מאחורי הקיר הצהוב | מה קורה בבורוסיה דורטמונד?

בורוסיה דורטמונד נמצאת בעונה שניה של משבר, עונה שניה שהיא לא מצליחה להציג את היכולת שמצפים ממנה. פרשיות, ריבים והסכמי ספונסר תמוהים גרמו לבורוסיה דורטמונד להיות מושא ללעג בגרמניה ולקיר הצהוב להפוך לאדום מבושה ומזעם. זהו הסיפור שמגולל את תחילתו של המשבר, איפה דורטמונד נמצאת היום, ומה צופן העתיד?

לפני כחודשיים כתבתי כאן שלדורטמונד יש משבר זהות, והיא עדיין מחפשת זהות חדשה לעצמה. ברשותכם, ארצה להשמיט את המילה “זהות” ולקבוע שמדובר פשוט במשבר. משבר חריף שהחל עוד בעונה שעברה וממשיך לעונה הנוכחית (למרות ההגעה לגמר ליגת האלופות). זה לא התחיל בנורי שאהין ולא נגמר במקסימליאן באייר. מדובר בכדור שלג שהחל עוד בעונה שעברה, ובניהול משברים לקוי מאוד. היום אנסה לענות על שאלה שאני מניח שרבים מכם שואלים – מה קורה בבורוסיה דורטמונד? מה קרה בקבוצה שהייתה עד לא מכבר הקבוצה השנייה הטובה ביותר בגרמניה ללא עוררין, והפכה להיות קבוצה לא יציבה שמסתבכת בפרשה אחר פרשה?

העבר

את סיום עונת 2022/23 לא כדאי שתזכירו לאוהדי דורטמונד. לאחר שהייתה במקום הראשון בפער 2 מבאיירן מינכן במחזור ה-33, דורטמונד הייתה צריכה בסך הכל לא למעוד כדי להחזיר לעצמה את האליפות לאחר 11 שנים. במחזור האחרון היא בעטה בדלי עם תיקו ביתי מול מיינץ והפסידה את האליפות ליריבה המושבעת. למרות האכזבה, עצם הנגיעה מאליפות הבטיחה למעשה את הישארותו של אדין טרזיץ’ כמאמן הראשי, בצעד שהעיד רבות על האמון שדורטמונד נותנת באנשיה (עוד נחזור לזה). תחושת ההחמצה ליוותה את דורטמונד לאורך הקיץ, והיא לא הצליחה להתחזק כראוי לאחר העזיבה של הכוכב העולה ג’וד בלינגהאם לריאל מדריד. תנו לי לספר לכם סוד – אין קבוצה שלא רוצה להתחזק, בטח לאחר מכירה ב-113 מיליון יורו. יש כאן משקעים עמוקים יותר – גם לזה עוד נגיע.

למרות, או שמא בגלל חוסר החיזוק, טרזיץ’ הרומנטי האמין שהכדורגל ההירואי שקבוצתו יכולה (פוטנציאלית) להציג יספיק בשביל להיאבק על האליפות פעם נוספת, אך הוא התבדה מהר מאוד. לאחר 10 מחזורים מתחילת עונת 2023/24, דורטמונד מצאה את עצמה עם 20 נקודות במרחק 8 נקודות מהמקום הראשון – פער שקשה מאוד לסגור אותו. כאשר אימפריה בסדר גודל של דורטמונד מציגה יכולת ירודה ביותר, גם המחלוקות בתוך המועדון מתחילות לצאת החוצה.

טרזיץ’ וסבסטיאן קל, המנהל הספורטיבי של הקבוצה, לא הסתדרו כל כך טוב בקיץ 2023. היו ביניהם חילוקי דעות רבים בנוגע למדיניות הרכש של המועדון, מה שהוביל למעשה לקיפאון ברכש. דורטמונד הוציאה על רכש 66 מיליון יורו בלבד באותו חלון העברות. לשם השוואה, באיירן מינכן הוציאה 150 מיליון יורו, לברקוזן הוציאה 82 מיליון יורו ו-15 קבוצות פרימייר ליג הוציאו יותר מדורטמונד. הגישה השמרנית הגיעה בעיקר מצדו של טרזיץ’, שהתעקש כי הסגל שקיים טוב מספיק, ואילו קל העדיף לרכוש שחקני חיזוק. כך לדוגמה, אדרסון אלברס, קשרה דאז של אייאקס זכה להתעניינות מצד קל, אך לא מצד המאמן והעסקה לא יצאה לפועל.

הבעיות המשיכו ככל שהעונה התקדמה. היכולת הרעה הציפה את שאלת עתידו של טרזיץ’ במועדון, ובדצמבר – הוא היה קרוב מתמיד ללכת הביתה. סבסטיאן קל והאנס-יואקים ואצקה, מנכ”ל המועדון, החליטו להשאיר את המאמן הגרמני, בעיקר בשל הקמפיין המוצלח בליגת האלופות. הם החליטו להוסיף לו שני עוזרי מאמן, נורי שאהין וסבן בנדר, שחקני עבר של השוורצגלבן, כדי לתת לו גב באימון הקבוצה ולתת מימד נוסף של רומנטיות (כאילו שחסר).

זאת הייתה החלטה מהפכנית, לא פחות. דורטמונד חזרה מפגרת החורף כשהיא מתחילה רצף של 7 משחקים ללא הפסד. הקמפיין הקסום בליגת האלופות הצליח להסתיר לחלוטין את הבעיות הפנימיות. הקבוצה הציגה את הכדורגל הרומנטי שטרזיץ’ רצה לראות והתעלתה על עצמה ברגעי ההכרעה, כל הדרך עד לגמר לראשונה מאז 2013. נראה היה שהיא חזרה למסלול, אך אז מכשול נוסף פגש אותה.

יומיים לפני גמר ליגת האלופות, מאטס הולמס העניק ראיון לבילד, שם הוציא את כל הכביסה המלוכלכת, ותלה אותה לעיני כל. לאחר רצף נוסף של הופעות מאכזבות, הבלם הותיק ביקר בחריפות את טרזיץ’ ואת איך שהקבוצה משחקת: “אני זועם כי דורטמונד לא צריכה להיראות ככה, נגד אף יריבה. כשאני עולה לדשא, אני מרגיש שהכבוד שלי נפגע. (היכולת) כל כך נחותה במונחי כדורגל”. ראיון שכזה לא יכול להועיל לקבוצה שמתכוננת למשחק הכי חשוב של העונה. במסיבת העיתונאים לאחר מכן, טרזיץ’ נשאל על הראיון והשיב: “לא קראתי את כולו, אבל דיברתי איתו על זה”. דיווח נוסף ב”בילד” הראה תמונה עגומה יותר – טרזיץ’ והומלס כעסו אחד על השני, עד שהיו על סף עימות פיזי. בשלב הזה, היה ברור לחלוטין שטרזיץ’ והומלס לא יהיו באותו המקום בעונה הבאה.

אם חשבתם שהצרות נגמרו פה – תחשבו שוב. יומיים לפני גמר ליגת האלופות, דורטמונד הודיעה שחתמה הסכם חסות עם יצרנית הנשק ריינמטאל שיהיה תקף החל מהעונה הבאה. הביקורת לא איחרה להגיע, בעיקר מצד אוהדי הקבוצה שמרגישים שקבוצתם עוברת “לייפציגיזציה” – התועלת המסחרית עולה על ערכי המסורתיים של המועדון. ההסכם היה גדול בהיקפו, והשפיע למעשה על כל הפרסום של המועדון, למעט חולצות המשחק – בכל זאת, ראשי דורטמונד יודעים עם מי הם מתעסקים. הם יודעים שבשנייה שלוגו של חברת נשק יופיע על החולצות של הקבוצה, האוהדים פשוט יחדלו מלקנות אותה. בעיני האוהדים, הערכים הם מעל הכל.

בגמר עצמו דורטמונד הפסידה לריאל מדריד, וטרזיץ’ החליט להתפטר בקיץ, עקב אי ההערכה שהרגיש מצד ראשי ושחקני בורוסיה דורטמונד. יום לאחר מכן, הומלס עזב גם הוא וחתם ברומא כשחקן חופשי. בזמן הריב, הנהלת המועדון דאגה בעיקר לטאטא את הסיפור מתחת לשטיח ובכך איבדה גם את המאמן וגם את הבלם.

ההנהלה הסתכסכה עם המאמן, השחקנים וגם האוהדים ונשאר כעת רק לבנות מחדש. דורטמונד מסיימת עונה בה היא מציגה יכולת לא יציבה בלשון המעטה וזוכה במחמאות לפרקים ותו לא. נורי שאהין, עוזר המאמן המוערך, נקרא לדגל ונשאר בקבוצה כמאמן הראשי לעונה הבאה במהלך שהרים לא מעט גבות. הגבות נשארות מורמות עד היום.

ההווה

מתן המושכות לנורי שאהין אותתה לקהל ולקבוצה שההנהלה רוצה לפתוח עם כולם דף חדש. היא ממנה למאמן אדם שחי ונושם את המועדון ובכך משאירה את החלק הרומנטי בקבוצה, לאחר העזיבות של טרזיץ’, הומלס ומרקו רויס. לפני תחילת העונה, המאמן הגרמני ביקש מהקהל שני דברים “שלא קיימים בכדורגל”, כלשונו – זמן וסבלנות. אך איך ניתן לבקש דברים כאלו מאוהדים שמשתוקקים יותר מתמיד להישגים ויכולת משכנעת?

דורטמונד הביאה על הנייר רכש משמועתי בקיץ, בדמות סרו ג’יראסי הלוהט, פסקל גרוס המנוסה ומקסמליאן באייר המוכשר. למרות זאת, דורטמונד עדיין רחוקה מלהרשים. לאחר 9 מחזורים, היא ממוקמת במקום החמישי בבונדסליגה. חוסר היציבות של דורטמונד מתבטא גם בעונה הנוכחית, בעיקר בהבדלים בין משחקי החוץ למשחקי הבית. בבית – 5 ניצחונות מ-5 משחקים. בחוץ – תיקו ו-3 הפסדים. דורטמונד פשוט לא מצליחה לנצח כשהיא משחקת מחוץ לזיגנל אידונה פארק, וזוהי בעיה חמורה לקבוצה ששואפת להיאבק על האליפות.

למרות הניצחון המרשים על לייפציג במחזור האחרון, דורטמונד משחקת כדורגל אנמי, איטי ולא משתמשת כראוי בשחקניה. מקסמילאן באייר, שהיה אמור לעשות את עונת הפריצה שלו בקבוצה, לא מצליח למצוא את תפקידו על המגרש. השיטה של נורי שאהין מאלצת את סביצר להיות הגנתי יותר והאוסטרי לא מצליח לתרום התקפית. בהגנה, שלוטרבק ואנטון לא מצליחים לייצר יכולת עקבית ולא מזכירים בכלל את ההגנה של השוורצגלבן כאשר הומלס היה במועדון.

קצת נתונים?  דורטמונד ממוקמת במקום השביעי בלבד בליגה בבעיטות לשער, וזה כאשר היא הקבוצה השנייה בליגה בהחזקת כדור מצטברת. בהגנה, היא מובילה את הליגה עד כה בטעויות שהובילו לבעיטה של היריבה עם 9 כאלו עד עכשיו. היא ספגה 15 שערים ב-9 משחקים, יותר ממיינץ וסט.פאולי שנאבקות על הירידה. בשורה התחתונה, דורטמונד משחקת כדורגל לא יעיל וחסר תשוקה, ואפילו שפת הגוף של השחקנים על המגרש אינה מעידה על אווירה טובה ששוררת במועדון. משחק אחד מספיק בכדי להבין שהאווירה לא שקטה במועדון והשחקנים אינם מרוצים.

זוכרים את הזמן והסבלנות ששאהין ביקש? ובכן, נראה שהאוהדים מאסו בהם, ומבקשים תוצאות. הדיווחים על פרידה משאהין כבר מציפים את התקשורת הגרמנית, ומעמדו של המאמן נראה לא יציב, בערך כמו קבוצתו. אז לאן הפרויקט של נורי שאהין הולך?

העתיד

את סעיף העתיד הוספתי בעקבות הניצחון על לייפציג, שאולי יכול להוציא את דורטמונד לדרך חדשה. הניצחון נתן לשאהין מרווח נשימה והצליח להדוף את השמועות על פיטוריו, לפחות לעת עתה.

בכדי להסתכל על העתיד של השוורצגלבן, נהיה חייבים לחלק אותו לשני תרחישים – אופטימי ופסימי, הרי שלקבוצה לא יציבה כמו דורטמונד, אין גם עתיד יציב.

בתרחיש האופטימי, גיראסי מסיים פעם נוספת כסגן מלך השערים, באייר מתגלה כנשק קטלני, ג’יימי גיטנס הצעיר רושם עונת פריצה כאשר הוא ממרר את חייהם של הבלמים היריבים, ושלוטרבק ואנטון מצליחים להיות חברים טובים ולחבר רביעיית הגנה אימתנית. דורטמונד מגיעה עד למקום השני בבונדסליגה, תוך שהיא מצליחה אפילו להתקרב לאלופה הנכנסת. בליגת האלופות, היא תעשה קמפיין קסום שוב ותגיע לחצי הגמר, שם תודח על ידי קבוצה שפערי האיכות ממנה כבר יהיו גדולים מדי בשביל הכדורגל הרומנטי (מישהו אמר ריאל מדריד?). שאהין נשאר לעונה נוספת, בה הוא מביא רכש משמעותי הרבה יותר ונאבק על האליפות בעונה הבאה.

בתרחיש הפסימי, גיראסי נפצע שוב, באייר ממשיך להסתובב על המגרש ללא תכלית, גיטנס ממשיך לכדרר ללא תכלית, שלוטרבק ואנטון דורכים אחד על השני (תרתי משמע) ונורי שאהין מפוטר עוד לפני סוף העונה. דורטמונד מסיימת במקום השישי ומודחת בשמינית גמר ליגת האלופות. דורטמונד מגיעה לקיץ חבולה, כאשר רוב שחקניה המובילים רוצים להתפתח במקומות אחרים.

בסוף השנה יעזוב ואצקה, המנכ”ל האלמותי של בורוסיה דורטמונד. לאחר שהיה חלק משנותיה הגדולות של הקבוצה.

אבל הוא רוצה להיות זה שגם יוציא אותה לדרך חדשה. דרך שבה דורטמונד תצעד בגאון, עם זהות אמיתית, קבוצה איכותית, ותשוקה אדירה. העונה עוד ארוכה ומלאת תהפוכות, כמו גם בורוסיה דורטמונד עצמה. אין לדעת איזה דורטמונד נקבל, אבל אין ספק שהכדורגל הגרמני צריך דורטמונד חזקה ומרגשת – אחרת הטעם היחיד שנרגיש בכדורגל הוא הטעם המלאכותי של הרד בול.

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    1 תגובה
    1. ההולנדי המעופף כותב

      אין אין עליכם באמת תהיתי מה קרה למועדון שלפני רגע כמעט לקח אליפות גרמניה והגיע לגמר האלופות…רק פה יכולתי לקבל את התשובה ורמת כתיבה מאוד טובה אין עליכם.

    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן