התרנגול ניצח את האריה | טוטנהאם 0-4 אסטון וילה
לפחות פעם אחת בחיינו שמענו על האריה שהוא מלך החיות, החזק מביניהם כזה שאי אפשר להביס אותו. אבל בכדורגל זה סיפור אחר לגמרי, לפחות היום (ראשון), אסטון וילה עם האריה בסמלה הושפלה בוילה פארק על ידי ה’תרנגולים’ או בשמה הרשמי טוטנהאם. פוסטוקוגלו ניצח את אונאי אמרי בזכות יעילות מדהימה של התקפת התרנגולים, כאשר כל שחקן מרביעית ההתקפה של הקבוצה היה לו חלק בשער.
הקדמה
טוטנהאם הגיעה למשחק הזה בידיעה – ניצחון ומקום בטופ פור יהיה ברגלים שלהם בזכות משחק חסר של הקבוצה. המשחק הזה היה משחק חוץ ראשון של טוטנהאם מאז ה 2-2 מול אברטון מלפני חודש. הקבוצה קיבלה בחזרה את המגן הספרדי פדרו פורו אחרי שפצע באמצע פברואר. ה’תרנגולים’ יודעים שמחכה להם משחק קשה מול מאמן שלא הצליחה לנצח בחמישה המשחקים האחרונים של הקבוצה מולו
אסטון וילה נמצאת בעונת חלומות מבחינתה, עד לפני חודש וחצי הקבוצה עוד הייתה במקום השלישי, הקבוצה נכנסה לרצף טיפה שלילי אבל הצליחה לחזור לעצמה עם שלושה ניצחונות רצופים על לוטון, פורסט ופולהאם. מי שממשיך להצטיין הוא אולי ווטקינס, אסטון וילה כבשה בשלושת המשחקים האחרונים כ-9 שערים חמישה מהם נכבשו על ידי אולי ווטקינס. עוד על השחקן המדהים הזה תוכלו לקרוא בכתבה הנהדרת של ירדן סבח – smooth criminal.
הרכבים
מחצית ראשונה משמימה
תחילה, המשחק מול טוטנהאם היה הפעם הראשונה העונה שאמרי פותח במערך של 5-3-2, המחשבה מאחורי זה היא לנסות ולעצור את הרביעיה ההתקפית של טוטנהאם, הקבוצה של פוסטוקוגלו כבשה עד ערב המשחק 55 שערים 4 פחות מוילה עצמה. מהלך טיפה תמוה של אמרי היות וההתקפה שלו מחסירה שחקן התקפה נוסף שיוכל להצטרף למעברים. ובהחלט במחצית הראשונה זה עבד, טוטנהאם הגיעה למצב אחד בלבד של ג’יימס מדיסון וגם הוא נבעט מחוץ למסגרת, XG של 0.02. לעומת טוטנהאם, אסטון וילה יצאה יפה מאוד למעברים אבל היה חסר שם משהו, אולי זה היעדר שחקן התקפה שלישי, אולי אולי ווטקינס שהיה משחק לא טוב. דבר אחד בטוח שום דבר לא הלך לקבוצה של אמרי במחצית הראשונה לפחות בשליש הראשון.
כפי שניתן לראות גם בסטטיסטיקה, בעיטה אחת בלבד לעומת חמש של אסטון וילה, על האף 70% החזקת כדור של טוטנהאם.
מחצית שניה – הניסיון של אמרי נכשל
אז אתם בטח שואלים את עצמכם מה קורה אם הטקטיקה נכשלת?
התשובה היא בדיוק המחצית השנייה ונסתכל שנייה דבר ראשון על הסטטיסטיקה במחצית השנייה, ובנוסף לזה נראה את כמות יצירת המצבים המסוכנים במחצית השנייה:
יעילות זה שם המשחק, לא פעם ולא פעמיים שמענו את זה, אבל לא מדובר בקלישאה אלא בדבר האמיתי. 5 בעיטות למסגרת היו לטוטנהאם במהלך המחצית הראשונה, ארבעת המצבים המסוכנים הסתיימו בארבעה שערים. לעומתם, אמרי בנה על התקפות מעבר וניצול מצבים, לא כך היה בפועל. 0 התקפות מעבר, יצירת מצב מסוכן אחד שאף הוא לא נוצל. כאשר לא מנצלים מצבים ונותנים לטוטנהאם ולרביעית ההתקפה המדהימה שלהם להגיע למצבים התוצאה היא ידועה מראש.
נוסף על כך, אם נסתכל על מפת החום של אסטון וילה נראה שהקבוצה בקושי שיחקה בשליש האחרון של המשחק, במשחק על קרב ליגת אלופות אי אפשר להראות ולשחק בצורת משחק שאונאי אמרי חשב לעלות
המצב המסוכן של אסטון וילה – יכל להפוך את המשחק
רגע לפני האדום (65′) שסיים בפועל את המשחק, אסטון וילה הגיעה למצב מסוכן כאשר ניסיון מסירות תחת לחץ גרם לאיבוד כדור של טוטנהאם, ואן דה ון מאבד כדור למוסא דיאבי, ג’ון מקגין (קיבל את האדום) מסר את הכדור לא מספיק טוב לעבר זניולו והמצב הוחמץ. באותו מהלך, הכדור מגיע לאודוגי שמעביר שני שחקנים ומגיע למקגין, אותו שחקן שכמעט בישל את השער המצמק גרם לתיקול חריף שהוציא אותו למקלחת מוקדמת.
We think yellow at best, could this be appealed and over turned? pic.twitter.com/NoI1fahsOk
— Punjabi Villans (@PunjabiVillans) March 10, 2024
השערים
שער ראשון
דאבל פס מצויין בין פורו לקולוסבסקי הוציא לגמרי מהמשחק את לוקה דין, השוודי מסר לכיוון השטח לעבר סאר וביטל את פאו טורס ולנגלה, אותה פעולה גרמה למצב של ארבעה שחקני טוטנהאם עם הפנים לכיוון השער על שני שחקני אסטון וילה. כדור רוחב של סאר מצא את מדיסון שמול השער כבש את שער היתרון.
המהלך הראשון שמבטל את לוקה דין בהגנה
המהלך השני שמבטל הן את פאו טורס הן את לנגלה ומשאיר את קונסה וקאש לבד
ההתמודדות של קונסה וקאש ומול ארבעת שחקני טוטנהאם שמגיעים עם הפנים לכיוון השער של אמיליו מרטינס
ג’יימס מדיסון
זה לא רק השער, מדובר על העונה כולה, מדיסון מביא המון לטוטנהאם. מצבים נייחים, בישולים, הצטרפות מקו הקישור ושערים. כל אלה מוסיפים לטוטנהאם אלמנט שהיה חסר להם עונה שעברה, אלמנט החוכמה מהקישור.
הנתונים המדהימים של דיאגרמת העכביש, לקחתי את ברונו פרננדש העונה, ודה בריינה של עונה שעברה. שני הקשרים הטובים בפריימרליג לדעת הרוב ואפשר לראות, מדיסון לא נופל מהם ואף גובר עליהם במאבקים מוצלחים, מסירות מפתח ומסירות מתקדמות. חשוב גם לציין על אף שמדובר באחוזים האנגלי שיחק את כמות דקות מעטה בהרבה משני הכוכבים האחרים. הבעיה של מדייסון? התרומה ההגנתית של מדיסון היא פחותה משמעותית מרוב הקשרים ההתקפיים בפריימר אבל כשיש לך צמד קשרים כמו סאר וביסומה זה בהחלט לא מפריע.
שער שני
השער השני הגיע בזכות שחקן אחד בשם קולוסבסקי – השחקן שסיפק לחץ נפלא על קישור אסטון וילה ואף קרא את מהלך המסירה של קונסה. מסירה לעבר סון שהעביר מסירה קלה לג’ונסון שכבש את השער השני. לחץ וחטיפת כדור כמו שכתוב בספר.
דיאן קולוסבסקי
פעולת החטיפה שלו וקריאת המשחק היא רק חלקיק קטן מהפעולות שהשחקן השבדי עושה, ישנם שחקנים שהפעולות שלהם לא מתבטאות בשערים או בישולים אבל בסטטיסטיקה המתקדמת הן כן מתבטאות ומאפשרות למאמנים להבין מה השחקן תורם מעבר לכיבוש שחקנים.
הטבלה הזו מראה כמה פעולות הגנתיות פר 90 דקות כל שחקן עושה, במקרה הזה לקחתי את רשמית הכנפיים שמשחקים בפריימליג ואליהם הצמדתי רק את השחקנים שמשחקים בטופ סיקס. למעשה, שחקנים של קבוצות שמשחקות הסגנון התקפי ופחות צריכים לעשות עבודת הגנה. בנתון פה ניתן לראות כמה קולוסבסקי חיוני עבור טוטנהאם, השוודי תורם בין 5-6 פעולות הגנתיות במשחק. מדובר בהרבה פעולות יחסית לשחקן התקפה מהטופ סיקס. גראנצ’ו במקום הראשון אבל מיד אחריו סאקה וקולוסבסקי נמצאים. חשוב לציין את כמות הדקות הרבה שהשוודי משחק, דבר שמוריד את היחס בפעולות ההגנתיות במיוחד לשחק התקפה היות ומדובר הממוצע. ל-90 דקות.
בנוסף לכך, חל שינוי גדול בין קולוסבסקי הנוכחי לבין האחד שהגיע לטוטנהאם מיובנטוס:
אומנם כמות הבישולים ושערים ירדה, אך כמו שכתוב לעיל לא כך נמדד קולוסבסקי של העונה. בשאר הדברים ההתקפים השוודי הלך והשתפר. לפני טוטנהאם, הכישרון היה ביובה אך ה’גברת הזקנה’ לא ידעה להוציא מהשחקן את מה שאנחנו רואים כיום. מדובר בשחקן שכל מאמן אוהב הוא מחויב, ממושמע טקטית וכישורני.
שער שלישי
וכמובן, איך אפשר בלי שער של סוני בחגיגת שערים כזאת, בעוד מהלך מבריק של קולוסבסקי, השוודי מוצא בדקה ה-90 את יונג מין סון שכובש את השער השלישי במשחק. הקוריאני ממוקם רביעי בכמות השערים שיצר (גולים+אסיסטים). נזכיר גם שאת המקום הראש תופס אולי ווטקינס עם 26 שערים+אסיסטים העונה לעומת משחקים קודמים, נגד טוטנהאם הוא לא יצר מספיק מצבים וכשהיה לו הוא לא היה מספיק חד.
כמובן שאי אפשר שלא לדבר על המשחק הפנטסטי שסון נתן עם שער ושתי בישולים (נגיע לבישול השני).
שער רביעי
אז הנה הבישול השני של סון והפעם למחליף טימו ורנר, הקוריאני פרץ לכיוון הרחבה ומסר כדור לורנר, השחקן בעט בנגיעה וכבש שער יפיפה. לא אופייני לורנר שהכרנו מאז צ’לסי כן אופייני לשחקן שהכרנו בתחילת דרכו ברד בול לייפציג. עוד נתון על סון, עם שני יצירות המצבים הללו סון מגיע למקום השני בכמות יצירת המצבים עם 16, הראשון הוא מוחמד סלאח עם 19.
השחקן המצטיין – כריסטיאן רומרו
הבלם הארגנטינאי של טוטנהאם בעוד משחק יציב ומצוין, לצד ההולנדי רומרו נראה אחראי ורגוע יותר מאשר היה בשנה שעברה. גם לאחר פצית ואן דה ון רומרו המשיך להראות יציבות ועליונות בכל מה שקשור למשחק ההגנה והנה הנתונים:
- 90 דקות
- 101 נגיעות
- 2 הרחקות
- 1 הדיפת כדור
- 3 חטיפות
- 3 תיקולים
- תיקול של שחקן אחרון
- 4/4 קרבות קרקע
- 6 איבודי כדור
משחק מושלם של הבלם הארגנטינאי שהופך העונה להיות אחד הבלמים הטובים ביותר בעולם.
חוסר צד ימין אצל אסטון וילה
כאשר אונאי אמרי עלה במערך הנוכחי הוא ניסה משהו מיוחד, לשחק עם דין כמין כנף שמאל כאשר ביילי כנף ימין ואולי ווטקינס חלוץ. במקרה כזה טורס עבר להיות מין מגן שמאל ועבר במשחק למין 4-3-3 עם שתי שמיניות.
בעקבות הניסיון הזה, רוב ההתקפות של הקבוצה הגיעו מכנף ימין ששם ביילי שהוא כנף אמיתי שיחק, אבל זה לא היה מספיק עבור אסטון וילה בשביל לייצר מצבים. בנוסף לכך, השיטה של אונאי אמרי שונתה לאחר ה2-0 וכן היה ניצוץ של משהו אחר בשורות האדומים אך, לאחר האדום למקגין כל התוכנית השתבשה לחלוטין.
סיכום משחק נהדר אלעד, תודה
היה משחק מעולה, אחלה סיכום.