מה הם עשרת הניצחונות הגדולים בהיסטוריית ליגת האלופות?
מצעד עשרת הניצחונות הגדולים בתולדות ליגת האלופות | סיטי, ליברפול, ריאל מדריד וברצלונה, וכיצד יוסי בניון קשור לניצחון הגדול מכולם?
מאז ומתמיד ליגת האלופות הייתה למפעל הגדול מכולם, האחת אליה כולם נושאים עיניים, הגביע עם האוזניים הגדולות אותו כולם רוצים כל כך להשיג. לאורך השנים היא סיפקה לנו מפגשים תחרותיים והיסטוריים לצד כאלה שהסתיימו במעמד צד אחד, בעיקר בשנים האחרונות. ברשימה שלפניכם נציג את טופ 10 הניצחונות הגדולים ביותר בתולדות המפעל הגדול באירופה:
10) מנצ’סטר סיטי 7 – 0 ר.ב לייפציג (עונת 2022/2023)
עונת 2022/23 הייתה הטובה ביותר בתולדות מנצ’סטר סיטי.
הסיטיזנס בראשותם של פפ גוארדיולה על הקווים וארלינג האלנד בחוד ההתקפה בעונת הבכורה, שעטו לעבר טרבל אירופי היסטורי, לצד זכייה ראשונה בתואר ליגת האלופות. סיטי שהוגרלה בשלב שמינית הגמר מול ר.ב לייפציג הגרמנית התכוננה להתפוצץ מולה כבר במפגש הראשון, אולם הוא נגמר ב-1-1 וההכרעה עברה אל האתיחאד.
במשחק הגומלין באתיחאד, ארלינג האלנד וחבריו דרסו את השחקנים הגרמנים, כשהחריג הנרווגי משלים חמישיית שערים רגע לפני שהוחלף בדקה ה-63, ברגע אייקוני שייזכר לעולם. צמד הקשרים, אילקאי גונדואן וקווין דה בראיינה כבשו גם הם ובכך השלימו את התוצאה, שהיוותה עוד צעד בדרך לקמפיין אירופי מושלם.
9) מנצ’סטר סיטי 7 – 0 שאלקה 04 (עונת 2018/2019)
הניצחון הענק על לייפציג בשנת 2022, השווה את הניצחון הגדול ביותר של סיטי בתולדות המפעל שהגיע ארבע שנים לפני כן גם כן מול קבוצה גרמנית. אך הפעם זאת הייתה שאלקה 04, או יותר נכון 07. המכונה המשומנת של גוארדיולה התקשתה גם הפעם במפגש הראשון בין שתי הקבוצות במסגרת שלב השמינית, כשהיא מפסידה 3-2 במשחק בגרמניה.
במנצ’סטר הסיפור היה שונה לחלוטין. סרחיו אגוארו פתח את מלכת השערים עם צמד אישי, ולאחריו כבש סאנה שהשלים גם שלושה בישולים, וסטרלינג, ברנרדו סילבה, פודן וגבריאל ז’סוס, השלימו שביעה היסטורית. התוצאה בתום צמד המשחקים עמדה על 10-2 אשר היוו את הפרש השערים השני הגדול ביותר בתום צמד משחקים בתולדות המפעל.
8) ליברפול 7 – 0 ספרטק מוסקבה (עונת 2017/2018)
עונת 2017/18 הייתה רוויית שערים מבחינתה של ליברפול בליגת האלופות. המייטירדס שהגיע באותה עונה לגמר המפעל בו הפסידו לריאל מדריד, כבשו שבעה שערים לרשת של הקבוצה הרוסית במסגרת שלב הבתים.
פליפה קוטיניו (שלושער), רוברטו פרמינו, סאדיו מאנה (צמד) ומוחמד סאלח כבשו והשוו את הניצחון הגדול ביותר של האדומים בתולדות המפעל. את שלב הבתים סיימה ליברפול עם 23 שערים, הכמות השלישית בגודלה בעונת ליגת אלופות אחת.
7) מאריבור 0 – 7 ליברפול (עונת 2017/2018)
הקבוצות האנגליות ממשיכות לשלוט ברשימה כשגם הפעם ליברפול, פחות מחודשיים אחרי התוצאה ההיסטורית באנפילד, משחזרת את התוצאה והפעם על אדמת סלובניה מול מאריבור בשלב הבתים.
עם שערים של רוברטו פרמינו (צמד), פליפה קוטיניו, מוחמד סלאח (צמד), אלכס אוקסלייד-צ’מברלין ואלכסנדר ארנולד, המייטירדס משלימים את ניצחון החוץ הגדול ביותר אי פעם של קבוצה אנגלית בליגת האלופות, והגדול ביותר מאז ארסנל שניצחה את סטנדרט ליאז’ 7-0 ב-1993 במפעל אירופי.
בנוסף הפכה ליברפול לקבוצה היחידה בתולדות ליגת האלופות לכבוש 7 שערים ומעלה בשלושה משחקים.
6) ברצלונה 7 – 0 סלטיק (עונת 2016/2017)
הנציגות הספרדית הראשונה שמגיעה לרשימה ההיסטורית הזו היא ברצלונה שניצחה 7-0 את סלטיק האומללה בקאמפ נאו. מסי וחבריו ל-MSN בחוד ההתקפה, דרסו את זוכת הטרבל הסקוטי במשחק הראשון של שלב הבתים. אינייסטה, סוארז (צמד) וניימאר שגם בישל ארבעה שערים, כבשו בנוסף למסי שהשלים מצידו את השלושער השישי שלו במפעל הגדול מכולם.
סלטיק שפתחה טוב את המשחק ואף זכתה לבעיטת עונשין בדקה ה-24, החמיצה את הפנדל בדרך לתבוסה ולמקום האחרון בשלב הבתים בעונת 2016/17.
5) באיירן מינכן 7 – 0 שחטאר דונייצק (עונת 2014/2015)
נדיר למצוא מקרה בו קבוצה מנצחת בתוצאה של 7 שערים וכמה משחקים אחרי מפסידה בתוצאה דומה. אלה שבמקרה הזה זה בדיוק מה שקרה לקבוצה מאוקראינה. אחרי שניצחה באחד מהניצחונות הגדולים בתולדות המפעל (7-0) את באטה בוריסוב בשלב הבתים, הגיעה שחטאר דונייצק אל האליאנץ ארנה במינכן שם קיבלה את אותו המטבע.
באיירן בראשותו של פפ גווארדיולה דרסה את הקבוצה מדונייצק 7-0, לאחר תוצאה מאופסת במשחק הראשון באיירן מינכן הגיעה אל משחק הגומלין כששישה כובשים שונים עלו על לוח התוצאות. מולר (צמד), בואטנג, ריברי, לבנדובסקי, מריו גצה ובדשטובאר כבשו.
במהלך המשחק אולכסנדר קוצ’ר שחקנה של שחטאר דונייצק קיבל את הכרטיס האדום המהיר ביותר בתולדות המפעל, 3 דקות אל תוך ההתמודדות.
4) ארסנל 7 – 0 סלביה פראג (עונת 2007/2008)
ארסנל פתחה בסערה את עונת 2007-08. עשרה משחקים לפני המפגש מול סלביה פראג ארסנל ניצחה, כשבמפגש מול אלופת צ’כיה היא לא הראתה שום סימן להוריד את הרגל מהגז. ססק פברגאס הצעיר השלים צמד, הובאצ’ק עם שער עצמי, אלכסנדר חלב, בנדטנר ותיאו וולקוט שהשלים צמד משלו והפך לכובש הצמד האנגלי הצעיר ביותר.
הניצחון הזה היה לאחרון מרצף של 12 ניצחונות רצופים של ארסנל בכל המסגרות.
3) יובנטוס 7 – 0 אולימפיאקוס (עונת 2003/2004)
הניצגה האיטלקית היחידה ברשימה היא הגברת הזקנה, כשיובנטוס של טרזגה ודל פיירו מובילים את הקבוצה לניצחון הגדול ביותר בשלב הבתים של אותה עונה. שישיה כובשים שונים סייעו לקבוצה האיטלקית בדרך לניצחון ההיסטורי, טרזגה (צמד), מיקולי, אנצו מרסקה (מאמנה של צ’לסי כיום), די ויאנו, מרסלו סאלאייטה ודל פיירו.
במשחק אחד ספגה אולימפיאקוס יותר ממחצית השערים שהיא ספגה בכל המפעל באותו עונה, אולם למרות הניצחון המרשים שהשיגה הודחה הנציגה האיטלקית בשלב הבא כשהפסידה בתום צמד המפגשים לדפורטיבו לה קורוניה.
2) ריאל מדריד 8 – 0 מאלמו (עונת 2015/2016)
לשני הניצחונות הבאים ברשימה יש כמה גורמים משותפים. האחד, הוא ששניהם הם הניצחונות הגדולים ביותר בתולדות המפעל 8-0. והשני הוא שבשניהם אימן אותו המאמן בקבוצה המנצחת. רפא בניטז המאמן הספרדי, ש-8 שנים אחרי שהשיג ניצחון דומה באימון ליברפול, שיחזר את אותו הישג אך הפעם בבירת ספרד, בברנבאו.
כריסטיאנו רונאלדו עם רביעייה, קרים בנזמה עם שלושער וקובציץ’ שקינח עם שער משלו השלימו את הניצחון הגדול ביותר בתולדות אלופת אירופה במפעל הגדול מכולם. בנוסף לניצחון ההיסטורי המשחק ההוא היה לראשון בו שני שחקנים שונים כבשו שלושער ומעלה. שערו של כריסטיאנו רונאלדו סייע לו לשבור שיא נוסף ובכך להפוך לשחקן שכבש הכי הרבה שערים בשלב הבתים במסגרת טורניר אחד (11). טורניר אותו הוא יסיים עם (16) כיבושים.
מאלמו מצידה ספגה 21 שערים לאורך קמפיין שלב הבתים ההוא, שהפך לקמפיין החמישי הגרוע בתולדות המפעל.
ריאל מדריד המשיכה עם היכולת הטובה וזכתה בתום הטורניר בתואר הנחשק בהובלת זינאדין זידאן שימשיך להוביל את הקבוצה גם לשתי זכיות נוספות ורצופות.
1) ליברפול 8 – 0 בשיקטאש (עונת 2007/2008)
בנובמבר 2007 על אדמת אנפילד, הפכה ליברפול לקבוצה הראשונה לכבוש 8 שערים במסגרת משחק בליגת האלופות. ניצחון שלעתיד יהפוך לצידה של ריאל מדריד לניצחון הגדול ביותר בתולדות המפעל.
גם אז עמד רפא בניטז הספרדי על הקווים מוביל את קבוצתו לניצחון. יוסי בניון הקשר הישראלי השלים שלושער במהלך המשחק, והוסיף גם צמד בישולים ובכך הפך לישראלי הראשון והיחיד לכבוש שלושער במסגרת האירופית הגדולה מכולם. לצידו של בניון שהיה המפתח בניצחון, כבשו פיטר קראוץ’ (צמד), באבל (צמד) וסטיבן ג’רארד הקפטן אל שערם של הטורקים. עם שישה מהשערים שהגיעו במחצית השנייה, הפכה ליברפול לקבוצה הראשונה שכובשת מספר שכזה בחצי השני של המשחק.
מעבר לגדולתו של המפגש הזה ברמה ההיסטורית והבינלאומית, המשחק הזה הפך לגדול גם ברמה הישראלית כשיוסי בניון הכוכב הישראלי הציג יכולת נפלאה ייצג את המדינה וכבש את אירופה.
לצד עשרת עשרת הניצחונות הגדולים ביותר היו נוספים שלא מצאו את מקומם ברשימה –
מ.ש.ק. ז’ילינה 0 – 7 מארסיי (2010)
ולנסיה 7 – 0 גנק (2011)
באיירן מינכן 7 – 0 גנק (2012)
באיירן מינכן 9 – 2 דינמו זאגרב (2024)
מספר אחד בתחום!