זה כבר לא אותו דבר | קרואטיה 1 – 1 פורטוגל

ההחלטות של מרטינז, הירידה הדרמטית ביכולת, היציבות הקרואטית והשחקן שלא מפסיק לאכזב. סיכום משחק.

זה היה לילה משביע רצון עבור שני הצדדים. מצד אחד עמדה לה נבחרת פורטוגל, שהגיעה למשחק נטול משמעות מבחינתה לאחר שהבטיחה את עלייתה לשלב רבע הגמר מהמקום הראשון בבית. מהצד השני נעמדה לה נבחרת קרואטיה, שרשמה הפסד מביך לנבחרת סקוטלנד רק 3 ימים לפני כן, והייתה חייבת לסיים לפחות בתיקו כדי לעלות לשלב הבא. ובכן, היא הצליחה במשימה. לאחר משחק קצבי ונהדר 2 הקבוצות יצאו ללא הכרעה, כשהקרואטים מקבלים את מבוקשם בעוד לפורטוגלים כאמור לא ממש היה אכפת.

וחוסר האכפתיות של הפורטוגלים ניכר כבר בהרכב איתו בחר רוברטו מרטינז לעלות. זה התחיל במערך אחר מהמערך נגד פולין, 3-5-1 במקום 4-2-3-1, והמשיך עם לא פחות מ-7 שינויים בהרכב. כריסטיאנו רונאלדו, ברונו פרננדש, ברננדו סילבה, דייגו קוסטה ועוד נשארו מחוץ לסגל של הנבחרת הפורטוגלית. רוברטו מרטינס עלה בהרכב שונה לגמרי, בניסיון לשמור על שחקניו הבכירים לקראת המשך העונה.

מנגד, הנבחרת הקרואטית הייתה חייבת כאמור לצאת עם נקודות. החבורה הסקוטית נשפה בעורפם והם כבר ראו את המקום בשלב הבא הולך ומתרחק. הקרואטים עלו במערך של 5-4-1, עם שרידי דור הזהב כמו מודריץ’, קראמריץ’ ופרישיץ’ ועם כוכבי מנצ’סטר סיטי, יושקו גבארדיול ומתאו קובאציץ’, וגם עם הצלחות מקומיות כמו השוער הנהדר דומיניקו ליבאקוביץ’ והקשר ששמו נקשר לקבוצות הגדולות באירופה – מרטין בטורינה.

המשחק נפתח בבליץ’ פורטוגלי, כשכבר בדקות הראשונות הפורטוגלים סיכנו את השער של ליבאקוביץ’ שוב ושוב. הקרואטים התקשו להיכנס למשחק, בעוד שחקני הקישור וההתקפה של פורטוגל לחצו נהדר והגיעו למצבים מסוכנים. אך ככל שחלפו הדקות, ניתן היה לראות את הקרואטים מתייצבים וחוזרים לסגנון המשחק אליו הם רגילים. בסביבות הדקה ה-15 חל השינוי, כאשר הקרואטים החלו לקחת את המשחק לרגליהם, לשלוט בכדור ולייצר התקפות מסוכנות. המומנטום הקרואטי נמשך מספר דקות, אך נבחרת פורטוגל התאוששה במהירות ולקחה את המשחק שוב לידיה. בגרף הבא ניתן לראות את המומנטום ההתקפי לאורך המשחק:

מייד לאחר ההתעוררות הקרואטית, פורטוגל התחילה להגביר את הלחץ. עוד מצבים, עוד בעיטות – ובסוף השער גם הגיע. מסירת עומק נהדרת של ויטיניה, אחד המצטיינים מהיורו האחרון, מצאה את ז’ואאו פליקס לא בנבדל. שחקנה של צ’לסי לא התבלבל ושלח את הכדור בצורה נפלאה לרשת, 1-0 לאורחים מפורטוגל. הפורטוגלים לא ויתרו על היתרון היחסי שלהם עד השא, והמשיכו לשחק נפלא עד לסוף המחצית הראשונה. אם החבורה של רוברטו מרטינז הייתה ממשיכה לשחק באותו קצב, אין ספק שהיא הייתה מנצחת את המשחק, אבל הירידה ביכולת שהגיעה במחצית השנייה הייתה כל כך דרסטית, ששער השיוויון של הקרואטים היה הכי צפוי בעולם. כדי להסביר את הירידה ביכולת, נסתכל על הנתונים הבאים:

  • בעיטות: 10 מחצית ראשונה – 2 מחצית שנייה.
  • מצבים מסוכנים: 2 מחצית ראשונה – 1 מחצית שנייה.
  • הצלות שוער: 1 מחצית ראשונה – 5 מחצית שנייה.
  • מסירות: 233 מחצית ראשונה – 222 מחצית שנייה.

וכך זה ממשיך וממשיך. הירידה הייתה חדה ומורגשת. זו לא רק ההתקפה שהתעייפה, כל שחקני פורטוגל שהיו על כר הדשא פשוט לא הגיעו לחלק השני. נכון, זה היה משחק לא רלוונטי. נכון, הם היו ביתרון. נכון, הם עלו בהרכב שלישי. ועדיין, נבחרת ברמה של פורטוגל לא יכולה להרשות לעצמה ירידות כאלה חדות ביכולת באותו משחק. זה עניין מנטלי הרבה יותר מאשר עניין של כישרון או יכולת. אחרי הכישלון ביורו האחרון, נבחרת פורטוגל תצטרך להגיע למונדיאל הקרוב עם הרבה יותר משקל על הכתפיים מהשנים האחרונות. אם רוברטו מרטינז רוצה לדאוג שהקבוצה שלו לא תקרוס ברגע האמת, הוא חייב לוודא שלכל הפחות הם לא קורסים באימונים.

מי שלקחה בשתי ידיים את הירידה ביכולת הפורטוגלית היא כמובן הנבחרת הקרואטית. החבורה של דאליץ’ החלה לצאת קדימה, לשחק בסגנון המוכר שלה של החזקה בכדור, הרבה מסירות ובניית משחק מאחור וכך לאט לאט להגיע לכמה שיותר מצבים. הקרואטים לא הפסיקו להגיע למצבים, כשלמעשה כמעט כל המצבים במחצית השנייה הגיעו מכיוונם. השער היה באוויר ולבסוף הוא גם הגיע. 2 דקות אחרי שכבש שער שנפסל בשל נבדל, יושקו גבארדיול הגיע שוב לכדור עומק ברחבה הפורטוגלית. הבלם, שהצטרף מאחור שוב ושוב לאורך המחצית, לא התבלבל ושלח את הכדור לרשת. ההצטופפות לאחור של הפורטוגלים אפשרה לשחקנים כמו גבארדיול להסתנן לרחבה בקלות, מבלי לחשוש מה יהיו ההשלכות בצד השני של המגרש. נבחרת קרואטיה שמרה על יכולת קבועה לכל אורך המשחק. לא הייתה איזו התעלות מצד השחקנים ברגעי הסיום או מאבק בלתי מתפשר על כל כדור. אלא שבעוד שבמחצית הראשונה זה פשוט לא היה מספיק מול נבחרת בסדר גודל של פורטוגל – במחצית השנייה הכוחות התאזנו לגמרי והיא באה על שכר היציבות.

2 הנבחרות העפילו כאמור לשלב רבע הגמר של ליגת האומות, והן לגמרי יכולות להיות מרוצות מהתוצאה – אבל לא מהדרך. הנבחרת הפורטוגלית, על אף היותה מפוצצת בכישרון, מתקשה להתפוצץ גם על כר הדשא. החבורה של רוברטו מרטינז נראית יותר מידי פעמים אפורה ומשעממת, על אף שבפוטנציאל יש לה את השחקנים המוכשרים בעולם. מנגד, החבורה הקרואטית תצטרך אט אט להפנים שתור הזהב של העשור הקודם כבר נגמר, והשאריות שנשארו ממנו כבר לא מספיקות. הדור החדש הקרואטי הוא אולי בעל אותם מאפיינים של הדור הקודם, אך הוא רחוק שנות אור מהיכולת אליה התרגלו בקרואטיה. עם כל הכבוד, ליגת האומות היא משחק אימון לקראת הדבר האמיתי. לקראת מונדיאל 2026, שתי הנבחרות האלו תהיינה חייבות לחשב מסלול מחדש, בניסיון להבין כיצד להמציא את הגלגל שהתפנצ’ר.

השחקן המצטיין: יושקו גבארדיול

בלמה של מנצ’סטר סיטי נתן הופעה נהדרת, והוכיח שוב שהוא אכן שייך לרמות הגבוהות ביותר. הנתונים של גבארדיול מאמש:

  • 90 דקות.
  • שער.
  • שער שנפסל.
  • מסירת מפתח.
  • 2/3 מאבקי קרקע מוצלחים.
  • 64 נגיעות בכדור.
  • 53/55 מסירות מדוייקות (96%).
  • 4 איבודי כדור.

ציון 8.5 במדד ballerz על המשחק אמש.

השחקן המאכזב: רפאל לאאו

שחקן ההתקפה הפורטוגלי מתקשה לספק את הסחורה. כשהוא כבר תקופה ממושכת לא מספיק מרשים, וכאחד האחראיים העיקריים לכישלון הפורטוגלי ביורו האחרון, מעמדו של רפאל לאאו צריך להישקל מחדש. בטח לאור הכישרון והאפשרויות הרבות שיש לנבחרת פורטוגל. הסטטיסטיקה של לאאו מאמש:

  • 71 דקות.
  • 1/3 בעיטות למסגרת.
  • 1/4 דריבלים מוצלחים (25%).
  • 45 נגיעות בכדור.
  • 17/24 מסירות מדוייקות (71%).
  • 2/7 מאבקי קרקע מוצלחים.
  • 14 איבודי כדור.

ציון 5 במדד ballerz לרפאל לאאו.

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן