מועדים לשמחה | הכתומים מהשכונה – 88 שנה לשבת בה נוסדה בני יהודה

אתמול קראתי בבית הכנסת שלי בפעם ה-12 את פרשת ‘ויגש’, פרשת בר המצווה שלי לכבוד יום ההולדת ה-25 שלי. פרשת ‘ויגש’ היא אחת הפרשות המרגשות ביותר בתורה, והיא מדברת על האיחוד של בני יעקב אבינו מהם יצא עם ישראל. הפרשה נפתחת במילים: “ויגש אליו יהודה”.

מה הקשר של כל זה לספורט? יש קבוצת כדורגל, שכל חובב כדורגל ישראלי מכיר, וקרויה על שם תחילת הפרשה, בני יהודה תל אביב המכונים ‘התרנגולים’ שנכון לכתיבת שורות אלה, ולפני שאסע למשחקם מול מכבי קביליו יפו, מובילה את הליגה הלאומית. בני יהודה תל אביב, נוסדה בשבוע של פרשת ‘ויגש’ בתאריך ה’ בטבת, ה-31 בדצמבר 1935.

בני יהודה בעונתה הראשונה בליגה הלאומית. (קרדיט: מוזיאון בני יהודה)
בני יהודה בעונתה הראשונה בליגה הלאומית. (קרדיט: מוזיאון בני יהודה)
קבוצת הכדורגל תל חי

באותם שנים העיר העברית הראשונה, שעשור קודם שינתה את שמה לתל אביב הייתה בשיא התפתחותה, והורכבה בעיקר מעולים מאירופה כשבמקביל התפתחו מדרום לעיר שכונות של עולים מארצות ערב. השכונות החדשות היו עניות ברובן והתקשו לכלכל את עצמן. כתוצאה מכך ביקשו ועדי השכונות להצטרף לתל אביב, אך נתקלו בסירוב גורף של ראש העיר מאיר דיזנגוף שאמר שיש פה מאבק בין ניהול “אירופאי”, ל”פאסיביות מזרחית”.

הפערים בין הצפון לדרום הלכו והחמירו, ותושבי צפון העיר כינו את שכונות הדרום “השכונות האנוסות”. אחת מהשכונות האלו הייתה שכונת צ’לנוב, שהורכבה בעיקר מצריפים ואוהלים. ב-1935 התארגנו מספר מראשי קבוצת תל חי, והקימו אגודת ספורט בשם: “תל חי”.

בית”ר או מכבי?

המועדון הצעיר הצטרף לאגודת בית”ר, קשר שערך זמן קצר בלבד ונקטע לאחר סכסוך בין ראשי הקבוצה לאגודת בית”ר, שסירבו לאחד משחקני הקבוצה שהיה גם שחקן במה חובב, לערוך נשף במועדון בית”ר לחוג האומנותי שהקים. המועדון שינה את עצמו לבני ציון והצטרף לאגודת מכבי. הקבוצה נכנסה לאצטדיון הישן של מכבי תל אביב, שעברה לאצטדיון המכביה. גם שידוך זה לא החזיק הרבה זמן, כשהקבוצה התפרקה בעקבות סכסוך על הצגה.

צעירי הקבוצה לא אמרו נואש ובשבת ויגש ה’ בטבת ה-31 בדצמבר, הקימו מועדון חדש שלא שייך לאף ארגון וכינו אותו: ‘ארגון הנוער התימני בני יהודה’, על שם תחילת הפרשה כאמור, ועל שמו של יהודה המכבי בעקבות חג החנוכה. הקבוצה המשיכה להיתקל בקשיים סביב המצב הביטחוני ורק אחרי המרד הערבי הגדול, הצליחה להתקבל להתאחדות הארץ ישראלית לכדורגל בשנת 1940. היא קיימה באותה שנה את משחקה הראשון נגד קבוצה צבאית בריטית, שהתפוצץ לאחר קטטה.

באותם שנים הוקמה שכונה חדשה בסמוך לצ’לנוב בשם שכונת התקווה ובני יהודה התפשטו אליה, והקימו שם את אצטדיונם החדש, כשהתאחדו עם קבוצת הכדורגל של השכונה: “התקווה”. בעקבות ההתפשטות והתרחבות האוהדים, הורידו ראשי המועדון את הזיהוי העדתי משמם והפכו ל: ‘אגודת בני יהודה’. באותם שנים, הקבוצה התפרסמה בעיקר בחוסר המשמעת של שחקניה, שפוצצו משחקים כשהיו בפיגור.

אלון מזרחי (מימין) וחיים רביבו (משמאל) במדי בני יהודה. (קרדיט: מוזיאון בני יהודה)
אלון מזרחי (מימין) וחיים רביבו (משמאל) במדי בני יהודה. (קרדיט: מוזיאון בני יהודה)
בונים מגרש על שדות תירס

בשנת 1945, גילו כי הגישה לאצטדיון נחסמה בעקבות החלטה של בעל המגרש לבנות עליו, בתגובה מאות אוהדים “פלשו” לשדה תירס סמוך שהיה בבעלות מפוקפקת, חרשו אותו והקימו עליו את המגרש החדש, שעד היום ממוקם על חורבות אותו שדה תירס, מה שהיה האצטדיון הביתי של המועדון עד 2004, וכיום משמש כמתחם אימונים.

אחרי מספר שנים של בלגאן בקבוצה ובכל הכדורגל הישראלי בעקבות מלחמת השחרור, בנוסף לסכסוכים שפיצלו את הליגה והחזירו אותה, הוקמה לשנה אחת “הליגה המיוחדת”, בתור הליגה שנייה. הליגה המיוחדת חולקה למחוזות ובני יהודה זכו באליפות מחוז תל אביב, אך לא העפילו לליגה הראשונה בעקבות צמצום הליגה.

בעונת 1958/59 העפילה הקבוצה לראשונה בתולדותיה לליגה הבכירה תחת המאמן דוד סולמי. לכבוד העלייה חודש המגרש בשכונת התקווה והוכן לליגה הראשונה. משחקה הראשון אי פעם בליגה הבכירה, היה הפסד 2:1 למכבי פתח תקווה. ב-1968 הגיע התואר הראשון של המועדון, כששמואל נחמיאס הבקיע בדקה ה-26 שער ניצחון בגמר גביע המדינה מול הפועל פתח תקווה.

אהוד בן טובים. מלך השערים של בני יהודה עד היום. (קרדיט: וואלה! ספורט)
אהוד בן טובים. מלך השערים של בני יהודה עד היום. (קרדיט: וואלה! ספורט)
אליפות ראשונה לבני יהודה

אחרי שנים בינוניות בשנות ה-70 כולל נדידות בין הליגה הראשונה והשנייה, שנות ה-80 התבטאו בעונות קיצוניות, כשהן נפתחו בעונה היסטורית בה סיימה הקבוצה שלוש נקודות בלבד מאחורי האלופה הפועל תל אביב (אז ניתנו שתי נקודות לניצחון) וזכתה בגביע המדינה בפעם השנייה בתולדותיה. היא נדדה בין צמרת הטבלה כולל סגנות נוספת לבין הליגה השלישית. כוכב הקבוצה באותם שנים היה אהוד בין טובים, ששיחק בקבוצה בין 1969 ל-1989 ועד היום הוא מלך השערים וההופעות של הקבוצה.

בעונת 1989/90 תחת פיקודו של גיורא שפיגל, ובהובלת כוכבים כמו משה סיני, חזי שירזי, ניר מנחם ועוד, זכתה הקבוצה לראשונה בתולדותיה באליפות ישראל, היא קבעה באותה עונה שיא מועדון של 62 נקודות, שיא אותו שחזרה שנתיים מאוחר יותר כשסיימה סגנית בעונת 1991/92 אחרי מכבי תל אביב. מי שכיכבו בקבוצה ב-92 היו מי שיהפכו יותר מאוחר לאגדות הכדורגל הישראלי, חיים רביבו ואלון מזרחי שזכה בתואר מלך השערים.

בהמשך העשור הכוכבים הגדולים עזבו את המועדון שהפך בלעדיהם לקבוצת תחתית, ובעונת 2000/01 קבעו הכתומים שיא מועדון שלילי עם 20 הפסדים בעונה, וירדו לליגה השנייה אחרי 17 שנה. הם חזרו בסיום אותה עונה והפכו לקבוצה בשיפולי הצמרת. בעשור הראשון של שנות ה-2000 היא הצליחה להעפיל פעמיים למוקדמות גביע אופ”א, הליגה האירופית בגלגולה הקודם, אך לא הצליחה לעבור את הסיבוב הראשון.

בני יהודה בחגיגות האליפות. (צילום: משה שי)
בני יהודה בחגיגות האליפות. (צילום: משה שי)
שני גביעים וירידת ליגה נוספת

בעונת 2010/11 הצליחה לראשונה בתולדותיה להמשיך לשלב שני במוקדמות הליגה האירופית. שנה לאחר מכן שיפרה את ההישג כשהתקדמה לסיבוב השלישי אך ירדה ליגה שנתיים לאחר מכן, כשהיא שוב חוזרת לליגה הבכירה אחרי שנה אחת בלבד. ב-2016 קנה את הקבוצה איש העסקים ברק אברמוב ממשה דמאיו הבעלים הקודם. תחתיו הקבוצה זכתה בשני גביעי מדינה נוספים (2017 ו-2019) והעפילה שוב לסיבוב השלישי במוקדמות הליגה האירופית.

בסיום עונת 2020/21 ירדה הקבוצה שוב לליגה השנייה, ומאז לא הצליחה לחזור כשסיימה שנתיים רצוף בשיפולי הפליאוף העליון. למרות הכישלונות בשנים האחרונות בני יהודה, עדיין ממוקמת במקום החמישי בישראל בכמות השנים בליגה הראשונה עם 55 שנים, היא שיחקה 30 משחקים באירופה. ב-29 ביולי 2022 מכר אבמרוב את הקבוצה בחזרה למשה דמאיו.

כאמור נכון לכתיבת שורות אלו, התרנגולים נמצאים במקום, הראשון בליגה הלאומית, האם יצליחו לחזור לקדמת הבמה?

בני יהודה. יכבשו את המקום הראשון בדרך חזרה לליגת העל? (קרדיט: דף הפייסבוק של בני יהודה)
בני יהודה. יכבשו את המקום הראשון בדרך חזרה לליגת העל? (קרדיט: דף הפייסבוק של בני יהודה)

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    6 תגובות
    1. אוהד כותב

      מזל טוב, שמחה. לאורך ימים, שנים וכתבות!

    2. אייל כותב

      מזל טוב שמחה המלך אתה איש יקר

    3. בר כותב

      שמחה המון מזל טוב תודה שאתה מעשיר אותנו באופן יום יומי.

    4. אלכסנדר כותב

      מזל טוב לך שמחה, נהנה לקרוא אותך מאוד.

    5. דן כותב

      מזל טוב שמחה, מאחל לך בריאות אושר וכל מה שתרצה.
      תודה רבה על הפינה היומית שלך, אני ממש מצפה לה כל פעם מחדש.

    6. שמחה רז כותב

      תודה לכולם על הברכות והתגובות המושקעות

    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן