
לא כל סנטימטר קובע: נבדל הוא כלי – לא עונש!
בשנים האחרונות עולה שוב ושוב ההצעה לשנות את חוק הנבדל הקיים ולהחליפו בחוק חדש ומהפכני. הסיבה לשינוי נעוצה בקטנוניות הקיימת כיום במגרשים אשר בעקבותיה נפסלים לא פעם שערים בגלל מילימטרים בודדים. אך האם באמת החוק המוצע יביא את הפתרון? או שאולי ניתן להסתפק בשינויים אחרים? השינויים שחוק הנבדל באמת צריך.
אחד החוקים החדשים שוועדת פיפ”א החליטה ליישם בזמן האחרון נוגע למשיכת הזמן של שוערים. על פי החוק החדש שהתקבל, אם שוער יחזיק את הכדור בידיו למשך יותר משמונה שניות – היריבה תקבל קרן.
לכאורה, כבר עכשיו קיים חוק שאוסר על שוערים להחזיק את הכדור יותר משש שניות, אך בפועל – הוא כמעט ולא נאכף. למה? כי הוא מחייב את השופט להפעיל שיקול דעת ולהחליט אם השוער “באמת” משך זמן או שמדובר בהפרה מינורית. שופט שיחליט לשרוק בעיטה חופשית בתוך הרחבה על עבירת זמן שולית יכניס את עצמו למצב מאוד בעייתי – החלטה כזו יכולה לשנות את כל מהלך המשחק, לגרור לחץ אדיר מצד השחקנים והמאמנים, ולהפוך אותו בתקשורת ובציבור לשופט ששינה תוצאה על משהו “קטן”.
החוק החדש פשוט בהרבה לאכיפה: אין צורך לפרש כוונות, אין צורך “לחנך” את השוערים – השעון לא משקר. אם עברו שמונה שניות – זו קרן. חוק חד-משמעי שיגרום לשוערים לחשחרר את הכדור מהר יותר ויעזור לקצב המשחק להישמר. בנוסף, הוא יגרום להתקפה להעז יותר לבעוט למסגרת, כי לא יחששו שהשוער יקלוט את הכדור ויבזבז זמן יקר כשהוא בידו.
🚨⚽️ 𝐎𝐅𝐅𝐈𝐂𝐈𝐀𝐋 | If the goalkeeper holds the ball for more than 8 seconds, the referee will award a corner kick to the opposing team! ⏳
This rule has been approved for next season by The International Football Association Board (IFAB). ✅ pic.twitter.com/PMuz1iOjVy
— EuroFoot (@eurofootcom) March 1, 2025
היופי בחוק השוערים החדש הוא כאמור הגבולות הברורים אותם הוא קובע. שינוי נוסף שנידון בימים אלו בפיפ”א בוחן את האפשרות לבצע שינוי משמעותי בחוק הנבדל הנוכחי, שינוי אותו מוביל ארסן ונגר. לפי ההצעה החדשה, נבדל ייקבע רק אם יש “מרווח ברור” (clear daylight) בין שחקן ההתקפה לקו ההגנה האחרון. המטרה של התיקון החדש ברורה: לעודד משחק התקפי ולמנוע שריקות ופסילת שערים על מילימטרים.
אבל האם השינוי המוצע באמת יפתור את הבעיה? לא באמת. גם עם החוק החדש, ה-VAR עדיין יצטרך לבדוק את ההפרש במילימטרים בין השחקנים, עדיין נמדוד נבדל על סמך פריימים מצילומי וידאו, ועדיין ימשיכו להיות מחלוקות בלתי נגמרות בין אוהדים, שחקנים מאמנים ואפילו בין השופטים עצמם.
אז מה כן אפשר לעשות? לא לשנות – אלא לייעל!
What does everyone think of this new “Wenger rule” for offside?
It means the player must be FULLY ahead of the defender to be deemed offside. Would you welcome this? pic.twitter.com/MeEoooqHIg
— Football Away Days (@FBAwayDays) July 3, 2023
אז איך אפשר לשפר את חוק הנבדל?
- נבדל יימדד רק לפי כף הרגל
חוק הנבדל קיים כדי למנוע יתרון לא הוגן שמאפשר לשחקן התקפה להימצא מאחורי קו ההגנה האחרון. אבל איך שחקן באמת מנצל יתרון כזה? לא עם הראש, הכתף או הידיים – אלא עם הרגליים! תחשבו על זה רגע – יש שחקנים שרצים עם החזה קדימה או עם הראש מוטה קדימה, כמו ג’ורדי אלבה, שהוא דוגמה קלאסית לשחקן שמנח הגוף שלו יכול לגרום לו להיראות בנבדל על פי החוק הנוכחי. שחקנים אחרים, במיוחד חלוצים מהירים, נוטים להישען קדימה כשהם מזנקים לריצה. במצב כזה, יכול להיות שחלק מהגוף שלהם נמצא מעבר לקו ההגנה, למרות שהרגליים שלהם עדיין באותו קו – וזה לא באמת נותן להם שום יתרון!
מעבר לכך, יש גם מצבים שבהם שחקן הגנה נמצא בתנוחה נמוכה יותר, מה שיכול לגרום לישבן או לברך שלו לשבור את קו הנבדל, ומצד שני ישנם אפילו מצבים שבהם שחקן ההתקפה בסך הכל “מצביע” לכיוון השטח שהוא רוצה לקבל את הכדור, ובכך הכתף שלו נמצא בעמדת נבדל. בעוד שחקן ההתקפה נראה “קדימה” יותר – בפועל אין לו יתרון אמיתי. אם נבדל ייקבע רק על פי מיקום כף הרגל, זה יבטיח שהחוק יתייחס רק ליתרון אמיתי של שחקן ההתקפה, ולא למבנה הגוף או לסגנון הריצה שלו.
The VAR image that ruled out Lautaro Martínez’s goal for offside 👀 pic.twitter.com/MZESRr5eL0
— ESPN FC (@ESPNFC) November 22, 2022
- נבדל ייקבע לפי מיקום השחקן בעת קבלת הכדור – לא בזמן המסירה
לפי החוק הנוכחי, אם שחקן היה בנבדל בזמן המסירה – גם אם הוא חזר אחורה לפני שקיבל את הכדור – יישרק נבדל. אבל למה בעצם? דמיינו חלוץ שנמצא בנבדל כשהכדור נשלח אליו, אבל הוא רץ אחורה ונוגע בכדור כשהוא כבר נמצא מאחורי קו ההגנה. במקרה כזה, הוא כבר לא מנצל את יתרון המיקום הראשוני שלו ובעצם מבטל אותו. אז למה להעניש אותו?
החוק צריך להשתנות כך שנבדל יישרק רק אם השחקן היה בעמדת נבדל לא רק בזמן המסירה אליו, אלא גם במידה והוא נמצא בעמדת נבדל שהוא נוגע בכדור. זה יפחית את כמות השריקות המיותרות ויאפשר לשחקנים חכמים לנוע נכון מבלי שהחוק יפגע במהלך המשחק.
- ביטול נבדל במצב שהנבדל נקבע על ידי הכדור ולא ההגנה
לפי החוק הקיים, אם שני שחקני התקפה נמצאים מול שחקן הגנה אחרון (השוער), הכדור בעצם הופך להיות “קו ההגנה האחרון”. כלומר, מסירה קדימה לשחקן שנמצא לפני הכדור תיחשב לנבדל. אבל למה בעצם? הרי אין כאן קו הגנה שמנסים “לנצל” את המיקום שלו?
דמיינו שני חלוצים שיוצאים יחד להתקפה מתפרצת, בלי ששום שחקן הגנה נמצא קרוב אליהם. למה ששחקן אחד לא יוכל למסור לשני אם הוא נמצא חצי צעד לפני הכדור? אין פה שום “גניבת יתרון” – מדובר בסיטואציה התקפית לגיטימית לגמרי. ביטול החוק הזה יאפשר להניע התקפות חכמות יותר, ייצר יותר רגעים מלהיבים, וימנע מהשופטים להפסיק מהלכים פשוט בגלל פרשנות טכנית של החוק.
Marcelo admits that Cristiano Ronaldo’s goal which he assisted against Bayern Munich in 2017 was OFFSIDE 😅#CristianoRonaldo #Cristiano #Ronaldo #Marcelo #RealMadrid #BayernMunich #UCL #365Scores pic.twitter.com/jF77a1UxBe
— 365Scores (@365Scores) April 6, 2024
פחות עצירות, יותר כדורגל!
חוק הנבדל הנוכחי לא צריך מהפכה – הוא צריך התאמות קטנות וחכמות שיצמצמו שריקות לא מוצדקות ויגבירו את הזרימה הטבעית של המשחק. בדיוק כמו שחוק השוערים החדש יסייע לאכוף משיכות זמן בצורה ברורה, גם חוק הנבדל צריך להיות פשוט יותר, ברור יותר והוגן יותר. ככה, ורק ככה, נוכל ליהנות ממשחק התקפי, מרתק ועם הרבה פחות עצירות בגלל בדיקות VAR. החוק הנוכחי הוא נכון וצודק, כל שנשאר הוא רק לבצע בו דיוקים קטנים שיאפשרו לכולנו להנות יותר מהמשחק אותו אנחנו כל כך אוהבים.
כתבה נהדרת