מועדים לשמחה: 43 שנים לפטירתו של בלה גוטמן
האיש ששרד את התופת, והפך למאמן היהודי הגדול ביותר. הדרך שעשה מהמפגש עם מנגלה באושוויץ - עד שהפך למאמנו של פרנץ פושקש האגדי. התקופה במילאן, האליפויות בפורטוגל, ההיסטוריה בגביע אירופה והקללה המסתורית שהטיל על בנפיקה. סיפורו של בלה גוטמן.
כיום, ספורט יהודי כמעט לא קיים מחוץ לישראל, אבל לפני השואה ברחבי אירופה הייתה פריחה גדולה של קבוצות וספורטאים יהודיים. בין ששת המילונים הקדושים שהצורר הנאצי השמיד, היו גם ספורטאים רבים.
יש הטוענים שקריסתם של אוסטריה והונגריה בספורט, קשורה להשמדת היהודים, שרבים מהם היו ספורטאים מובילים. למשל: את נבחרת אוסטריה הגדולה הוביל במונדיאל 1934 המאמן היהודי הוגו מייזל. אבל היו גם ספורטאים ששרדו את השואה, ואפילו חזרו לעסוק בספורט. אחד מהם היה המאמן האגדי – בלה גוטמן, שאתמול ציינו 43 שנים לפטירתו.
קריירת המשחק של בלה גוטמן
בלה גוטמן גרדוש נולד ב-27 בינואר 1899 בבודפשט, שבאימפריה האוסטרו-הונגרית. הוא גדל בקבוצה המקומית טורקווש כקשר, ובגיל 21 עבר ליריבה העירונית שהייתה אחת מהקבוצות הגדולות במדינה – מ.ט.ק. בודפשט. בלה הפך לאחד מהשחקנים המובילים בקבוצה, ושיתף פעולה עם גיולה מאנדי, שיהפוך לימים להיות מאמן נבחרת ישראל.
אחרי שנה במ.ט.ק בודפשט, עבר גוטמן לאוסטריה, לקבוצה יהודית בשם הכוח וינה. הוא זכה איתה באליפות והיה שותף לניצחון העצום 0:5 על ווסטאהם יונייטד האנגלית. אחרי ארבע שנים בוינה, גוטמן וקבוצתו יצאו לסדרת מסע משחקים בארצות הברית. החשיפה הגדולה גרמה לו להחליט להשתקע בארץ האפשריות הבלתי מוגבלות. הוא עבר בין מספר קבוצות בארצות הברית, כולל הכוח ברוקלין, קבוצה יהודית נוספת. בעונת 1932/33, חזר בלה לעונת פרישה בהכוח וינה אחרי שש שנים אצל הדוד סם. בנבחרת ההונגרית הוא שיחק שישה משחקים, בהם כבש שער אחד בניצחון 0:3 על נבחרת גרמניה.
בלה גוטמן האגדי.
קבוצת “הכוח וינה”, 1925. pic.twitter.com/1rPujFbrcC— Yuri Havkin 🇮🇱🕎 𐤉𐤅𐤓𐤉 (@YuriHavkin) September 13, 2023
בריחה מהנאצים
גוטמן החל בקריירת אימון באירופה, הוא התחיל את דרכו בהכוח וינה, הקבוצה בה פרש משחק, הוא הספיק לעבור בין מספר קבוצות בהולנד, הונגריה ואוסטריה לפני שהשואה האיומה התחילה. הוא היה יכול להציל את עצמו וללכת לאמן בארצות הברית, אבל התשוקה הגדולה לכדורגל השאירה אותו באירופה.
בהתחלה הוא נעזר בקשריו מהכדורגל, והתחבא אצל חברים גויים, אך הוא הרגיש שהוא מסכן את חייהם בכך שהוא מתחבא אצלם ומצפונו ייסר אותו. בלה הסגיר את עצמו לנאצים ונשלח למחנה עבודה. אחרי מספר חודשים במחנה, הנאצים החליטו להעבירו למחנה ההשמדה אושוויץ. יחד עם ארבע יהודים נוספים, הצליח בלה לברוח ממחנה ההשמדה, ולהתחבא עד סוף המלחמה.
בלה גוטמן חוזר לאמן אחרי השואה
כשהמלחמה הסתיימה, חזר גוטמן לאמן בעוד קבוצה יהודית, הפעם הייתה זו מכבי בוקרשט ברומניה. לאחר מכן הוא חזר לאויפשט, כדי לזכות באליפות הונגריה בפעם השנייה. משם הוא נדד בין איטליה לארגנטינה וקפריסין, לפני שחזר להונגריה בשנת 1957 לאמן את קישפשט הונבד ההונגרית, שבה שיחק פרנץ פושקש האגדי.
כמו בתור שחקן, גם כמאמן ערך בלה מסע מעבר לים, הפעם אל דרום אמריקה כשהוא עבר לאמן את סאו פאולו הברזילאית, איתה הוא זכה באליפות מחוזית. הוא המשיך לנדוד, וחזר לאיטליה למועדון הפאר מילאן, שם למרות שהיה במקום הראשון בליגה – פוטר לאחר סכסוך עם ההנהלה.
VOCÊ CONHECE BÉLA GUTTMANN? 🇾🇪
Nascido em 1899, o húngaro Bélla Guttmann, já havia treinado grandes times como o Milan no ano de 1956, até desembarcar no Brasil em 1957, para assumir o comando do Tricolor Paulista, uma contratação tão grande na época que muitos dizem que era como… pic.twitter.com/p7vYoJvIDW— A Voz do MorumBIS 🇾🇪 (@avozdomorumbi) May 2, 2024
בלה גוטמן מגיע לפורטוגל
המסע שלו כמאמן הגיע לשיאו בפורטוגל, שם התחיל דרכו בפורטו, אחת משלושת הקבוצות הגדולות במדינה. הוא זכה איתה באליפות כבר בעונתו הראשונה, לפני שעבר ליריבתה הגדולה – בנפיקה ליסבון. בבנפיקה הוסיף בלה עוד אליפות, והעפיל למפעל שנוסד חמש שנים קודם לכן – גביע אירופה לאלופות.
בחמש השנים הראשונות של המפעל, זכתה ריאל מדריד בתואר, אך הפעם היא הודחה כבר בשמינית הגמר בידי יריבתה המרה ברצלונה, במה שקבע כי תהיה אלופת אירופה חדשה. בשמינית הגמר, במקביל להדחה ההיסטורית של ריאל מדריד, פגש גוטמן יריבה שהכיר היטב – אויפשט ההונגרית. בלה וקבוצתו הביסו את ההונגרים 2:6 במשחק הראשון שהתקיים בפורטוגל, ובמשחק הגומלין ניצחה אויפשט 1:2 שכמובן לא הספיק לה. בנפיקה הפכה לקבוצה הפורטוגזית הראשונה בהיסטוריה שעולה לרבע הגמר.
אליפות אירופה ראשונה בהיסטוריה
בנפיקה לא התקשתה גם בשלבים הבאים מול אורהוס גימנסטיקפוינין הדנית ורפיד וינה האוסטרית, בדרך לגמר מול ברצלונה, שחלמה להמשיך את יריבתה הגדולה ולבסס את השלטון הספרדי באירופה. ברצלונה נחשבה לפייבוריטית הברורה, והיא הראתה זה בגמר אחרי שליטה מוחלטת בחצי השעה הראשונה ושער יתרון אחרי 21 דקות.
בלה גוטמן וחניכיו לא הרימו ידיים, וניצלו שתי טעויות בהגנת ברצלונה כדי להשלים מהפך מהיר בדקות 31 ו-32. המהפך הכניס את ברצלונה להלם, ובנפיקה השתלטה על המשחק, כשעשר דקות אחרי פתיחת המחצית השנייה היא עלתה ל-1:3. בדקה ה-75 הצליחה ברצלונה לצמצם את התוצאה אחרי בעיטה מרחוק, אך למרות שליטה ברבע השעה האחרונה הספרדים לא הצליחו להשוות, ובנפיקה ובלה גוטמן זכו באליפות אירופה הראשונה בתולדותיהם.
בלה גוטמן משלים זכייה שנייה ברציפות
שנה לאחר מכן, הצליח המאמן היהודי להגיע שוב לגמר הטורניר הגדול באירופה, שם פגש את ריאל מדריד הגדולה עם חניכו לשעבר פרנץ פושקש. ריאל רצתה להחזיר לעצמה את התואר אחרי שאיבדה אותו בשנה שלפני כן. פושקאש עם צמד מהיר בדקות ה-18 ו-23 העלה את ריאל ליתרון כפול, לפני שחניכיו של גוטמן הצליחו להשוות. בדקה ה-39 השלים פושקאש שלושער וריאל ירדה למחצית ביתרון 2:3.
במהלך ההפסקה נראו שחקני בנפיקה מיואשים, אך גוטמן התייצב במרכז חדר ההלבשה והכריז: “אנחנו הולכים לנצח את המשחק הזה. אנחנו חזקים יותר מריאל מדריד“. הוא אמר לשחקניו ששחקני ריאל מדריד זקנים וכבר לא מסוגלים לרוץ, והכניס מוטיבצית שיא בשחקניו. ז’וזה אגוסטו, אחד משחקני הקבוצה, תיאר את התחושה אחרי שיחת העידוד כאלוהית, והשחקנים עלו עם אש בעיניים למחצית שנייה שהייתה הפוכה לחלוטין מזאת שקדמה לה.
כבר אחרי חמש דקות השוותה בנפיקה את התוצאה, והפכה אותה עם פנדל מדויק של אוזביו בדקה ה-64, חמש דקות לפני שחתמה את תוצאת המשחק – 3:5 לפורטוגלים. מכאן ריאל לא הצליחה להתקרב לשער, וגוטמן זכה בגביע אירופה לאלופות בפעם השנייה ברציפות.
“Descanse em Paz Béla Guttmann”, ouve-se em casa pic.twitter.com/HW3BMiWqhc
— Cristina Esteves (@CristinaEsteves) April 25, 2022
גם עלייה לקבר לא עוזרת
במהלך העונה, ולאור ההצלחה האדירה שלו בקבוצה, דרש גוטמן העלאה של 65% בשכר אם יצליח לזכות בגביע אירופה. לאחר שלא קיבל התחייבות, עזב גוטמן את בנפיקה בכעס בסיום העונה. לאחר עזיבתו, “קילל” גוטמן את המועדון, כשהצהיר שבנפיקה לא תזכה בתואר אירופי במאה השנים הבאות. מאז אותו גמר הגיעה בנפיקה לשמונה גמרים אירופים, חמישה מהם בגביע אירופה לאלופות, והפסידה בכולם. בשנת 1990 הגיעה בנפיקה לגמר ליגת האלופות מול מילאן, ולפני המשחק הלך אאוזביו לקברו של גוטמן בחלקה היהודית בוינה לבקש סליחה ממאמנו, הסליחה לא עזרה ובנפיקה הפסידה שוב.
אחרי עזיבתו את בנפיקה, המשיך גוטמן לנדוד בין מדינות וחצה שוב את הים. הוא הצליח להגיע לעוד גמר של טורניר יבשתי ב-1962, כשהגיע לגמר הליברטדורס עם פניארול מאורוגוואי, לפני שסיים את קריירת האימון בגיל 74 בשנת 1973 בפורטו. גוטמן נפטר ב-28 באוגוסט 1981, אחרי שאיבד את כל כספו בהימורים, ונקבר בבית הקברות היהודי בוינה. באותה שנה הונצח גוטמן ב”יד לאיש הספורט היהודי” במכון וינגייט.
בלה גוטמן, כמו רבים וטובים, סימל את הניצחון הגדול ביותר על האויב הנאצי – הבחירה בחיים. יהי זכרו ברוך.