חבל ההצלה | ‘מודל המשחק’ שאריק טן האח מנסה להטמיע ביונייטד
בשבועות האחרונים, מאמן מנצ'סטר יונייטד משתמש שוב ושוב בצמד המילים "מודל משחק". מהו אותו מודל, כיצד הוא מתאים ליונייטד, מדוע הוא לא מצליח לצאת אל הפועל והאם המודל יצליח לשמור על תפקידו של המאמן ההולנדי?
את העונה הנוכחית מנצ’סטר יונייטד פתחה לא בצורה בה דמיינו במועדון. הקבוצה האנגלית מתקשה לשמור על יציבות, סופגת הפסדים מביכים ולא מצליחה להיכנס לקצב. כך לדוגמא בליגה האנגלית השיגה הקבוצה עד כה 7 נקודות בלבד מתוך 18 אפשריות, והיא נמצאת במקום ה-14 בלבד, הרחק ממקומה הטבעי. לאחר התוצאות הלא טובות מתחילת העונה, נשמעות במועדון קריאות הולכות וגוברות הדורשות את פיטוריו של מאמן הקבוצה – אריק טן האח. במועדון האנגלי מתקשים להבין את הסגנון והדרך של המאמן ההולנדי, ולא מסכימים עם לא מעט מהדברים אותם הוא עושה. כך לדוגמא בכירים במועדון הביעו ביקורת על הדרך בה מתנהלות מסיבות העיתונאים של טן האח, בהן במקום לדבר על סגנונות משחק ורבדים טקטיים הוא בוחר להתמקד בהצלחות מהעונות שעברו. המאמן מתעקש פעם אחר פעם כי יונייטד תצליח להביא הצלחות במהלך העונה הקרובה, אך נראה כי בהנהלת המועדון מתקשים לראות כיצד זה יקרה.
בשבועות האחרונים משתמש מאמן מנצ’סטר יונייטד שוב ושוב בצמד המילים “מודל משחק”. כבר בסוף העונה שעברה החל המאמן ההולנדי להשתמש בביטוי, בעיקר לאחר הצטרפותו של המנהל הטכני – ג’ייסון וילקוקס. כך לדוגמא, התבטא טן האח לאחר הניצחון של יונייטד 7-0 על בארנסלי בגביע קארבאו בחודש שעבר: “עבור הקבוצה שלי זהו הלילה המושלם. עשינו כל מה שתכננו, ניצחנו כדי להגיע לשלב הבא. כבשנו כמה שערים נהדרים, אירחנו את האוהדים ועמדנו ב’מודל המשחק’ שלנו. אז כן, אנחנו מרוצים”.
אז מהו בעצם ‘מודל המשחק’ עליו מדבר טן האח?
לכל מאמן ומועדון כדורגל ישנן תוכניות טקטיות בהן הם משתמשים על מנת לנצל בצורה מקסימלית ככל האפשר את הקבוצה. התוכניות עוזרות למאמן מצד אחד להוציא את המיטב משחקניו ולהשתמש בהם בצורה הכי טובה שיש, ומצד שני להביא לידי ביטוי את סגנון המשחק בו הוא מאמין ואותו הוא רוצה להיות. בעבר מאמנים בכל רחבי העולם היו מכנים את התוכניות שלהם כ’שיטות פילוסופיות’, אלא שבשנים האחרונות הולך וגובר הכינוי ‘מודל משחק’ כביטוי לדרך הטקטית אליה שואף המאמן. את ‘מודל המשחק’ קובע לא רק המאמן, אלא הוא נבנה על ידי מגוון אנשי צוות שעוזרים לו לפתח את המודל ולהתאימו כל הזמן. כך לדוגמא, אם מודל המשחק של מועדון הוא לשחק כדורגל לוחץ והתקפי, סביר להניח שיהיו לו מספר גבוה של שחקנים צעירים ואתלטיים המתאימים לסגנון המשחק הזה. בשל כך, מחלקת הסקאוטינג של המועדון תכוון לרכישת שחקנים נוספים שמתאימים למערכת הזו, יהיה להם מאמן שמיומן באימון סגנון כדורגל כזה ועוד התאמות נוספות.
Erik ten Hag in training today 📸 pic.twitter.com/h7G2rX9R5t
— centredevils. (@centredevils) October 2, 2024
מהו ‘מודל המשחק’ אליו שואפת יונייטד?
התשובה לשאלה הזו היא די מורכבת, בעיקר לאור העובדה שכאמור המאמן ההולנדי לא אוהב לדבר על הטקטיקות שלו. טן האח מעדיף לדבר על כך שיש תוכנית, במקום לפרט מהי אותה תוכנית. סביר להניח שהסיבה להסתרת הכוונות שלו קשורה למה שקרה בתחילת העונה שעברה, אז הוא הרבה לדבר ולתאר את התוכניות הטקטיות שלו לקראת העונה החדשה, כשמעל כולם התנוססה הכוונה “להפוך את יונייטד לקבוצת המעברים הטובה בעולם”. אלא שלבסוף הפציעות הרבות שיבשו הכל, והמאמן לא הצליח לעמוד בציפיות הטקטיות בדרך לעוד עונה רצופת אכזבות. המאמן ההולנדי לא רק ממעט לדבר על סגנון המשחק אליו הוא מכוון, אלא גם כשהוא כבר עושה זאת הוא נוהג לענות תשובות מעורפלות שרק גורמות לשומע להתבלבל עוד יותר. כך, לדוגמא, בראיון שנתן המאמן לא מזמן לתקשורת ההולנדית הוא טען כי הקבוצה אותה הוא בונה ביונייטד לעולם לא תשחק באותו סגנון כמו של הקבוצה המצליחה שהוא בנה בזמנו באייאקס. אלא שלאחר מכן הוא חזר בו וטען כי דבריו הוצאו לחלוטין מהקשרם והכוונה הייתה לתת ‘רפרנס’ לדרך שבה הוא כן מתכוון שיונייטד כן תשחק.
אך עם זאת, ניתן לשער מהו סגנון המשחק החדש אליו מוביל טן האח בהתבסס על הסגנון בו הוא השתמש בסוף העונה שעברה. במשחקים האחרונים של עונת 2023/24, היה ניתן לראות כי יונייטד שואפת לשלוט במשחק על ידי לחץ גבוה על כל המגרש. שחקני יונייטד דחפו את החלק האחורי של הקבוצה היריבה כמה שניתן לאחור, ואז כשהגיעה הטעות הם הסתערו בכל הכח בדרך אל השער. נראה, כי המאמן ההולנדי שואף לבנות ‘מודל משחק’ בו הקבוצה תוקפת במהירות בניסיון לנצל טעויות של היריבה, כשבו זמנית היא מצליחה לשלוט במשחק לאור העובדה שהיריבה מצופפת את המשחק לאחור. בנוסף, המאמן מסתמך על שחקנים צעירים שמסוגלים לשמש כמנהיגים על המגרש, דוגמת קובי מאיינו ואלחנדרו גארנאצ’ו. הניסיון של טן האח לבנות מודל משחק קבוע איתו הוא ירוץ במשך כל העונה התחילה למעשה רק לאחר הגעתו ליונייטד, כאשר בתקופתו באייאקס המאמן נהג לשנות את סגנונות המשחק שלו באופן קבוע על מנת להתאים את הסגנון לשחקנים שעמדו לרשותו. מאז הגיע ליונייטד ניסה טן האח לבנות ‘מודל משחק’ מוגדר, אלא שמאז ההשתלטות של חברת INEOS, על המועדון – טן האח הוא כבר לא היחיד שאחראי על בניית המודל.
Manchester United are in the bottom half of the table in both the Premier League and Europa League 🙃 pic.twitter.com/yytH0CTOAJ
— ESPN UK (@ESPNUK) October 4, 2024
האם יש הגיון במודל אליו יונייטד שואפת?
בגדול התשובה היא כן. בהתחשב בשחקני ההתקפה הנהדרים והמסוכנים שיש ליונייטד יש הרבה הגיון במשחק לחץ הדוחק את היריבה לאחור ומאפשר לקבוצה לשלוט במשחק. המודל המסתמן של יונייטד מזכיר מאוד את המודל שהטמיע אולה גונאר סולישאר בעונת 2020/2021 או לסגנון שהנהיג סר אלכס פרגוסון בין השנים 2009-2007. המעטפת המקצועית החדשה ביונייטד, בראשות דן אשוורת’ ועומר בררדה, שואפת לבניית סגנון שיאפשר לקבוצה לחזור בהקדם לפסגת הפרמיירליג, אך גם להצליח להישאר שם מספר עונות.
בין אידיאל למציאות
למרות שמודל המשחק אליו מכוונת יונייטד נשמע טוב על הנייר, בפועל הקבוצה האנגלית מתקשה במבחן המעשי. הקבוצה האנגלית מתקשה מאוד עד כה מפתיחת העונה, והיא לא מצליחה להציג את הסגנון אותו היא מנסה לפתח. הסיבה המרכזית לחוסר ההצלחה עד כה של הקבוצה היא איבודי כדור רבים מידי שבשל הלחץ הגבוה שיונייטד מפעילה מאפשרים לשחקני היריבה לצאת להתקפות מעבר ולהגיע למצבים בקלילות רבה. קבוצות רבות שמשחקות בסגנון דומה לזה של יונייטד משתדלות לשחק בזהירות רבה ככל האפשר כשהכדור נמצא אצלן על מנת להימנע מטעויות הדומות לאלו שיונייטד מציגה.
ליונייטד אין מספיק שחקנים אגרסיביים שיכולים לנצח בקרבות אחד על אחד, וברגע שהיא מאבדת את הכדור – הקבוצה של טן האח מוצאת את עצמה חשופה מאוד מאחור. מעטים הם שחקני ההגנה ברחבי העולם שיצליחו לכסות לבדם על השטח הרב שיונייטד משאירה פנוי בחלק האחורי שלה. המאמן ההולנדי גם ניסה בעבר מספר אפשרויות בניסיון לחפות על בעיות אלו, כמו לדוגמא ההעברת דייגו דאלוט ונוסייר מזראווי לאמצע, אלא ששינויים אלו יצרו בעיות אחרות כמו שטח רב מידי שפנוי באגף שהקבוצות היריבות ניצלו אותו בהתאם.
Sorry but these images of Manchester United structure are frightening.
Absolutely no positional sense, structure or any accountability.
Getting opened up and tore through like this is far more concerning than conceding from an individual mistake.
Might do a Video on this!🤔 pic.twitter.com/phI3Wp2YAv
— António Mango (@AntonioMango4) September 30, 2024
בראיון שנתן לרשת סקיי ספורט בשבוע שעבר, אמר טן האח כי: “אם אתה מאבד את האמונה שלך, אתה מאבד הכל. אנחנו צריכים להמשיך ולדבוק בתוכנית. אנחנו נמצאים כבר תקופה ארוכה בשינוי מנצ’סטר יונייטד. מהרגע שהגעתי לכאן ידעתי שאנחנו צריכים לשנות. היינו צריכים להחליף כמה שחקנים מבוגרים, והבחירה שלנו הייתה להביא שחקנים צעירים. זה לוקח זמן כדי לקבל את המסרים על הסיפון, לקבל מודל משחק ולהציג תרבות חדשה. זה לוקח זמן”.
מכל האמור נראה כי הבעיה האמיתית של מנצ’סטר יונייטד היא חיסרון בשחקנים מתאימים. לשדים האדומים חסרים מספר שחקנים מתאימים בעמדות מפתח שיוכלו להשלים את הפאזל ב’מודל המשחק’ אליו מכוונת הנהלת המועדון ואליו מכוון אריק טן האח. כרגע, בהיעדרם של שחקנים אלו, המודל הנוכחי רק מסרבל את יונייטד ומונע מהקבוצה להציג כדורגל ראוי.
איך יונייטד מתכוונת לשנות את החורים ב’מודל המשחק’? אם להשתמש במילותיו של טן האח – “זה עומד לקחת זמן”.
האם המאמן ההולנדי יקבל את הזמן שהוא צריך על מנת להצליח להשלים את ‘מודל המשחק’ שלו? נצטרך לחכות ולראות.
הגעתי לאתר שלכם במקרה התרשמתי מאוד כמה זמן אתם פועלים?
אנחנו שנה באוויר