הקרב על ברלין | חצי גמר יורו 2024
הולנד, אנגליה, ספרד, וצרפת. 24 נבחרות התחילו את המסע בגרמניה אל עבר הגביע, ורק ארבע נבחרות, ארבע אומות כדורגל מפוארות, נשארו בקרב על התואר הכי גדול ביבשת | הכנה לחצי גמר יורו 2024
יורו 2024 מגיע אל שלבי ההכרעה. לאחר שלושה שבועות של כדורגל סוחף, נפרדנו מ-20 נבחרות, מכריסטיאנו רונאלדו שכנראה היה זה היורו האחרון שלו, ומטוני קרוס שתלה את הנעליים לאחר שהמארחת גרמניה הודחה. אחרי 108 שערים, דרמות ומהפכים, נשארנו עם ארבע נבחרות – הולנד, צרפת, ספרד, ואנגליה כשכל אחת מהן חולמת להניף את התואר, במשחק הגמר ב-14 ביולי באצטדיון האולימפי בברלין.
ספרד VS צרפת
09.07.2024
אליאנץ ארנה, מינכן
במשחק הראשון של חצי הגמר יעלו אל כר הדשא מינכן, שתי אלופות עולם ואירופה לשעבר, נבחרת ספרד ונבחרת צרפת. מצד אחד תעמוד הנבחרת הספרדית שהיא ללא ספק אחת הנבחרות המלהיבות בטורניר. החבורה של דה לה פואנטה מובילה את היורו בכמות שערי הזכות – 11, ביחד עם גרמניה אותה הדיחה, וספגה עד כה רק שני שערים לאורך כל הטורניר. השילוב של השחקנים הצעירים כגון לאמין ימאל וניקו וויליאמס, בצוותא עם הוותיקים יותר בדמותם של רודרי וקרבחאל, מוכיח את עצמו ובגדול. כמובן שאי אפשר להתעלם גם מדני אולמו, שחווה טורניר נהדר ומוביל את הנבחרת במעורבות בשערים כאשר הוא כבש שניים והוסיף עוד שני בישולים.
הנבחרת הספרדית פתחה כאמור את הטורניר בסערה עם ניצחון 3:0 גדול נגד נבחרת קרואטיה, לאחר מכן המשיכה עם ניצחון גדול 1:0 נגד איטליה, וסיימה את שלב הבתים באופן מושלם, אחרי שניצחה את אלבניה 1:0. היא גם לא ספגה שער חובה, לאורך כל שלב הבתים.
בשמינית הגמר דרסו הספרדים את נבחרת גאורגיה 4:1, בדרך אל מפגש קלאסי ברבע הגמר נגד מארחת הטורניר, נבחרת גרמניה, בשטוטגרט. נגד הגרמנים עלו הספרדים ראשונים ליתרון משער דני אולמו בדקה ה-51, אך גרמניה הצליחה לכפות שווין דרמטי בדקה ה-89′ משער של כוכב באייר לברקוזן, פלוריאן וירץ. שתי הנבחרות הלכו להארכה, כשהקהל הגרמני תומך בנבחרתו מהיציע, ובדקות מסוימות היה נראה כי גרמניה בדרך הבטוחה אל שער הניצחון. הספרדים גם הם לא ויתרו, ורגע לפני השריקה ששולחת את שתי הנבחרות אל דו קרב בעיטות מהנקודה הלבנה, דני אולמו הרים את הכדור אל הרחבה, ומיקל מרינו נגח אותו פנימה הישר לרשת של מנואל נוייר. ספרד בחצי הגמר בדקה ה-119.
נבחרת ספרד בהחלט נראית כמועמדת ראויה אל התואר. ‘לה רוחה’ הגיעה להכי הרבה הזדמנויות הבקעה בטורניר – 21, ומחזיקה ב-XG של 10.3 שערים צפויים, עליהם כאמור היא מתעלה עם 11 כיבושים. הנבחרת הספרדית רושמת הכי הרבה איומים בממוצע למשחק בטורניר – 7.2, ובנוסף רושמת 156 נגיעות בכדור ברחבת היריב – מקום 4 בטורניר. בנוסף, כפי שניתן לראות על פי הנתונים למעלה, הנבחרת הספרדית נטשה מעט את העמדה של לשחק מהאמצע ומשתמשת יותר באגפים, שם נמצאים ניקו וויליאמס ולאמין ימאל. ספרד גם לוחצת את יריבותיה, כאשר ברוב הזמן ממשחקיה הכדור נמצא במרכז המגרש – 43%, וב-36% מהזמן נמצא בחצי המגרש של היריבה.
מהצד השני של קרב הענקיות במינכן תעמוד נבחרת צרפת – אלופת העולם משנת 2018. צרפת הגיעה אל חצי גמר היורו לאחר שאת שלב הבתים היא סיימה במקום השני אחרי אוסטריה, לאחר ניצחון 1:0 על האוסטרים, תיקו 0:0 נגד הולנד, ותיקו 1:1 מול נבחרת פולין.
בשמינית הגמר פגשה הנבחרת של דידייה דשאן את נבחרת בלגיה, ומשער עצמי של יאן ורטונגן בדקה ה-85 העפילה אל רבע הגמר, שם פגשו אמבפה וחבריו את כריסטיאנו רונאלדו ופורטוגל לקרב גדול בשלב 8 האחרונות, שלא סיפק את המשחק לו כולם ציפו. לאחר 120 דקות ללא שערים, צרפת גברה בדו קרב הפנדלים על הפורטוגלים והעפילה אל ארבע האחרונות של אירופה.
הצרפתים, שהודחו ביורו הקודם כבר בשמינית הגמר נגד שוויץ, רוצים לזכות בגביע לראשונה מאז שנת 2000 ובפעם השלישית בהיסטוריה – שתמקם אותם במקום הראשון בטבלת הזכיות יחד עם ספרד וגרמניה. לדשאן כאמור אחת הנבחרות המוכשרות בטורניר, כשמעל כולם נמצא קיליאן אמבפה, שנחשב לדעת רבים כיום לשחקן הטוב ביותר בעולם.
אך למרות הציפיות, הנבחרת הצרפתית מאכזבת ביכולת שלה ובגדול. “אנחנו משחקים ככה, אם אתם לא מרוצים, זו לא הבעיה שלנו”, כך אמר שחקן הנבחרת אוסמן דמבלה לאחר ההעפלה אל חצי הגמר. הביקורות בצרפת ובאירופה סביב היכולת של הנבחרת בהחלט מובנות, כשלמעשה היא לא כבשה שער שדה אחד בתחרות עד כה, ומתוך 3 שערים בלבד שהיא הבקיעה, שניים מהם שערים עצמיים ואחד הובקע בפנדל. מדד השערים הצפויים שלה עומד על 8.1, אך הצרפתים רושמים 0.6 שערי זכות בממוצע למשחק – מקום 20 בתחרות! זאת למרות שבמדד הנגיעות ברחבת היריב הם ממוקמים ראשונים עם 176 נגיעת בכדור.
מבחינה הגנתית צרפת דווקא נראית טוב. הטריקולר סופגים בממוצע 0.2 שערים למשחק – מקום 1 ביורו, ולמעשה הם ספגו רק שער אחד לאורך כל הטורניר, גם הוא בפנדל, בשלב הבתים נגד פולין.
כפי שניתן לראות בנתונים, גם נבחרת צרפת יודעת להפעיל לחץ על יריבותיה, כשרק 23% מהזמן המשחק נמצא בחצי המגרש שלה, ובנוסף הצרפתים מתבססים על התקפות מהאגפים, כשרוב ההתקפות שלהם – 41%, מגיעות מאגף ימין שם נמצא כוכב הנבחרת, קיליאן אמבפה.
בסך הכל לאורך ההיסטוריה נפגשו שתי הנבחרות ל-36 משחקים, בהם ניצחה נבחרת ספרד 16 מפגשים, צרפת 13, ועוד 7 משחקים הסתיימו ללא הכרעה, במאזן שערים כולל של 64:39 לטובת הספרדים. הפעם האחרונה ששתי הנבחרות המעוטרות נפגשו האחת נגד השנייה הייתה בגמר ליגת האומות 2021, כשצרפת ניצחה 2:1 בסן סירו את הספרדים בדרך לזכייה בתואר משער ניצחון בדקה ה-80 של קיליאן אמבפה. הפעם האחרונה בה נפגשו שתי הנבחרות במסגרת אליפות אירופה בכדורגל הייתה בשלב רבע הגמר של יורו 2012, אז ניצחה ספרד 2:0 מצמד שערים של מאמן באייר לברקוזן כיום צ’אבי אלונסו, בדרך לזכייה שנייה ברציפות בגביע. כמובן ישנו גם המפגש הגדול ביותר אולי בין שתי הנבחרות, שהתקיים בפריז בשנת 1984, כאשר צרפת ניצחה את ספרד 2:0 במשחק גמר היורו, וזכתה בתואר לראשונה בתולדותיה.
ראש בראש יורו 2024:
אנגליה VS הולנד
10.07.2024
זיגנאל אידונה פארק, דורטמונד
במפגש השני של חצי הגמר יעלו אל כר הדשא בזיגנאל אידונה פארק, איצטדיונה של בורוסיה דורטמונד, סגנית אלופת אירופה נבחרת אנגליה, שמחפשת הופעה שנייה ברציפות ובכלל בגמר היורו, ונבחרת הולנד שהודחה בטורניר הקודם כבר בשלב שמינית הגמר נגד צ’כיה. הולנד, שבמונדיאל בקטאר נעצרה בשלב רבע הגמר לאחר הדחה נגד ארגנטינה, חולמת על הופעה ראשונה בגמר היורו מאז שנת 1988 – אז היא גם זכתה להניף את הגביע.
נבחרת הולנד סיימה את שלב הבתים במקום השלישי בבית ד’, לאחר ניצחון 2:1 נגד פולין, תיקו 0:0 מול צרפת, והפסד מפתיע 3:2 נגד אוסטריה. בשמינית הגמר החבורה של רונלד קומאן נראתה כבר הרבה יותר טוב והביסה 3:0 את רומניה משער של קודי גאקפו וצמד של דונייאל מאלן. ברבע הגמר ההולנדים פגשו את טורקיה, ולמרות שנקלעו לפיגור בדקה ה-35, הולנד הצליחה לבצע קאמבק ובין הדקה ה-70 ל-76 הפכה את התוצאה והעפילה אל חצי הגמר הראשון שלה מאז יורו 2004.
כפי שניתן לראות גם ההולנדים מרבים לתקוף מהאגפים שלהם בעזרתם של דמפריס, ברחווין, גאקפו ואקה, כש-72% מסך ההתקפות של הנבחרת בכתום מגיעים מהכנפיים. הולנד כמעט ולא נלחצת לאחור, כאשר רק 25% מזמן המשחק מתרחש בחצי המגרש שלה. הנבחרת של קומאן מציגה כדורגל התקפי כשהיא מחזיקה במדד שערים צפויים של 7.7 ובפועל כובשת 9 שערים עד כה – מקום 2 בטורניר אחרי גרמניה וספרד (11), הגיעה עד כה ל-16 מצבים מסוכנים – מקום 3 ביורו, ורושמת 4.0 איומים על השער בממוצע למשחק.
מולה תעמוד נבחרת שלושת האריות, שמפוצצת בכשרון, אך נראה שבעקבות הקבעון של מאמנה גארת’ סאות’גייט – אנגליה פשוט לא מצליחה להציג את היכולת לה מצפים ממנה ברחבי העולם. הנבחרת האנגלית סיימה את שלב הבתים במקום הראשון בבית ג’ לאחר שניצחה את סרביה 1:0, וסיימה בתיקו 1:1 נגד דנמרק ו-0:0 מול סלובניה. בשלב שמינית הגמר פגשו האנגלים את סלובקיה, וכמעט הודחו כשפיגרו 1:0 עד הדקה ה-95, אז ג’וד בלינגהאם הציל את הנבחרת עם מספרת מהאגדות, והארי קיין השלים את המהפך בהארכה.
בשלב רבע הגמר פגשה אנגליה את שוויץ המפתיעה, והשוויצרים כבר הרגישו את חצי הגמר מתקרב לאחר שבריל אמבולו העלה אותם ליתרון בדקה ה-75. אך 5 דקות לאחר מכן בוקאיו סאקה החזיר את אנגליה לתמונה עם שער נהדר, ושלח את המשחק להארכה שבסופה ניגשו הנבחרות לדו קרב פנדלים. שחקני נבחרת שלושת האריות הבקיעו את כל הבעיטות שלהם, שברו את מחסום הפנדלים של נבחרת אנגליה ורשמו העפלה שנייה ברצף אל חצי גמר היורו.
על פי הנתונים למעלה ניתן לראות כי הנבחרת האנגלית תוקפת בעיקר מהאגפים, כש-74% מסך ההתקפות שלה מגיעות מהצדדים. ברוב הזמן במשחקי הנבחרת הכדור נמצא בחלק האמצעי של המגרש, כאשר אנגליה ממוקמת במקום השלישי בממוצע החזקת הכדור כשהיא מחזיקה בכדור ב-58.1% מהזמן בממוצע למשחק. בנוסף לכך נבחרת אנגליה מתעלה על מדד השערים הצפוייים שלה, כשהיא כובשת 5 שערים אל מול XG של 4.3, ומדורגת במקום השישי במדד הנגיעות ברחבת היריב עם 128, כשמקום אחד עליה נמצאת יריבתה בחצי הגמר הולנד, עם 149 נגיעות ברחבת היריב. אנגליה ספגה רק שני שערים לאורך כל הטורניר, ובנוסף מחזיקה הנבחרת של סאות’גייט במקום הראשון במדד הכדורים הארוכים המדויקים פר משחק עם 33.4 מסירות ארוכות מדויקות בממוצע למשחק.
31 מפגשים התקיימו לאורך ההיסטוריה בין נבחרת הולנד לאנגליה, 13 ניצחונות רשמו האנגלים, 9 משחקים הסתיימו בניצחון הולנדי ועוד 9 ללא הכרעה, במאזן שערים כולל של 72:37 לטובת אנגליה.
המשחק האחרון שנערך בין שתי הנבחרות התקיים בחצי גמר ליגת האומות בשנת 2019, אז אנגליה עלתה ראשונה על לוח התוצאות מפנדל מדויק של מרקוס ראשפורד, ובדקה ה-73 מתיאס דה ליכט הבקיע את שער השוויון. לאחר הארכה ניצחה הולנד 3:1 משער עצמי של קייל ווקר ושער של קווינסי פרומס, והמשיכה אל הגמר.
המשחק האחרון בין שתי הנבחרות במסגרת היורו, התקיים בשלב הבתים של יורו 2016, כשאנגליה ניצחה 4:1 ולמעשה, חצי הגמר השנה בין שתי הנבחרות יהיה המפגש הראשון ביניהן בשלב הנוקאאט של טורניר גדול (יורו או מונדיאל).
ראש בראש יורו 2024:
אז מי הן שתי הנבחרות שייפגשו בגמר הגדול ב-14.07, באצטדיון האולימפי בברלין?
חבל שרוסיה לא מתמודדת ביורו הזה, יש לה ניסיון טוב בקרבות על ברלין!