על חרבך תחיה: סיפורה של משפחת הסייפים של ישראל
ענף הסייף הישראלי פחות מצליח בשנים האחרונות, יובל פרייליך הפסיד בסיבוב הראשון בפריז, והוא היה הסייף הראשון שמייצג את ישראל מאז אולימפיאדת בייג’ינג 2008, אז ייצגו את ישראל נועם מיילס ודלילה חטואל. דלילה היא הנציגה האחרונה מתוך משפחה מפוארת של סייפים ישראלים, הראשונים מביניהם באולימפיאדה היו דודה יצחק חטואל ודודתה לידיה חטואל שחוגגת היום 61, בואו איתי לסיפורה של המשפחה הלוחמת של ישראל.
לידיה חטואל נולדה ב-15 באוגוסט 1963 בקזבלנקה שבמרוקו, וזמן קצר לאחר לידתה עלתה משפחתה לישראל והתיישבה בעכו. חיים חתואל אביה של דלילה החליט להקים חוג סייף בעיר, וגרר את שני ילדיו יצחק בן התשע ולידיה בת השמונה, שהתאהבו בחרב ממבט ראשון.
ב-1977 השתתף יצחק בן ה-15 במכביה ושנה לאחר מכן כבר היה אלוף ישראל לנוער, ב-1979 שחזר את הזכייה בעוד אחותו בגיל 16 בלבד זוכה באליפות ישראל לבוגרים בדגם רומח, הפעם הראשונה מבין 19 מה שמהווה שיא ישראלי, 16 פעמים מתוכן הושגו מהם ברצף מה שמהווה שיא עולמי שנכנס לספר השיאים של גינס. באותה שנה סיים יצחק במקום ה-12 מתוך 237 סייפים בטורניר בינלאומי לבוגרים, ומספר חודשים אח”כ הוסיף זכייה בטורניר בינלאומי לנוער שנערך בישראל.
סייף הדקר יובל פרייליך הבטיח את העפלתו למשחקים האולימפיים בפריז 2024
לראשונה מאז 2008 ענף הסיוף הישראלי ישלח נציג לאולימפיאדה
בכך עלה מניין הספורטאים והספורטאיות במשלחת הישראלית ל-57
צילום: Team Bizzi pic.twitter.com/D3OuME48A0
— Ido Rakovsky (@Nesherke) March 10, 2024
מפספסת אולימפיאדות בגלל פוליטיקה
ב-1980 כשהיא בת 17 בלבד, הצליחה לידיה להגיע לאולימפיאדת הראשונה בתולדותיה אולימפיאדת מוסקבה, אך לא השתתפה בה בסופו של דבר בגלל שישראל יחד עם מדינות המערב החרימה את המשחקים. באותה שנה ב-15 בנובמבר נולדה דלילה איתה פתחנו. יצחק התחיל להדרדר באותם שנים, כשישב מספר חודשים בכלא בשל פריצה לדירה וגניבה של שעון יד ו-500 שקלים, אך הצליח יחד עם אחותו להעפיל לאולימפיאדת לוס אנג’לס ב-1984.
במשחקים עצמם יצחק הגיע סיים במקום ה-16 מתוך 58 בעוד לידיה מסיימת במקום ה-26 כשהיא מנצחת שבעה קרבות ומפסידה שלושה. ב-1985 זכה יצחק במדליית זהב במכביה השתים-עשרה, והוסיף שנה לאחר מכן גם זכייה במדליית כסף בתחרות היוקרתית “גביע רומל”, תחרות שהיא חלק מסדרת “גביע העולם”. הקריירה של יצחק נעצרה בסיום אותה שנה בגלל מעצר על מסחר בסמים יחד עם בת דודו יפה איבגי, הוא נשפט לשבע שנות מאסר בפועל, מתוכן ריצה חמש.
סנגוריו של יצחק ניסו להשתמש בדמותו כספורטאי ותרומתו לספורט במדינה כדי להקל על עונשו, אך בית המשפט החליט להחמיר דווקא בגלל היותו מודל לחיקוי. לאחר שחרורו מהכלא ההתאחדות לספורט מנעה ממנו לחזור לתחרויות בגלל שהורשע בעבירה שיש בה קלון, והוא פנה לקריירת אימון בענף האהוב על משפחתו.
לידיה חטואל קובעת הישג שיא בגיל 33
לעומת אחיה לידיה המשיכה להתחרות, כשלצערה פספסה עוד אולימפיאדה לא בגלל קריטריון ספורטיבי. באולימפיאדת סיאול ב-1988 היא השיגה את הקריטריונים אך נמנע ממנה להשתתף בגלל שהיום השני של התחרויות יצא ביום כיפור. היא חזרה לאולימפיאדת ברצלונה שם סיימה במקום ה-22.
באטלנטה 1996 כשהיא בת 33, ומגיעה כוותיקת המשלחת הישראלית היא הגיעה להישג השיא שלה. היא נבחרה לשאת את דגל ישראל בטקס הפתיחה של המשחקים, בהם היא סיימה במקום ה-13, הישג השיא של סייף ישראלי אי פעם. אחרי האולימפיאדה הייתה ממקימי ועד הספורטאים האולימפיים בו הייתה חברה עד לשנת 2009.
בין השנים 2010 ל-2012 כיהנה כיושבת ראש איגוד הסיוף בישראל. אביהם של לידיה המשיך לאמן ואימן בלא פחות משבע אולימפיאדות, וב-1986 זכה להתחיל לאמן את נכדתו דלילה שהחליטה להתחרות בענף הרומח כמו דודתה לידיה, בגיל שש בלבד.
אל דלילה הצטרף אחרי מספר שנים אחיה מאור, ובן דודה קובי, שכמו דודו הסתבך בפרשיית סמים, נכנס לכלא ונאלץ לפרוש מהענף. בראיונות לאורך השנים סיפרו האחים שגדלו יחדיו שהיה להם קשה לראות את השני מפסיד. באליפות אירופה ב-2008 ניצחה דלילה את האלופה האולימפית ואלופת העולם ולנטינה וצאלי האיטלקיה, אך נפצעה בקרב ופרשה מהתחרות.
מאור חטואל פעמיים על סף העפלה
באותה שנה הגיעה גם לאולימפיאדה הראשונה שלה, ושוב סבלה מחוסר מזל כשנפצעה בברך. היא חזרה אך הפסידה בהארכה 10:9 והודחה גם מהאולימפיאדה. במה שהייתה ההופעה האחרונה של סייף ישראלי באולימפיאדה עד פריז 2024.
לאולימפיאדת לונדון 2012 דלילה ומאור לא הצליחו להגיע כשמאור היה רחוק ניצחון אחד מהעפלה. לקראת אולימפיאדת ריו הצליחה דלילה להיות מדורגת בין ארבעת הבכירות בטורניר קריטריון הבינלאומי, ובכך עמדה ברף הנדרש אך היא לא עמדה בקריטריון הישראלי, כשלא הצליחה להיות בין 16 האחרונות באליפות אירופה. היא ערערה לבית הדין כנגד החלטת הוועד האולימפי אך הערעור נדחה.
כמו ארבע שנים קודם גם כאן מאור היה על סף העפלה לאולימפיאדה אך לא הצליח בתחרות האחרונה. ב-2018 ילדה דלילה, ורצתה לחזור ולהתחרות באליפות אירופה אך שוב נתקלה במחסום קריטריון כשבשל היעדרותה מתחרויות בהריון וחופשת הלידה, ואיגוד הסיוף אסר עליה להשתתף באליפות.
סייף: דלילה ומאור חטואל הם אלופי ישראל בדגם הרומח http://t.co/57VUqrtDkq pic.twitter.com/s2MK2B6KO6
— וואלה ספורט (@WallaSport) May 10, 2015
דלילה עותרת לבית המשפט ועושה היסטוריה
דלילה ערערה לבית המשפט וקבעה תקדים, השופט אמר כי צריך לייצר מדיניות מתאימה לנשים בספורט, דבר שהביא זמן קצר אחר כך ליצירת תקנון שמאפשר לספורטאית לקבל שכר גם בהריון וחופשת לידה. ב-2020 הוסיפה עוד זכייה באליפות המדינה תוך כדי מלחמתה באיגוד. ב-2021 הסתבך יצחק חטואל בפעם השלישית יחד עם אחיינו קובי לאחר שהוגש נגדם כתב אישום בגין עבירות סמים, חבלה בכוונה מחמירה, וכן בגין עבירות נשק ושיבוש הליכי משפט.
כעת נשאלת השאלה, האם משפחת חטואל תייצר לנו עוד דור של סייפים אולימפיים לקראת אולימפיאדת לוס אנג’לס 2028, שתתקיים בעיר בה הם עלו לראשונה על הבמה הגדולה בעולם?