
פיני זהבי | הישראלי ששולט בעולם הכדורגל
ישראלי מנס ציונה שמושך בחוטים של הקבוצות הגדולות באירופה | מי אתה פיני זהבי?
ההיסטוריה מלאה כולה בעסקאות והסכמים ששינו את פני העולם. עסקה או הסכם בין שני צדדים בסדרי גודל כאלו, נעשה לרוב אחרי שעות, ימים, שבועות, חודשים ואפילו שנים על שולחן המשא ומתן, בו כל צד מנסה למצות את האינטרסים שלו ולהשיג את המקסימום מהשיחות. מי שבדרך לא מקבל מספיק תשומת לב או חשיפה במהלך שיחות כאלו הוא המתווך. מתווך תפקידו לגשר על הפערים בין הצדדים, על מנת למצוא אינטרסים משותפים שיובילו ל”עשן לבן” וללחיצת יד לאחר ההסכמה.
בניגוד לתפקידם הנסתר והנעלם מעיני הזרקורים, ההיסטוריה מלאה במתווכים כאלו. הדוגמא הכי מוכרת לנו, הישראלים, הוא ג’ימי קארטר, האיש שתיווך בשיחות בין ישראל למצרים לקראת הסכם השלום ההיסטורי. גם בעולם הכדורגל ישנם מתווכים, אך מה שלא כולם יודעים זה שמאחורי העסקאות הגדולות ביותר בהיסטוריה של עולם הכדורגל נמצא המתווך הגדול והחזק ביותר בעולם הזה, והוא גם משלנו – ישראלי.
המסע של פיני זהבי מחיים פשוטים ככדורגלן חובב ועד למעצמה בעולם סוכנויות הכדורגל הוא יוצא דופן. זהבי, שנולד ב-24 באוגוסט 1943 בנס ציונה, שיחק בצעירותו כדורגל עם חבר ילדותו, יעקב (יענקל’ה) שחר, בקבוצת הנערים בעיר לפני שהתגייס לצה”ל. לאחר שירותו הצבאי המשיך זהבי לתואר בכלכלה, אך עד מהרה הוא עזב את לימודיו ועבר להתמקד בעולם התקשורת, וסלל דרך שתוביל אותו להשפעה משמעותית בתקשורת ובעולם הספורט. זהבי עבד בעיתונים מרכזיים בישראל כמו ‘ידיעות אחרונות’ ו’חדשות ספורט’, שינה באופן דרמטי את מדורי הספורט שלהם. זהבי אף ייסד וערך את אחד המגזינים הפרטיים הראשונים בישראל, ‘גול’, שברבות השנים הפך לשמה של סוכנות השחקנים הבינלאומית שנמצאת בבעלותו. רשת הקשרים הענפה שלו בתחום הספורט, סללה את הדרך להפיכתו של זהבי לסוכן כדורגל. הפריצה הגדולה שלו הגיעה ב-1979, עם העברתו של אבי כהן ממכבי תל אביב לליברפול, עסקה שתווכה במהלך פגישה מאולתרת בנמל התעופה ‘הית’רו’ שבלונדון. בכך החלה ההשפעה המשמעותית של זהבי על הכדורגל האנגלי.
לאורך שנות ה-80 וה-90, היה זהבי שותף להעברת שחקנים ישראלים רבים לליגות הבכירות. העברתם של רוני רוזנטל לליברפול ושל אייל ברקוביץ’ לסאות’המפטון ולאחר מכן לווסטהאם היו רק מההעברות שהוא ביצע באותם שנים. קשריו הרבים והעמוקים, במיוחד עם דמויות מפתח כמו סר אלכס פרגוסון, פיטר קניון וקני דלגליש, תוך שהוא אף אירח את חלקם בנופש באילת החמה, אפשרו לו להשפיע על כמה מההעברות הבולטות ביותר בכדורגל.
בתחילת שנות ה-2000 מילא זהבי תפקיד מרכזי ברכישתה של צ’לסי על ידי המיליארדר רומן אברמוביץ’. בשנת 2003, שינה אברמוביץ’ משמעותית את מסלול המועדון, וקבע סטנדרטים חדשים לבעלות ולהשקעה כספית במועדוני כדורגל. מעורבותו התרחבה מעבר לחדר ההנהלה, השפיעה על רכש שחקנים גדולים ועיצבה את הפרמייר ליג כפי שהיא מוכרת כיום.
📸 – Joan Laporta and Pini Zahavi, met this Monday in a restaurant in the Catalan capital for more than two hours.
Via: @RogerTorello [md] pic.twitter.com/VotUkGbh7Q
— Barça Buzz (@Barca_Buzz) March 11, 2024
למרות הצלחותיו וכיאה לנו, הישראלים, הקריירה של זהבי לא הייתה נטולת סקנדלים. הוא היה מעורב בשיחות הבלתי חוקיות המתוקשרות בין אשלי קול (ארסנל) וריו פרדיננד (מנצ’סטר יונייטד) לצ’לסי, מה שגרר חקירות מההתאחדות האנגלית, אך הוא יצא ללא עונש בשני המקרים. מעבר לכדורגל, זהבי הפגין חוש עסקי חד, כשהיה שותף בבעלות בחברת צ’רלטון, והשקיע בחברת הימורים שבסיסה במלטה. כיום, זהבי נחשב לאחד מסוכני הכדורגל המשפיעים ביותר בעולם כולו, עם קריירה המשתרעת על פני ארבעה עשורים ומאופיינת בקשרים עמוקים בענף הכדורגל. סיפורו הוא עדות להשפעתו המתמשכת ולתפקידם של סוכנים בנוף המתפתח של הכדורגל העולמי. החל ממעורבותו בהעברתו שוברת השיאים של ניימאר מברצלונה לפריז סן ז’רמן בגובה של 222 מיליון יורו ועד לנוכחותו המתמשכת בלב הרגעים המכוננים של הכדורגל, המסע של זהבי הוא סיפור חיים מרתק של ישראליות והצלחה בספורט הפופולרי ביותר בעולם.
יש הנוטים לקרוא על פיני זהבי, ולחשוב שמדובר בסוכן בינוני על פי רשימת מיוצגיו. אך לא כך עובד זהבי. מינו ריולה ז”ל אף אמר עליו כי הוא: “איש עסקים גדול או משקיע אינטליגנטי, אולי, אבל לא סוכן”. זהבי, בעזרת קשריו הרבים, מעורב באופן ישיר בהעברות הגדולות ביותר בעולם הכדורגל, מבלי לשמש נציג של הצדדים. הנה חלק מרשימת ההעברות שבהן היה מעורב, ואף גזר קופון מכובד:
1. סאלי מונטארי לאינטר – 12.5 מיליון יורו.
2. יאפ סתאם ללאציו – 19.2 מיליון יורו.
3. ריו פרדיננד ללידס יונייטד – 21 מיליון יורו.
4. חואן סבסטיאן ורון למנצ’סטר יונייטד – 32.7 מיליון יורו, הדרום אמריקאי הראשון ששולם עבורו דמי העברה על ידי מנצ’סטר יונייטד.
5. ריו פרדיננד למנצ’סטר יונייטד – 47 מיליון יורו, שבר באותה עת את שיא ההעברות לשחקן הגנה.
6. הארי קיין לבאיירן מינכן – 100 מיליון יורו, סכום שיא ששולם על שחקן על ידי באיירן מינכן.
7. ניימאר לפריז סאן ז’רמן – 222 מיליון יורו, מחזיק עד היום בסכום שיא להעברה של כדורגלן.
🚨| EXCL @BarcaTimes: Several sources tell us that Raphinha could join the Gol International agency of the Super agent, Pini Zahavi. [@Shlugassi] #fcblive 🇧🇷💼 pic.twitter.com/9JxwwLNnCo
— BarçaTimes (@BarcaTimes) April 18, 2024
ואלו רק העברות בתשלום. זהבי מעורב לא פעם בעסקאות שאמנם נחתמו ללא תשלום, כגון העברתו של רוברט לבנדובסקי לברצלונה, העברתו של ניימאר לאל-הילאל הסעודית או זו של דויד אלאבה לריאל מדריד, אך תהיו בטוחים שגם כאן יצא זהבי עם ידו על העליונה ועם ידו על עמלה מכובדת.
כשהוא נבחר במקום ה-6 ברשימת הסוכנים הגדולים ביותר, סיפורו של פיני זהבי, שזכה לכינוי “סופר אייג’נט” על ידי בכירים בעולם הכדורגל, ממחיש לא רק את המספרים הגבוהים של העברות כדורגל, אלא גם את ההתפתחות הרחבה יותר של הספורט ואת התפקיד הקריטי שסוכנים ואנשי עסקים ממלאים בדינמיקה שלו מאחורי הקלעים. ככל שהכדורגל ימשיך להפוך לגלובלי ולמסחרי, דמויות כמו זהבי יישארו מרכזיות ודומיננטיות. אולי על המגרש אנחנו לא מספיק מרשימים, אך יש לנו נציג ישראלי במקומות הכי גדולים בעולם הכדורגל, בדבר שהישראלים הכי טובים בו – עסקים.
כיף של כתבה, אהבתי את הפרויקט שלך ירדן עם השדרן וגם פאבריציו, תענוג.
חחח לא הכרתי אותו איזה גבר עללל
סופר סוכן
כתבה מעולה!! 👏🏻👏🏻👏🏻👏🏻