
הקבוצה שנמצאת בשכונה הלא נכונה- צ’לסי חוגגת 119
כתבתי לפני שבועיים על באיירן מינכן שמכונה ״המועדון היהודי״ בגלל ראשי המועדון היהודים שהובילו את המועדון לפני השואה. כיום הכדורגל העולמי נשלט בידי העולם הערבי, שמשקיעים במנצ’סטר סיטי, פ.ס.ז, ניואקסל ועוד. אבל מי שהתחיל את עידן הכסף הגדול, במי שהיום היא הליגה הטובה בעולם, היה דווקא יהודי, רומן אברמוביץ’, הבעלים לשעבר של צ’לסי שחוגגת היום יום הולדת 119.
בלונדון אמנם קיימת שכונה בשם צ’לסי, אבל צ’לסי נמצאת דווקא בשכונה השכנה – פולאהם. איך זה קרה? בואו נחזור להתחלה, לעומת מרבית קבוצות הכדורגל בעולם, אצטדיונה הביתי הגיע לעולם לפניה. ב-1896 איש עסקים בשם הנרי אוגוסטוס “גאס” מירס, יחד עם אחיו ג’וזף, רכשו את מגרש האתטליקה סטמפורד ברידג’ בשכונת פולאהם.
The Shed End, Stamford Bridge 🏟📍#EmiratesFACup pic.twitter.com/U2H3icDd7h
— Emirates FA Cup (@EmiratesFACup) February 28, 2024
מחווה לרוזן
רק ב-1904, עם מותו של הבעלים הקודם הושלמה הרכישה, והאחים מירס ניסו לשכנע את מועדון הכדורגל מהשכונה, פולאהם לשכור את האצטדיון. לאחר וויכוח על גובה מחיר ההשכרה, התייאשו האחים מפולאהם וחשבו למכור את האצטדיון לחברת רכבות שתהפוך את המגרש, לחצר לפחם. בסופו של דבר האהבה לכדורגל ניצחה, והאחים מירס החליטו על הקמת קבוצה חדשה, שתאכלס את האצטדיון.
כך ב-10 במרץ 1905 בפאב השמש העולה, הוקם מועדון הכדורגל צ’לסי, השם צ’לסי נבחר על שם השכונה השכנה, מכיוון שפולאהם כבר היה תפוס. הצבע הכחול נבחר לקבוצה, לכבודו של חבר בית הנבחרים הנרי קדוגאן, שקיבל את תואר הכבוד הרוזן צ’לסי לאור תרומתו של משפחתו לשכונה. הרוזן צ’לסי התחרה במירוצי סוסים עם הצבע הכחול, ולכן הוענק הצבע אל הקבוצה החדשה שהוקמה על שם השכונה.
צ’לסי מצטרפת לליגה האנגלית
צ’לסי רצתה להצטרף בהתחלה אל הליגה הדרומית בלבד, אך לאור התנגדותה של שכנתה פולאהם, ושל טוטנאהם החליטה להצטרף לליגה האנגלית הכללית ושובצה אל הליגה השנייה. המועדון החל את דרכו עם שחקנים מבוססים שהגיעו מקבוצות אחרות, חלוצים ממנצ’סטר סיטי, ושוער משפילד יונייטד שהגיע עם אליפות ושני גביעים בארון התארים שלו.
ג’ון רוברסטון מגן בן 28 מונה למאמן הראשון לצד משחקו בקבוצה, והוא הוביל את הקבוצה אל המקום השלישי. בינואר 1907 עזב רוברטסון את הקבוצה לאחר שלא אהב התנהגויות מסוימות של ההנהלה, ובמקומו מונה למאמן מזכיר הקבוצה, ויליאם לואיס שהוביל את הקבוצה לעליית ליגה בסוף העונה. השחקן הבולט בקבוצה היה החלוץ ג’ורג’ “גטלינג גון” הילסדון, שיהפוך בהמשך לראשון בתולדות המועדון שכובש 100 שערים במדים הכחולים.
ביולי 1907 מונה למאמן הקבוצה דייוויד קאלדרהד, שאימן את הקבוצה במשך 26 שנה. הקבוצה התנדנדה בין הליגה הראשונה לשנייה, למרות ששיחקה כדורגל התקפי נהדר והפכה לאחת מהקבוצות האהודות בממלכה, ששברה שיאי אוהדים בליגה פעם אחר פעם כולל 77,952 אוהדים במשחק גביע מול סויינדון ב-1911.
גמר ראשון לצ’לסי
ב-1915 שנייה לפני שהכדורגל האנגלי הופסק לטובת מלחמת העולם הראשונה שכבר התחילה, צ’לסי הגיעה לגמר הגביע הראשון בתולדותיה, שכונה “גמר החאקי” בגלל הכמויות הרבות של החיילים ביציעים. עונת 1919/20 הייתה עונת השיא של הקבוצה מרגע הקמתה, כשהיא מסיימת במקום השלישי בליגה הראשונה.
הקבוצה המשיך להתנדנד בשנים שלאחר מכן למרות השקעות כספיות גדולות, ולצד תצוגות מדהימות, כולל 2:6 על מנצ’סטר יונייטד, 0:5 על סנדרלנד ועוד, ירדה ועלתה הקבוצה ליגה מספר פעמים ולא הצליחה להגיע להישגים משמעותיים.
ב-1937 הפכה צ’לסי למועדון האנגלי הראשון בהיסטוריה שמשתתף בטורניר בינלאומי, כשהשתתפה בטורניר בינלאומי שכלל שמונה קבוצות, משבע מדינות- גרמניה הנאצית, הונגריה, איטליה, צ’כיה, אנגליה, אוסטריה וצרפת המארחת ששלחה שתי קבוצות לטורניר. צ’לסי הגיעה עד לגמר, שם הובסה בידי אלופת איטליה בולוניה 4:1.
התואר הראשון של צ’לסי הגיע דווקא בזכות שחקן לשעבר של היריבה העירונית ארסנל, טד דרייק שמונה למאמן הקבוצה ב-1952. דרייק שינה את המועדון מהקצה אל הקצה, עם תהליך מודרניזציה של המועדון. הוא שינה את סמל המועדון לאריה, שכונה “האריה המשתולל”, באותה תקופה החלה הקבוצה להיקרא גם “הבלוז”.

אליפות בשנת היובל לצ’לסי
הוא שיפר את מערך הסקאוטניג של הקבוצה, והתחיל לקנות שחקנים פחות מוכרים, אך יותר יציבים. הוא שיפר את הקבוצה באופן הדרגתי, והצליח להעלות את הקבוצה ממאבקי הישרדות לאמצע הטבלה. את עונת 1954/55, בה חגגה הקבוצה יובל היא התחילה עם ארבעה הפסדים רצופים כולל 6:5 מטורף מול מנצ’סטר יונייטד, אך משם יצאה לרצף אדיר של שלושה הפסדים בלבד ב-25 משחקים בדרך לאליפות ראשונה בתולדותיה.
בעקבות הזכייה באליפות הייתה אמורה צ’לסי להיות הקבוצה האנגלית הראשונה שמשתתפת בגמר גביע אירופה לאלופות שהוקם באותה שנה. אך וויתרה על השתתפותה לאור התנגדות של ההתאחדות האנגלית. אחרי האליפות הקבוצה חזרה לבינוניות ולא התמודדה על האליפות השנים שלאחר מכן. דרייק פוטר בספטמבר 1961 כאשר הקבוצה בתחתית הטבלה, אחרי הפסד 4:0 לבלקפול ובמקומו מונה טומי דוקרטי.
תחת דוקרטי חזרה הקבוצה לשחק כדורגל מלהיב, התחתרה על תארים אך לא הצליחה לזכות בתארים. תחתיו זכתה הקבוצה בתואר אחד בלבד, גביע הליגה ב-1965. ב-1971 הגיע התואר האירופי הראשון של הקבוצה, שהניפה את גביע אירופה למחזיקות גביע אחרי ניצחון במפגש כפול, על ריאל מדריד אחרי תיקו 1:1 במשחק הראשון ניצחה צ’לסי 1:2 בגומלין והניפה את הגביע.
Chelsea 1971-72 pic.twitter.com/qZWFVim0zs
— The League Magazine (@Theleaguemag) April 22, 2023
הניצחון הגדול בהיסטוריה
בדרך אליו היא הביסה 0:21 את קאריינז’ 97 מלוקסבורג, עד היום הניצחון הגדול ביותר במפעלים האירופים. אחרי הזכייה בגביע המחזיקות, נכנסה הקבוצה לשנים ארוכות של יובש, שכללו גם משבר כלכלי שגרם לקבוצה כמעט לעזוב את אצטדיונה המיתולוגי. התחייה המחודשת הגיעה בשנות ה-90 בזכות ארץ המגף ומאמן הולנדי.
ב-1995 הגיע לקבוצה אגדת הכדורגל רוד חוליט, וחלוצה של מנצ’סטר יונייטד מארק יוז. חוליט מונה לשחקן- מאמן לקראת עונת 1996/97,והביא מספר שחקנים שהבולטים ביניהם היו ג’אנלוקה ויאלי ג’יאנפרנקו האיטלקים כשהאחרון יהפוך לאחד השחקנים הגדולים בתולדות הקבוצה.
כבר בעונתו הראשונה של חוליט סיימה הקבוצה במקום השישי שהיה הגבוה ביותר שלה, מאז 1990 וזכתה בגביע האנגלי שהיה התואר הראשון המשמעותי מאז גביע המחזיקות ב-1971. הרומן בין הצדדים נגמר מהר מהצפוי, כשחוליט פוטר בפברואר 1998, לאחר סכסוך עם ההנהלה ובמקומו מונה ג’אנלוקה ויאלי שהוביל את הקבוצה לעונה המוצלחת בתולדותיה מבחינת תארים, עם הגביע האנגלי, גביע הליגה, זכייה שנייה בגביע אירופה למחזיקות גביע והסופר קאפ האירופי בסוף העונה אחרי ניצחון על אלופת אירופה ריאל מדריד.
אליפות ראשונה לצ’לסי אחרי 50 שנה
הקבוצה המשיכה לעלות, והייתה על סף עלייה לחצי גמר ליגת האלופות בעונת 1999/00, כשניצחה את ברצלונה 1:3 במשחק הראשון, אך הובסה 5:1 בגומלין. באותה עונה היא הפכה לקבוצה האנגלית הראשונה בהיסטוריה שמשחקת ללא אנגלים בהרכב הפותח.
הקבוצה נכנסה שוב למשבר כלכלי, ממנו יצאה בשנת 2003 עם הבעלים אתו פתחנו רומן אברומביץ’ האוליגרך היהודי רוסי שקנה את הקבוצה, והצהיר על כוונתו להביא אותה אל הטופ העולמי. כבר בעונת 2003/04 הראתה הקבוצה שיפור משמעותי כשהיא מסיימת במקום השני בליגה, ומגיעה לחצי גמר ליגת האלופות, אחרי הדחה של היריבה הגדולה ארסנל ברבע הגמר.
ב-2004 מונה למאמן הקבוצה זו’זה מוריניו שהוביל את הקבוצה כבר בעונתו הראשונה לאליפות ראשונה מאז 1952, בעונה שוברת שיאים. צ’לסי הפסידה משחק אחד בלבד, השיגה 95 נקודות, שוערה פטר צ’ך ספג 15 שערים בלבד, ושמר על רשת נקייה לא פחות מ-25 פעמים. בליגת האלופות הגיעה הקבוצה לחצי הגמר, שם הודחה בדרבי אנגלי מול ליברפול.

טראומה בגמר ליגת האלופות ותיקון
מוריניו הוסיף עוד אליפות אחת שנה לאחר מכן, ועזב בסיום עונת 2006/07 עם שתי אליפויות, ועוד ארבעה תארים שונים. אחרי עזיבתו של מוריניו מונה למאמן הקבוצה, המאמן הישראלי אברהם גרנט שאימן את הקבוצה שנה, במהלכה שיפר את שיאה של צ’לסי באירופה כשהיה על סף זכייה בליגת האלופות, אך הפסיד אחרי 5:6 בדו קרב פנדלים, שוב בדרבי אנגלי הפעם מול מנצ’סטר יונייטד עם ההחלקה המפורסמת של ג’ון טרי, במוסקבה הקפואה.
צ’לסי המשיכה לחלום על הגביע החשוב מכולם כשבדרך היא זוכה באליפות נוספת ב-2010. היא הגשימה את החלום ב-2012 בזכות הכוכב דידיה דרוגבה, שהשווה בדקה ה-88 בגמר מול באיירן מינכן, חמש דקות אחרי שער היתרון של תומס מולר. ארבע שנים אחרי הטראומה בדו קרב הפנדלים, ניצחה צ’לסי כשדרוגבה מבקיע את השער המכריע.

עונה לאחר מכן רשמה הישג שלילי כשהפכה לאלופת אירופה הראשונה בהיסטוריה שמודחת כבר בשלב הבתים, כשסיימה במקום השלישי ונשרה לליגה האירופית, שם הפכה לקבוצה הראשונה שזוכה בליגה האירופית, שנה אחרי שזכתה בליגת האלופות. מאז הקבוצה הספיקה להוסיף עוד שתי אליפויות, אליפות אירופה אחת, וזכייה נוספת בליגה האירופית. במאי 2022 לאור הסנקציות על רוסיה, מכר אברמוביץ’ את הקבוצה לחברת משקיעים בראשות טד בוהלי. מאז המכירה התדרדה הקבוצה למרכז הטבלה למרות השקעות אדירות ברכש.
האם ההצלחה תחת אברמוביץ’ הייתה חד פעמית או שצ’לסי תצליח לחזור לגדולתה?
כתבה נהדרת ממש
עצוב מה שנהיה מהמועדון הזה, בכל זאת המועדון הבכיר בלונדון.