פיטר דרורי – שייקספיר של עולם השידור הכדורגל
פיטר דרורי נחשב לפורץ בתחום הפרשנות והשידור עם מילותיו הסיפוריות והרהוטות, שהעצימו רבים מהרגעים הזכורים ביותר של הכדורגל. ידוע בידע המעמיק שלו בכדורגל ובאנשיו, פרשנותו של דרורי מתאפיינת בסגנונו הפיוטי והשייקספירי.
בעולם פרשנות הספורט, מעטים השמות הנערצים כמו פיטר דרורי, שתיאוריו העשירים והרהוטים מציירים את הרקע לכמה מהרגעים האייקונים ביותר של הכדורגל כבר למעלה משלושה עשורים. דרורי, אשף מאחורי המיקרופון, ידוע לא רק בזכות הידע האנציקלופדי שלו בפרטי המשחק ובנוכחים בו, אלא גם בזכות סגנון הפרשנות הרהוט והפיוטי שלו, לעתים קרובות תוך שימוש במטאפורות ובדימויים חיים, אשר גורמים לכל משחק להרגיש כמו אירוע גדול והיסטורי.
פיטר דרורי, בעל תואר אקדמי בהיסטוריה ופוליטיקה, החל את הקריירה שלו ברדיו BBC בשנת 1990, ושידר משחקים של לידס יונייטד לפני שעבר ל”פייב לייב” בשנת 1994. שם, הוא חידד את כישוריו, וסיקר אירועים משמעותיים כולל גמר ליגת האלופות ויורו 1996. המעבר של דרורי לטלוויזיה הגיע ב-1998 כשהצטרף ל-ITV, וסימן את תחילתה של תקופה פורייה בה זכה לשדר בארבעה גביעי עולם ובארבע אליפויות אירופה. פרשנותו לא רק התרכזה בכדורגל אלא גם נגעה בענפי ספורט אחרים, כגון גולף וזריקת חצים, והציגה לראווה את יכולתו הקולית הרב-תכליתית.
Peter Drury today:
Chelsea-Man City. Sorry, an angry Man City, lock horns at one of the most admired stadiums in the World, the home of English football, Wembley. It’s buzzing!
90 minutes of football awaits, or maybe 120, and possibly penalties.
Who will prevail? pic.twitter.com/Ic68nYFeKy
— Gidi (@CFC_Gidi) April 20, 2024
במהלך השנים, קולו של דרורי הדהד ברשתות רבות, כולל BT Sport ו-CBS Sports, שם המשיך להקסים את האוהדים עם הסיקור שלו בטורנירים כמו הפרמיירליג, ליגת האלופות והליגה האירופית. הקריירה שלו רצופה ברגעי שיא, כמו שער הניצחון של הנרי בברנבאו ב-2005, שער האליפות של אגוארו ב-2011 (לא ההוא שכולם מכירים), השער ההיסטורי של נבחרת דרום אפריקה במונדיאל 2010 ושער המהפך של רומא נגד ברצלונה ב-2018.
בגמר המונדיאל ב-2018 בין צרפת לקרואטיה היה דרורי חלק מהפיד הבינלאומי של פיפ”א אותו פרשן עבור ITV. רגע בולט בקריירה של דרורי, שהביא לו הכרה בינלאומית מחוץ לאנגליה אשר נחשף לראשונה לטקסטים ה”שייקספירים” שלו בעולם השידור מעבר לרגעים היסטוריים בלבד התרחש במהלך משחק הפתיחה של מונדיאל 2010 בין דרום אפריקה למקסיקו.
קריאתו של דרורי על השער של סיפיווה טשבלאלה – “גול בפאנה בפאנה! גול של דרום אפריקה! גול של כל אפריקה!” – תפס את הצהלה והאחדות של הרגע, מה שהופך אותו לאחד מקטעי הפרשנות הזכורים ביותר בתולדות המונדיאל. שער זה לא רק סימן את תחילתו של טורניר היסטורי שנערך לראשונה על אדמת אפריקה, אלא גם הדגיש את יכולתו של דרורי ללכוד את המהות הרגשית של רגע היסטורי.
בשנת 2022, דרורי לקח על עצמו אתגר חדש כפרשן המוביל של הפרמיירליג פליי-ביי-פליי עבור NBC Sports, ונכנס לנעליו של ארלו ווייט. תפקיד זה ב-NBC הוא עדות לכוח המשיכה המתמשך שלו לטקסטים ספרותיים שהופכים רגעים קטנים לענקיים, וליכולתו ללכוד את תמצית הסצנות הדרמטיות ביותר בכדורגל.
סגנון הפרשנות הייחודי של דרורי, המשלב בצורה חלקה נרטיב מפורט עם עיטורים פואטיים, זיכה אותו בשבחים רבים, כולל פרשן השנה של התאחדות אוהדי הכדורגל בשנים 2019 ו-2021, ופרשן השנה של אגודת עיתונאי הספורט בשנת 2020. גישתו לא רק מפרשת את המשחק באופן יבש אלא גם מבדרת, ומשאירה את המאזינים עם שורות בלתי נשכחות שמהדהדות הרבה מעבר לשריקת הסיום.
שנת 2023 סימנה ציון דרך נוסף עבור דרורי כשהצטרף לסקיי ספורטס, ונכנס לתפקיד שמילא בעבר מרטין טיילר (מוכר לרובינו ממשחק הוידיאו “פיפא”). מינויו התקבל בהתלהבות הן מצד הרשת והן מצד האוהדים, שהיו להוטים לשמוע את פרשנותו הלירית על המשחקים הגדולים של הפרמיירליג. מנהל מחלקת הכדורגל של סקיי ספורטס, גרג יוז, ציין את “ההתלהבות והאנרגיה הגדולה” של דרורי כתכונות מפתח שישפרו את שידורי הכדורגל שלהם.
השפעתו של פיטר דרורי חורגת מעבר לקריינות משחק כפי שאנחנו רגילים. הוא הופך כל משחק למסע מרגש, והופך את הרגעים הגדולים במשחק למלהיבים יותר ואת השפלים לנוקבים יותר. בעודו ממשיך לקריין את המשחק היפה, קולו נותר דמות אהובה על אוהדי כדורגל ברחבי העולם, מה שממחיש מדוע רבים רואים בו כחתן פרס הפואטיקה של פרשנות הכדורגל.
החלטנו עבורכם, לדרג 7 מרגעיו ומילותיו המרגשים והחשובים (כן כן, חשובים!) שהוציא מפיו כשדרן הכדורגל המוביל בעולם.
במקום ה-7, במשחק בלתי נשכח בברנבאו, הופעתו הבולטת של תיירי הנרי הגיעה לשיאה בהבקעת השער היחיד, שהעלה את ארסנל ליתרון 0:1 על ריאל מדריד. משחק זה מזוכר לעתים קרובות כאחת התצוגות הגדולות ביותר שלו:
“הנה הנרי חופשי, זה תיירי הנרי… הוא הבקיע! הוא הבקיע עבור ארסנל בברנבאו! לא יותר ולא פחות ממה שהם ראויים! ארסנל הייתה הכוח הדוחף של המאבק הזה! תיירי הנרי, התותחן הגלקטי, ריאל מדריד אפס, ארסנל אחת!”.
במקום ה-6, במשחק דרמטי מול לסטר, קפטן מנצ’סטר סיטי, וינסנט קומפני, כבש שער מדהים מ-20 מטר בדקות הסיום, והבטיח ניצחון מכריע ו-3 נקודות. הניצחון הזה היה מכריע במסע של סיטי לזכייה היסטורית באליפות הפרמייר ליג עם 98 נקודות . כעת, הרגע הזה נותר רגע שיא בהיסטוריה של הפרמייר ליג, ומציג את ההשפעה של קומפאני ואת העונה המדהימה של מנצ’סטר סיטי:
“קומפני… מסתכל, בועט . . . אווו! קפטן פנטסטי! חגיגה פרועה לגול מהחלומות הכי פרועים שלו! שער דמיוני לכדורגלן הדמיוני של סיטי! גול שמתאים לאלוף של כל הזמנים. הוא רק מודה לכולם. סביבו, עשרות אלפים בכחול מודים לגבר הגברים של מנצ’סטר סיטי!”.
במקום ה-5, במונדיאל 2018, אנגליה מגיעה עם ציפיות גבוהות ומובלת על ידי הארי קיין בשיאו, התמודדה מול נבחרת קרואטית אימתנית בחצי הגמר. המשחק הסתיים בשברון לב עבור אנגליה, שהודחה עם הפסד 2:1, ופספסה הזדמנות נוספת להניף את הגביע הנכסף ביותר בכדורגל:
“הלילה, הקרואטים שואגים, שאגה שהם תלשו מגרונה של אנגליה. שלושת האריות היו חסרי שיניים, חסרי קול וחלומם מרוט. זה לא חוזר הביתה, בריטניה, זה פשוט צלע משם, אולי לנצח”
במקום הרביעי, במונדיאל 2010, המדינה המארחת, דרום אפריקה, פתחה את הטורניר בין הדים תוססים ומהדהדים של וובוזלות שמילאו את היציעים. הפתיחה הבלתי נשכחת הזו הודגשה על ידי השער הראשון בטורניר, שסימן התחלה חגיגית למה שיהפוך לאירוע היסטורי בעולם הכדורגל. כעת, המורשת של הטורניר ההוא ממשיכה להדהד כרגע מכונן בתולדות המונדיאל:
“זה תשבאללה… גול בפאנה בפאנה! גול של דרום אפריקה! גול של כל אפריקה! ג’מבולילה, תשמחו! בפאנה בפאנה הוציאו את הפקק הראשון של יום הימים שלהם!”
במקום השלישי, יש לנו את האירוע היחיד שבו היו כמה טקסטים מעוררי צמרמורת באותו משחק. כריסטיאנו רונאלדו עשה חזרה דרמטית לאולד טראפורד, בדיוק המקום בו הציג לראשונה את הפוטנציאל שלו להפוך לאחד מגדולי הכדורגל בכל הזמנים. אחרי ששבר אינספור שיאים במדריד ובטורינו, רונאלדו חזר למנצ’סטר יונייטד, המועדון בו החל את דרכו הגדולה ושם הרגיש חיבור עמוק. במשחק הקאמבק שלו מול ניוקאסל, הוא לא רק שיחק, הוא הדהים והבקיע פעמיים בניצחון 1:4 המהדהד:
“מדיירה, מנצ’סטר, מדריד, טורינו ושוב מנצ’סטר. עטוף באדום. שוחזר בגלריה הנהדרת הזו של המשחק. יצירת אמנות מהלכת. משובח. מעבר לכל שווי, מעבר לזיוף או חיקוי. 18 שנים מאז אותו נער רועד של מגע והתגרות עלה לראשונה על קצות האצבעות לבמה המפוארת הזו. עכשיו בבגרותו ללא רבב. CR7 שוב ביונייטד.”
זה לא נגמר כאן, אחרי שעריו פיטר דרורי הוסיף לנו עוד משפטי קסם:
בשער הראשון: “נחשו מי שם? עצמו את העיניים והוא אף פעם לא נעלם! כריסטיאנו רונאלדו גנב בחזרה את ההצגה!”
בשער השני: “התיאטרון חי את החלום שלו! גיבור הפנטזיה שלו חוזר ללוח התוצאות! תופעה! שלום שוב, הנה אני!”
במקום השני, ברצלונה בתחילת סימני דעיכתה, מגיעה לרומא עם יתרון מבטיח של 4-1 מהמשחק בקאמפ נואו. באופן מפתיע רומא עולה ליתרון 2-0, ואז הגיע השער השלישי:
“רומא קמה מהריסותיה! מנולה, האל היווני ברומא! הבלתי מתקבל על הדעת מתגלה לנגד עינינו! זה לא היה אמור לקרות, זה לא יכול לקרות – זה קורה! זה היווני מהר אולימפוס, שהגיע לשבע הגבעות של רומא ושלף נס”
ובמקום הראשון, הגדול מכולם. ליונל מסי, שהוביל את נבחרת ארגנטינה, עבר מסע מאתגר מלא בשברון לב, הפסיד בגמרים ונתקל בספקנות וציניות מצד האוהדים. עם זאת, הוא מעולם לא איבד את האמונה. ההתמדה שלו הובילה לזכייה הראשונה שלו בקופה אמריקה, ואחריה לניצחון בפיינליסימה, שהכין את הקרקע לאתגר האולטימטיבי – מונדיאל 2022.
הטורניר נפתח עם קשיים, תזכורת למאבקי העבר, אבל האמונה של הנבחרת, ובראשה של מסי, סחבה אותה לאורך סדרת משחקים מפרכת. אחרי גמר מותח ודרמטי, מסי הגשים את חלומו הגדול ביותר: להניף את גביע העולם, התואר אותו רצה יותר מהכל:
“ליונל מסי כבש את השיא האחרון שלו. ליונל מסי לוחץ ידיים עם גן העדן. הילד הקטן מרוסאריו, סנטה פה, זה עתה התייצב בגן עדן. הוא מטפס לגלקסיה משלו. יש לו את רגע ההכתרה שלו וכמובן שהוא לא לבד. הוא היה יפה. הוא היה נקודת ההבדל. הוא תמיד היה נקודת ההבדל. אין כמוהו, ואולי היום, כמובן, תמיד יהיו מי שמתווכחים, תמיד יהיו אלו שיתווכחו. והוויכוח יכול להמשיך עוד אם תרצו, אבל כשהוא מתאהב בדבר שלבו הכי חפץ בו בכל העולם, קשה להימלט מההנחה שהוא הפך את עצמו היום, לגדול ביותר בכל הזמנים.”
ובכל זאת, אם תרצו לקבל צמרמורות ולחוות עוד מרגעיו הקסומים של האחד והיחיד, אנו מצרפים לכם לקט מובחר של רגעיו הגדולים ביותר של וויליאם שייקספיר, סליחה, פיטר דרורי:
פרשן שדר מהגדולים בתולדות המשחק.
מטורף שאני מכיר את הקול הזה כל כך הרבה שנים אבל מעולם לא לקחתי צעד קדימה לבדוק מי הפרסונה. הוא לגמרי חלק מחוויית הכדורגל למרות שמעולם לא ראיתי אותו.
בעיניי כתבה כזאת רק ממחישה כמה שאתם מקור לחדשות ספורט הרבה מעל כולם ולא מתעסקים רק באירועים בנאליים כמו במי ניצח ואיפה. תודה לכם
ירדן יא תותח
אחת הכתבות שחיכיתי לה הכי הרבה.
קשה לכתוב כתבה על אמן המילים הזה, אבל זה כתוב פשוט מעולה!
כתבה לפנתיאון
בא לי חלק 2, עוד תיעודים של רגעים שלו!
ירדן אני זוכר אותך עוד מהכתבה על פבריציו ועכשיו זאת, אתה ענק!!
כתבה מושלמת
איזו כתבה מצוינת!
כיף של כתבה
אחת הכתבות הכי מהנות וכיפיות באתר.
אני קראתי פה מעל 100 כתבות ומודה שלא הכרתי את פטר (את קולו כמובן שכן) והעשרתם לי את הידע בצורה כל כך חוויתית! לקרוא על הבחור, לקרוא את התרגום ואז להאזין לזה עם הסרטונים והרגעים הגדולים.
מדהים! לא פחות מיצירת מופת של ירדן.
וואו כמה שאהבתי את הכתבה הזאת