על קצה הלהב | הספורטאים הדומיננטיים – טדי רינר
הדמות הכי מזוהה עם הג'ודו העולמי, קבלן תארים אמיתי שלא ידע שובע. כל הדרך משיא ניצחונות נדיר ועד הדלקת האש האולימפית. הכירו את טדי רינר.
בכל תחום שהוא, לא משנה מה מקורו ומה עיסוקו, תמיד יהיה אדם אשר יזרח יותר מאחרים. הדברים הללו מקבלים משנה תוקף כשמדברים על ספורט. דומיננטיות, כלומר השליטה הכמעט אבסולוטית של ספורטאים בענפים שלהם, היא מעוררת השתאות. אותה שליטה יכולה לבוא לידי ביטוי למשך תקופות זמן שונות, אך בשיא שלה, היא דבר מערר השראה והתפעלות. בשבועות הקרובים אעקוב מקרוב אחר ספורטאים ששלטו, או עדיין שולטים, ביד רמה בתחום הספורט שלהם. הכתבה הראשונה תעסוק בענק צרפתי, שנראה עדין ומדויק על מזרן הג’ודו.
ג’ודו
עוד טרם נעבור לטדי רינר, נבין עתה מה הוא ענף הג’ודו. ג’ודו הוא אמנות לחימה וספורט אולימפי המתמקד בזריקה, הצמדה והטלת יריבים על מזרן הקרב. הענף, שמקורו ביפן, שם דגש על שימוש בכוח ובאיזון של היריב כנגדו במקום להסתמך על כוח גס של הג’ודוקא. תחרויות הג’ודו מחולקות לפי מגדר, כאשר גברים ונשים מתחרים בנפרד. כמו כן, תחרויות הג’ודו מחולקות לדרגות משקל שונות כדי להבטיח תחרות הוגנת בין משתתפים בגדלים דומים. ג’ודוקאים קלים יותר עשויים להסתמך יותר על מהירות וזריזות, תוך שימוש בתנועות מהירות ובמינוף. אלו הכבדים יותר משתמשים לרוב בגודל ובכוח שלהם, מתמקדים בהטלות חזקות ושומרים על שליטה. לכל דרגת משקל יש את הסגנון והגישה האסטרטגית שלה, המותאמים לתכונות הפיזיות של מתחריו.
טדי רינר
טדי פייר-מארי רינר נולד בלז אבים שבגוואדלופ, אזור מבודד של צרפת באיים הקריביים, בעת שמשפחתו שהתה שם בחופשה. הוא גדל בפריז, ובילדותו הוא נרשם למועדון ספורט מקומי על ידי הוריו ושיחק כדורגל, טניס וכדורסל, אבל אמר שהעדיף ג’ודו “מכיוון שזה ספורט אינדיבידואלי וזה אני, רק אני”.
כבר בהיותו נער הפגין טדי עליונות מרשימה, כאשר באליפות אירופה לנוער בשנת 2005 זכה במדליית הארד, כשהוא בן 16 בלבד. שנה לאחר מכן, זכה באליפות היבשת לנוער, וכן הוסיף זכייה באליפות העולם לנוער. בשנת 2007 התחרה לראשונה באליפות אירופה לבוגרים, וזכה במדליית הזהב, יום לאחר יום הולדתו ה-18. בהופעת הבכורה שלו באליפות העולם הוכתר גם כן כאלוף העולם, והיה לג’ודוקא הצעיר בהיסטוריה שרושם הישג כזה בקטגוריית המשקל של 100 ק”ג ומעלה. הג’ודוקא הצרפתי הוא קבלן תארים, ליתר דיוק זללן תארים. ארון הגביעים שלו מלא עד אפס מקום בגביעים ומדליות משלל תחרויות לאורך השנים מרחבי העולם.
Such a 𝐭𝐨𝐮𝐠𝐡 day, also 𝐰𝐨𝐫𝐭𝐡 it 🥵💪🏾🌟 pic.twitter.com/m52hVSS3ku
— Teddy Riner (@teddyriner) May 16, 2023
השליטה
הדומיננטיות של טדי רינר בעולם הג’ודו היא כאמור לא פחות מיוצאת דופן. הוא ביסס את עצמו כגדול ביותר בספורט באמצעות שילוב של מיומנות שאין שנייה לה – כושר גופני וחוסן נפשי. מאז הופעת הבכורה שלו על הבמה הבינלאומית, רינר התגבר בעקביות על מתחריו, והציג שילוב של טכניקה, כוח וברק טקטי שרק מעטים יכולים להשוות.
לאחר תקלה קטנה באולימפיאדת בייג’ינג, בה זכה “רק” במדליית הארד, הוא לא התקשה לשמור על תוארו כאלוף העולם לנוער וכאלוף העולם במשקל הפתוח. שנתיים לאחר מכן הוא זכה בשתי מדליות באליפות העולם, אחת מזהב במשקל של 100+ ק”ג, שהקנתה לו את תואר אלוף העולם בפעם שלישית ברציפות, ועוד אחת מכסף בקטגוריית המשקל החופשי, שם הפסיד ליפני דאיקי קמיקאווה בהחלטת שופטים. לאחר הקרב, סירב רינר לקוד קידה וללחוץ את ידו של קמיקאווה, וטען כי השופטים “שדדו אותו”. הפסד זה הוא ההפסד השני בסך הכל של הצרפתי בטורנירים הבינלאומיים הגדולים, אחרי ההפסד בחצי הגמר בבייג’ינג. מאז אותו הקרב, שנערך ב-13 בספטמבר 2010, הוא השיג רצף של 154 ניצחונות. אותו רצף הגיע לסיומו ב-9 בפברואר 2020, תאריך בו רינר נוצח על ידי קוקורו קגוארה בסיבוב השלישי של טורניר גראנד סלאם פריז. כדי לסבר את האוזן, הענק הצרפתי הפסיד תשע פעמים בלבד בטורנירים הגדולים, מספר שאין שני לו.
רינר המשיך את השליטה האבסולוטית שלו בענף והפך לראשון שזוכה בחמש אליפויות עולם, מספר שרק הלך ותפח ככל שהשנים חלפו. בסך הכל באמתחתו של רינר נמצאים 12 תארי אלוף עולם (אחד קבוצתי), אליהם מצטרפות חמש זכיות באליפות אירופה ועוד שלל מדליות בטורנירי גראנד סלאם יוקרתיים.
המשחקים האולימפיים
לאחר הזכייה בארד במשחקי בייג’ינג 2008, באולימפיאדת לונדון 2012 זכה רינר בתואר היחיד שעדיין לא היה לו – אלוף אולימפי. בריו 2016 שמר על תוארו וזכה במדליית זהב אולימפית שנייה לאחר שניצח את אורי ששון הישראלי בחצי הגמר ואת היסאיושי הראסווה היפני בגמר. בחלוף חמש שנים, במשחקי טוקיו, רינר לא השכיל לזכות בזהב שלישי והסתפק במדליית ארד שנייה לזכותו. בתחרות הקבוצתית הוא תיקן מעט כאשר סחף את נבחרת צרפת לזכייה בזהב.
אל משחקי פריז 2024 הגיע רינר כאחד הספורטאים הצרפתים הגדולים בכל הזמנים, ולראייה הוא קיבל את הכבוד היוקרתי להדליק את האש האולימפית בטקס הפתיחה. לאורך כל ימי תחרויות הג’ודו, הקהל הצרפתי דחף את נציגיו להישגים מדהימים. כל זה התנקז לקראת היום הלפני האחרון של התחרויות, כאשר רינר עלה על המזרן. הקהל המקומי היה בטירוף והג’ודוקא לא אכזב. הוא זכה במדליית הזהב והביס את אלוף העולם קים מין-ג’ונג מדרום קוריאה. בכך הוא השווה את שיאו של טאדהירו נומורה היפני, והפך לאחד הג’ודוקאים היחידים שזכו בשלוש מדליות זהב אולימפיות אישיות בג’ודו.
למחרת באירוע הנבחרות המעורבות, צרפת התמודדה מול יפן בקרב על מדליית הזהב בפעם השנייה ברציפות. לאחר שיוויון 3-3(הטוב משבעה קרבות מנצח), רינר קבע ניצחון צרפתי ומדליה אולימפית זהובה חמישית שלו. צרפת הגנה על תוארה כאלופה האולימפית.
LAST STEP !!! pic.twitter.com/v6X9KTs2Lj
— Teddy Riner (@teddyriner) August 2, 2024
האדם
אישיותו של טדי רינר היא שילוב מרתק של כריזמה, ענווה ונחישות עזה. מחוץ למזרן, הוא משדר חום וגישה שהופכים אותו לדמות פופולרית הן בתוך קהילת הג’ודו ומחוצה לה. למרות הצלחתו האדירה, רינר ידוע בענווה ובספורטיביות שלו. לעתים קרובות הוא מדגיש את החשיבות של עבודה קשה, מסירות וכבוד ליריבים, המשקפים הערכה עמוקה לערכי הג’ודו.
במסגרות תחרותיות, ההתנהגות של רינר משתנה כדי לחשוף פרסונה ממוקדת ואינטנסיבית. הריכוז והחוזק המנטלי שלו ניכרים כשהוא עולה על המזרן, שם הוא משלב חשיבה אסטרטגית עם נוכחות פיקודית. הביטחון העצמי שלו אינו מתנשא אלא נעוץ בהכנה הנרחבת שלו ובשליטה שלו בספורט. איזון זה של אמון וענווה תורם למוניטין שלו כמקצוען אמיתי וספורטאי למופת.
כמו כן, לרינר יש גם צד שובב יותר, שרואים אותו לעתים קרובות בא לידי ביטוי עם מעריצים ואנשי תקשורת, אשר חושפים צד הומוריסטי שלו. האינטראקציות שלו עם אחרים חושפות אדם שמעריך חיבור ונהנה לחלוק את התשוקה שלו לג’ודו. באופן כללי, אישיותו של טדי רינר מאופיינת בשילוב הרמוני של ענווה, דחף תחרותי וקסם, מה שהופך אותו לא רק לכוח דומיננטי בג’ודו אלא גם לדמות אהובה ומוערכת ברחבי העולם.
תארים בתוך הספורט
- 5 מדליות זהב אולימפיות.
- 2 מדליות ארד אולימפיות.
- 12 מדליות זהב באליפויות העולם.
- מדליית כסף באליפות העולם.
- מדליית ארד באליפות העולם.
- 5 מדליות זהב באליפות אירופה.
- 2 מדליות כסף באליפות אירופה.
- מדליית ארד באליפות אירופה.
תארים מחוץ לספורט
- בשנת 2008 הוענק לרינר עיטור מסדר ההצטיינות הלאומי.
- בשנת 2012 נבחר רינר לספורטאי השנה של צרפת על ידי עיתון הספורט הצרפתי ל’אקיפ.
- בשנת 2013 הוענק לרינר עיטור לגיון הכבוד.
| PARIS 2024 | OLYMPICS |
| JUDO MEN +100 KG |
| FRANCE 🇫🇷 Teddy Riner |
*Riner, an 11-time world champion, has won his medals over five Olympics as well – Beijing 2008, London 2012, Rio 2016, Tokyo in 2021 and Paris. pic.twitter.com/EJWpAOkp5B— ochirDochir (@Bazaraa_1020) August 2, 2024
לסיכום, ההשפעה של רינר על הג’ודו חורגת מעבר להצלחתו התחרותית. טדי הגדיר מחדש את מה שאפשר בתוך הספורט. בגובה של 2.04 מטר ומשקל של כ-130 קילוגרם, הנוכחות הפיזית המרשימה שלו משלימה מערך מיומנויות מעודן ביותר. היכולת שלו לבצע טכניקות הן בדייקנות והן בכושר הסתגלות מצאה את היריבים מתקשים למצוא תגובות יעילות. הדומיננטיות של רינר היא לא רק בניצחונותיו אלא גם בגישה שלו לספורט, המשלב טכניקות ג’ודו מסורתיות עם אסטרטגיות חדשניות ששומרות את יריביו חסרי אונים נגדו.
יתרה מכך, השפעתו של רינר חורגת ממשטח הג’ודו. הוא משמש כשגריר של הענף, מה שמעניק השראה לדור חדש של ספורטאים במסירותו ובהישגיו. הצלחתו העלתה את פרופיל הג’ודו על הבמה העולמית, והוכיחה שהספורט יכול לייצר כוכבי-על עם משיכה אוניברסלית. באמצעות החתירה הבלתי פוסקת שלו למצוינות ותפקידו כמודל לחיקוי, ביסס טדי רינר את מורשתו כדמות עילאית בעולם הג’ודו, המגלם את רוח הספורט ומציב סטנדרט לדורות הבאים לשאוף אליו.
כתבה נהדרת
להב אתה מדהים