פי הצהרת הפרמייר ליג, מטרת השינויים היא להבטיח שהקבוצות לא ייהנו מהטבות מסחריות שאינן משקפות את הערך ההוגן בשוק (FMV), וזאת עקב קשרים עם צדדים קשורים כמו בעלי מניות או חברות מסונפות. “השינויים בחוקי ה-APT מבוססים על המלצות מפורטות של יועצים משפטיים עצמאיים,” נכתב בהצהרה הרשמית.
Premier League clubs have approved changes to the competition’s Associated Party Transaction (APT) rules despite the challenge of Manchester City. pic.twitter.com/cAFQGR0FDq
— Sky Sports Premier League (@SkySportsPL) November 22, 2024
התיקונים כוללים שילוב מנגנון חדש להערכת הלוואות מבעלי מניות והסרת חלק מהשינויים שבוצעו בחוקי ה-APT מוקדם יותר השנה. כמו כן, תהליך שיתוף המידע בין בסיס הנתונים של הליגה לבין יועצי הקבוצות שופר משמעותית. אחד השינויים המרכזיים בחקיקה נוגע להלוואות בעלי מניות. מעתה, כל הלוואה כזו תידרש לעבור הערכת שווי שוק הוגן (מושג פיננסי שמתייחס לקביעה של הערך הכלכלי האמיתי של עסקה או מוצר בשוק פתוח, כלומר מה שהעסקה הייתה שווה אם היא לא הייתה תלויה בקשרים מיוחדים בין הצדדים). אם ההלוואה תימצא כלא תואמת את השווי ההוגן, הקבוצה תצטרך לשנות או לסיים את ההסכם ולהחזיר כל חוב הנובע מכך.
בנוסף, הלוואות שיוחלפו באמצעי תשלום אחרים (כגון המרה להון מניות או החזר הלוואה) בתוך 50 ימים לא ייחשבו כעסקאות APT. כמו כן, הלוואות שנרשמו לאחר ה-14 בדצמבר 2021 ונותרו בתוקף עד ה-11 בינואר 2025, יחויבו בהערכה כזו. נאסף סאויריס, מבעלי אסטון וילה, קרא לדחות את ההצבעה לשלושה חודשים, ואף צוטט ב-“דיילי טלגרף” כשהוא מודיע כי קבוצתו תתנגד לשינויים. אך לבסוף, הרוב המכריע תמך בתיקונים, והליגה הצליחה להעביר את השינויים המשמעותיים.
השינויים בחוקי ה-APT מהווים ניצחון משמעותי לפרמיירליג, שמבקשת להבטיח יציבות כלכלית, הגינות תחרותית ושקיפות מלאה. למרות התנגדותה של מנצ’סטר סיטי והדרמה המשפטית שעדיין לא הסתיימה, נראה כי הנהגת הליגה נחושה לשמור על מנגנון שמגן על תחרות הוגנת. ההחלטה תוביל לשינויים מהותיים בניהול הכספי של המועדונים, במיוחד עבור קבוצות עם בעלים עשירים שנוטים להזרים כספים בצורות לא שגרתיות. התיקונים החדשים יצרו תקדים שישפיע על האיזון הפיננסי בליגה ועל האופן שבו הקבוצות מנהלות את עסקיהן בעתיד הקרוב.
🚨 Premier League APT changes approved at shareholders meeting 🚨 @TheAthleticFChttps://t.co/5NS46jsg6L pic.twitter.com/hxRvivxZzb
— David Ornstein (@David_Ornstein) November 22, 2024