מועדים לשמחה | החלוצה שחנכה מפעלים – חמש שנים לפטירתה של היידי מוהר
ארה”ב היא השליטה הכמעט בלעדית של כדורגל הנשים, כשמתוך 15 טורנירים גדולים (מונדיאל וטורניר אולימפי) בהם השתתפה היא זכתה בשמונה, ועמדה עוד חמש פעמים על הפודיום. מי שבמקום השני בטבלת אליפויות העולם, היא גרמניה שהייתה שליטת אירופה הבלתי מעורערת עד 2013, עם שמונה זכיות בתשעת הטורנירים הראשונים בהם השתתפה. הרבה מההישגים האלה הגיעו בזכות אחת מהחלוצות הגדולות בתולדות הגרמניות, היידי מוהר, שהיום מציינים חמש שנים לפטירתה.
היידי מוהר נולדה ב-29 במאי 1967 בעיר ויינהיים שבמערב גרמניה, באותו הזמן באנגליה משחק כדורגל הנשים היה אסור על פי חוק. בגרמניה בה גדלה לא היה חוק כזה ומוהר, שגדלה לצד ארבעה אחים ושתי אחיות נמשכה בעקבות אחיה אל הכדורגל. היא התחילה לשחק כדורגל בקבוצות הנוער של באדן-וירטמברג, האזור בו גדלה.
זימון בכורה לנבחרת להיידי מוהר
בגיל 18 שיחקה במשחק ידידות של המחוז, אחד מהצופים באותו משחק היה גרו ביסנץ מאמן נבחרת גרמניה, שהתלהב מכישוריה וזימן אותה לנבחרת להופעת בכורה ב-19 במאי 1986, למשחק ידידות מול נורבגיה. את שערה הראשון בנבחרת, הבקיעה חודשיים מאוחר יותר מול נבחרת איסלנד גם כן במשחק ידידות.
באותה עונה עלתה לקבוצת הבוגרים של נידרקירכן מהבונדסליגה והתחילה לחורר רשתות בקצב מהיר. שלוש שנים מאוחר יותר הגיע רגע השיא הראשון בנבחרת, כשמערב גרמניה אירחה את יורו הנשים השלישי בהיסטוריה. למרות שאירחה את הטורניר בו השתתפו ארבע נבחרות בלבד, השתתפה גרמניה במוקדמות, בהן הבקיעה מוהר חמישה שערים כולל רביעייה מול שוויץ, במשחק שנגמר 0:10 לגרמניות.
Falleció víctima de cáncer a los 51 años, la ex futbolista alemana Heidi Mohr.
Jugó como delantera para el FFC Frankfurt, Participó en dos Copas del mundo, cuatro Eurocopas y en los Juegos Olímpicos de Atlanta ´96. pic.twitter.com/wMBjioX2K7— ⚽ Jane Romo ⚽ (@JM_ROMO) February 9, 2019
גרמניה אלופת אירופה הראשונה בהיסטוריה
באליפות אירופה אליה העפילה לראשונה בהיסטוריה, ניצחה גרמניה בחצי הגמר שהיה השלב הראשון את איטליה בדו קרב פנדלים, והעפילה לגמר מול נורבגיה למה שהיה אמור להיות משחק בין שתי הנבחרות הטובות באירופה. הגמר היה כולו גרמני, כשגרמניה מביסה 1:4 את הנורבגיות האומללות, כשמוהר מתכבדת בשער השלישי.
בעונת 1990/91 הוקמה הבונדסליגה לנשים ומוהר התחילה רצף של חמש שנים בהן סיימה כמלכת השערים של הליגה החדשה. היא כבשה 36 שערים, שהובילו את קבוצתה למקום השלישי בליגה שהייתה מחולקת באותה תקופה לשתי מחוזות.
באותו קיץ השתתפה גרמניה לראשונה כנבחרת מאוחדת באליפות אירופה, והפעם מוהר סחבה על גבה את הנבחרת לגמר עם צמד בחצי הגמר שהיה שוב מול איטליה, וצמד בגמר שהיה שוב מול נורבגיה (אך הפעם נגמר 1:3) מוהר הביאה לגרמניה זכייה שנייה ברציפות בתואר.
מונדיאל היסטורי ואליפות
במקביל הוקם גם מונדיאל הנשים, בו התפוצצה מוהר. החלוצה הצעירה הבקיעה שער בכל שלב, סחבה את נבחרתה עד לחצי הגמר, שם הפסידה לאלופה שבדרך ארצות הברית וסיימה את הטורניר עם שבעה שערים.
לצד המשך השליטה האישית שלה בליגה הגרמנית, רגע השיא שלה בקבוצה היה בעונת 1992/93 כשהובילה את נידרקירכן לאליפות. הליגה שכאמור הייתה מחולקת למחוז צפוני ודרומי, הפגישה ארבע קבוצות, את שתי הראשונות מכל צד, לטורניר קצר שבסופו הוכתרה אלופה. בגמר מול סיגן אלופת השנתיים הקודמות, נכנסו מוהר וחברותיה לפיגור בדקה ה-24, אך מוהר השוותה בפנדל בדקה ה-42, ואי שם בהארכה בדקה ה-99 השלימה צמד והביאה אליפות היסטורית לנידרקירכן.
דווקא בקיץ המוצלח מבחינה קבוצתית של מוהר, סיימו הגרמניות את אליפות אירופה במקום הרביעי בלבד, במה שהיה הפעם האחרונה עד 2017 בה לא סיימו כאלופות אירופה. בקיץ 1994 עברה מוהר לאנרבך, אחרי 114 שערים ב-83 הופעות בנידרקירכן. באנרבך היא כבשה 27 שערים, והשלימה חמש שנות זכייה רצופות בתואר מלכת השערים.
Heidi Mohr, a legend of the women’s game. ✨ pic.twitter.com/oAJMFO65sc
— FIFA Women’s World Cup (@FIFAWWC) February 7, 2024
אליפות אירופה שלישית בקריירה להיידי מוהר ועוד טורניר נולד
אחרי שנה אחת באנרבך היא עברה לפרנקפורט שם שיחקה עד סוף הקריירה. ב-1995 שיחקה במונדיאל השני בקריירה שלה, היא כבשה שלושה שערים והצליחה להוביל את הנבחרת לגמר מול היריבה המרה נורבגיה. הפעם ידן של הנורבגיות הייתה על העליונה כשניצחו 0:2, וגרמניה הסתפקה באליפות אירופה שנערכה באותו קיץ, שם מוהר הסתפקה בשער אחד שהובקע בחצי הגמר מול אנגליה.
בגמר פגשו את הגרמניות הפעם את השוודיות, ניצחו 2:3 וזכו בתואר בפעם השלישית בהיסטוריה, ובפעם האחרונה בקריירה של מוהר. שנה לאחר מכן באולימפיאדת אטלנטה נוסף כדורגל הנשים למשחקים האולימפיים, שם גרמניה הודחה בשלב הבתים, כשמוהר מבקיעה שער אחד.
מספר חודשים אחרי האולימפיאדה פרשה מוהר מהנבחרת עם 83 שערים ב-104 הופעות, במה שהפך אותה למלכת השערים של הנבחרת, עד שבירגיט פרינץ תעקוף אותה מספר שנים מאוחר יותר. ב-7 בפברואר 2019 היא נפטרה אחרי מאבק במחלת הסרטן.
כדורגל הנשים נמצא בהתפתחות, עד כמה היידי מוהר השפיעה על הענף?
ואלה, לא הכרתי אותה. יפה ללמוד על אגדות כדורגל. כל הכבוד לך, שמחה. תמשיך ככה, רוצה לקרוא עוד
פשוט אי אפשר לדלג על הכתבות של שמחה