מדוע משחקי הכדורגל בספרד מתחילים כל כך מאוחר?
בספרד, גם הכדורגל מתחיל מאוחר: משחקי ליגה שמתחילים בעשר בלילה לא נחשבים יוצאי דופן, ורבים מהם מסתיימים רק בשעות הקטנות של הלילה. איך המסורת התרבותית משפיעה על מועדי המשחקים, ומה חושבים על כך האוהדים? ההסבר המלא
כדורגל הוא חלק בלתי נפרד מהתרבות הספרדית. בכל סוף שבוע, מיליוני אוהדים מתקבצים באצטדיונים או מול מסכי הטלוויזיה כדי לצפות במשחקים מלאי דרמה, מתח ושערים בלתי נשכחים. אך לא משנה כמה עוצר נשימה יהיה המשחק, דבר אחד תופס את תשומת הלב של זרים המבקרים בספרד: השעה המאוחרת שבה מתחילים המשחקים. בזמן שבמדינות אחרות משחקי כדורגל נפתחים לרוב בשעות אחר הצהריים או הערב המוקדם, בספרד, משחקי ליגה רבים מתחילים בשעה 21:00, ולעיתים אף ב-22:00.
בספרד, החיים נעים בקצב שונה מזה של רוב מדינות אירופה. ארוחות ערב מתחילות לעיתים קרובות רק בסביבות השעה 21:00 או אפילו 22:00, ובערים רבות תוכלו למצוא מסעדות פתוחות עד השעות הקטנות של הלילה. תוכניות רדיו וטלוויזיה פופולריות משודרות גם הן לעיתים קרובות אחרי חצות, עם קהל מאזינים וצופים גדול שמעדיף לבלות את שעות הערב המאוחרות בעיסוקי פנאי. הכדורגל, שמאחד את הקהל הרחב בספרד, פשוט מצטרף למסגרת התרבותית הזו.
אחת הסיבות לכך שמשחקי כדורגל בספרד מתחילים מאוחר נעוצה גם במזג האוויר החם. בקיץ, הטמפרטורות במהלך היום עשויות להיות בלתי נסבלות, במיוחד בדרום המדינה. ולכן, קיום משחקים בשעות מאוחרות בערב מאפשר לצופים באצטדיון ולשחקנים ליהנות מתנאים נעימים יותר. כבר בשנות ה-50 החלו במדריד להפעיל תאורה באצטדיון סנטיאגו ברנבאו, מה שאפשר קיום משחקי ערב וכך למשוך קהל גדול יותר.
Le Real Madrid est le club espagnol avec le plus de fans. 1 Espagnol sur 3 est Madridista. Environ 32,4%. pic.twitter.com/k9lZfKNxUC
— Edition Merengue (@EditionMerengue) May 19, 2017
סיבה נוספת לשעות המאוחרות של המשחקים קשורה לזכויות השידור ולצורך של הליגה הספרדית להציע מועדי שידור המותאמים לקהלים שונים ברחבי העולם. הכדורגל הספרדי זוכה לפופולריות עצומה באירופה, אמריקה הלטינית ואפילו באסיה. מועדי המשחקים נקבעים כך שיאפשרו למיליוני אוהדים ברחבי העולם לצפות במשחקים בשעות נוחות יחסית. זה כמובן דורש גמישות במועדים, ולעיתים קרובות השעות הללו נופלות על שעות הערב המאוחרות בספרד.
מאז עונת 2011/12, הליגה הספרדית החלה לאמץ מודל של פיזור זמני משחקים לאורך סוף השבוע, כאשר בכל יום מתקיימים מספר משחקים בשעות שונות, מה שמאפשר לאוהדים לצפות בכל המשחקים אם ירצו בכך. השעה 22:00 הפכה להיות “שעת שיא” עבור הליגה, והיא נחשבת למועד המרכזי למשחקי כדורגל במדינה.
עם זאת, לא כל האוהדים מרוצים מהשעות המאוחרות. במיוחד בקרב משפחות עם ילדים, השעה 22:00 נחשבת לשעה מאוחרת מדי לצפייה במשחקים, שלא לדבר על משחקים שמתחילים בשעה 22:30/23:00 ומסתיימים אחרי חצות. מועדונים כמו אתלטיקו מדריד אפילו הוציאו לאחרונה הצהרות מחאה כנגד קיום משחקים בשעות כה מאוחרות, בטענה כי הדבר פוגע באפשרות של משפחות להגיע למשחקים או לצפות בהם בטלוויזיה.
“גם אם 21:00 זה לא מאוחר לספרדים כמו לאנגלים, עדיין מדובר בשעה בעייתית עבור אוהדים, במיוחד עבור ילדים,” אמר אמיליו אבחון, מזכ”ל התאחדות בעלי המניות של הכדורגל הספרדי (FASFE). “המשמעות היא שהילדים לא יכולים ללכת למשחקים, וזו בעיה”.
גם קוקה שחקנה של אתלטיקו פנה בתלונה לנשיא הלה ליגה חאבייר טאבס על השעות המאוחרות ועל הקושי עם הילדים. נשיא הלה ליגה השיב לו: “אם זה יהיה ב14:00, תתלוננו שזה מוקדם מידי”.
OFFICIAL:🎫 Osasuna announces that tickets for the Barcelona match have been sold out since last Monday. 22,000 fans will be present at El Sadar and there will be a tifo when the players enter. pic.twitter.com/h6sNmVzSAy
— Derek Ceasar (@Esport070) September 27, 2024
בנוסף, עבור אוהדים שצריכים להגיע למשחקים מערים רחוקות או כפרים, השעה המאוחרת מקשה עליהם לחזור הביתה לאחר המשחק, במיוחד כאשר התחבורה הציבורית אינה פועלת בשעות הקטנות של הלילה. גם השחקנים אינם תמיד מרוצים מהשעות המאוחרות של המשחקים. חלקם טוענים כי הם מעדיפים לשחק בשעות מוקדמות יותר, כאשר הם מרגישים ערניים יותר. אולם, רבים מהם מבינים כי הדבר הוא חלק בלתי נפרד מהחיים בכדורגל המקצועני, במיוחד כאשר מדובר במועדונים גדולים כמו ריאל מדריד או ברצלונה, שמשחקיהם משודרים ברחבי העולם.
ובכל זאת, למרות כל הביקורת, הכדורגל בשעות המאוחרות של הלילה הפך לחלק מהמסורת הספרדית. המתח וההתרגשות מתעצמים עם כל שער, וכל רגע הופך להיות ייחודי כאשר הוא מתרחש תחת אורות הזרקורים באצטדיון מלא, בשעה שחצי מהעולם כבר ישן.
כתבה נהדרת ומעניינת