ליגת האומות – מודל 2024 | כל מה שצריך לדעת
פורמט חדש, חשיבות למונדיאל ומה עם נבחרת ישראל? כל הפרטים
פגרת הנבחרות הקרובה תספק לנו את הסיבוב הרביעי של המפעל הטרי ביותר של אופ”א, אך הפעם – עם טוויסט בעלילה.
איך זה יעבוד?
בדומה לכל הטורנירים האחרונים, גם הפעם ליגת האומות תחולק ל-4 ליגות, כאשר בכל אחת מהן 4 בתים (מלבד ליגה ד’, בה יהיו רק שניים). ליגה א’ היא החזקה ביותר, ולרוב כוללת בתוכה את הנבחרות הטובות ביותר שיש ליבשת להציע. ליגה ב’ שנייה לה, וכן הלאה.
עד העונה, בכל בית הנבחרת שסיימה במקום הראשון העפילה לטורניר הגמר, ה’פיינל פור’ שם חולקו ל-2 חצאי גמר, בהן המנצחת העפילה לגמר שם יכלה להתמודד על התואר. העונה לעומת זאת, גם למקום השני יש חשיבות רבה, כי כעת לא רק מנצחות הבית יעלו לטורניר הגמר אלא גם סגנותיהן.
עם 8 נבחרות בטורניר הגמר במקום 4 יתווסף שלב נוסף, רבע הגמר, בו כל מנצחת בית תפגוש סגנית מבית אחר. אחרי שלב רבע הגמר נמשיך במתכונת הקודמת, עם ארבע האחרונות.
אז איך נבחרות כמו ישראל וסרביה נמצאות בליגה א’ בעוד אנגליה ואוקראינה בליגה ב’?
על מנת לעלות ולרדת בדרגים המיקום בבית משמעותי גם במידה ולא תעפיל לנוקאאוט.
בסיום שלב הבתים כל נבחרת שמסיימת במקום האחרון בבית שלה נופלת בדירוג ובטורניר שלאחר מכן תשחק בליגה המשנית לזו ששיחקה בה העונה. נבחרת שסיימה במקום הראשון בבית שלה תזוכה מעבר לכרטיס לנוקאאוט גם במקפצה לליגה בכירה יותר. כלומר אם נבחרת מליגה ב’ סיימה במקום הראשון בבית שלה, היא תעפיל לנוקאאוט של ליגה ב’, ובפעם הבאה כבר תוגרל לשלב הבתים של ליגה א’. אם הנבחרת הזו תסיים במקום האחרון, בעונה הבאה היא תוגרל לליגה ג’.
מכיוון שבליגה ד’ ישנם שני בתים בלבד שתי הנבחרות עם המאזן הגרוע ביותר בליגה ג’ ינשרו לליגה ד’.
בעוד גורלם של המקומות הרביעי והראשון מוכרעים מראש, סגניות הבתים מהליגה הנמוכה ישחקו משחק פלייאוף מול הנבחרות מהמקום השלישי בליגה הבכירה על דירוגן בטורניר הבא.
בעוד הנוקאאוט של ליגה א’, הבכירה ביותר, ישוחק על התואר, שלבי הנוקאאוט של הליגות הנמוכות יותר יספקו פרסים משלהם – כל שלבי הנוקאאוט בליגות מלבד ליגה א’ מבטיחים כרטיס ישיר לטורניר הקרוב – הפעם מונדיאל 26′ – כך למשל גיאורגיה העפילה לראשונה בתולדותיה ליורו.
ומה איתנו?
נבחרת ישראל רשמה קמפיין נפלא בליגת האומות 22/23.
הנבחרת הוגרלה לבית נוח למדי בליגה ב’, יועדה לפגוש את רוסיה, איסלנד ואלבניה אך בעקבות ההשעייה של רוסיה הנבחרת החזקה ביותר בבית יצאה מהמשוואה, מה שנתן לישראל פתח להמשך. עם 2 ניצחונות ו-2 תוצאות תיקו ישראל סיימה במקום הראשון בצורה נוחה למדי, והעפילה גם לפלייאוף על הכרטיס ליורו (שם נכשלה בחצי הגמר מול איסלנד) וגם לליגה א’, הבכירה ביותר.
ההגרלה לעונת 24/25 לא האירה לישראל פנים, והנבחרת הכחולה לבנה קיבלה לא אחד, לא שניים, אלא שלושה מפגשים כפולים מול אריות היבשת.
למרות שהסיכויים לא עם הנבחרת, זו עדיין תהיה הזדמנות נפלאה לראות את הנבחרת של רן בן שמעון מול הגדולים ביותר, שכן זו הזדמנות שלא בטוח שתשוב בעתיד הקרוב. עם זאת, בואו נסתכל על היריבות של ישראל:
-
בלגיה:
הנבחרת של טדסקו הגיעה עם ציפיות גבוהות ליורו האחרון, אך כבר בשלב שמינית הגמר נגמר החלום. אחרי 3 משחקים לא מרשימים בשלב הבתים עלתה בלגיה על חודו של שער, ובשמינית על אף שהשער הגיע בדקות הסיום, בלגיה בשום שלב לא התקרבה לרמה של הצרפתים.
למרות שבלגיה לא פדתה את השטרות בטורנירים האחרונים והסגל שלה מזדקן מטורניר לטורניר, עדיין אי אפשר לזלזל בה אף לו לרגע אחד, שכן היא עדיין מחזיקה באמתחתה את אחד הקשרים הטובים בעולם, קווין דה בריינה.
פסק דין: יהיה קשה, אך אפשר להשיג נקודות במגרש הביתי.
-
צרפת:
הסמי פיינליסטית מהיורו האחרון לא שיחקה את הכדורגל היפה ביותר, אך הוא היה יעיל ואחרי הכול, הוא סחב אותה אל חצי הגמר שם נכנעה לנבחרת הטובה ביותר בעולם הכדורגל היום, ספרד. לצרפת יש את אחד הסגלים הכי חזקים בעולם עם שמות כמו קיליאן אמבפה, תיאו הרננדז, ז’ול קונדה, מרקוס תוראם ועוד. אם דידייה דשאן ידע לחבר טוב את השחקנים שלו, בודדות הקבוצות שיוכלו לעצור אותם.
פסק דין: נקודה תהיה מעל ומעבר.
-
איטליה:
אלופת אירופה לשעבר התקשתה לשחזר את אותו הישג מופלא מיורו 2020 בטורניר האחרון. ספאלטי לא הוציא את המיטב מהסגל שלו, שרוב הזמן היה נראה חסר אונים, והמסע שלהם הסתיים כבר בשמינית הגמר מול שוויץ. הסגל האיכותי מתקשה להגיע לתקרה הגבוהה שיש לו, ואני לא מאמין שליגת האומות 24/25 יהיה נקודת המפנה.
פסק דין: יהיה קשה, אך אפשר להשיג נקודות עם ההכנה הנכונה למשחק.
הסבר מעולה תודה אלופים שלנו