פרשת דיארה | פיפ”א נוקטת יד קשה

טוויסט חדש ב"פרשת דיארה": ועדת המשמעת של פיפ"א החליטה להשעות את כל ההליכים המשמעתיים הקשורים להעברות בינלאומיות, בעקבות הפרשה של שחקן העבר הצרפתי | כל הפרטים

פיפ”א הודיעה על החלטה דרמטית שעשויה לשנות את פני הכדורגל הבינלאומי: השעיה מוחלטת של כל ההליכים המשמעתיים הקשורים לסעיף 17 בתקנון פיפ”א. ההחלטה הגיעה בעקבות פסיקה של בית הדין לצדק של האיחוד האירופי שניתנה ב-4 באוקטובר, המכונה “חוק בוסמן החדש”. פסיקה זו טוענת שמספר סעיפים בתקנון פיפ”א אינם עומדים בקנה אחד עם חוקי האיחוד האירופי. כדי להבין את המשמעות, יש להתעמק הן בפסיקת דיארה והן בחוק בוסמן ההיסטורי, ששינה את הכדורגל בשנות ה-90.

אז מהו סעיף 17 בתקנון פיפ”א? סעיף 17 נוגע למקרים של ביטול חוזים לפני סיומם. הוא קובע כי צד שמבטל חוזה ללא עילה מוצדקת (שחקן או מועדון) מחויב בתשלום פיצוי לצד הנפגע. הקריטריונים לקביעת גובה הפיצוי כוללים את משך החוזה הנותר, שכר השחקן, וההשקעות של המועדון. עם זאת, בית הדין לצדק של האיחוד האירופי קבע כי הקריטריונים אינם שקופים או ברורים, ולכן אינם חוקיים.

חוק בוסמן, פסיקה מ-1995, ביטל את ההגבלות שהיו נהוגות על העברת שחקנים באירופה. השחקן ז’אן-מארק בוסמן רצה לעבור לקבוצה אחרת לאחר תום חוזהו, אך קבוצתו דרשה פיצוי גבוה שמנע את המעבר. בית הדין לצדק קבע כי שחקן שסיים חוזה רשאי לעבור ללא דרישת פיצוי, וכי קבוצות אינן יכולות להגביל את מספר השחקנים הזרים ממדינות האיחוד האירופי. חוק זה שינה את מאזן הכוחות בכדורגל והוביל למהפכה כלכלית ותחרותית בין מועדונים.

הפרשה הנוכחית החלה כאשר לאסאנה דיארה, שחקן צרפתי ששיחק בלוקומוטיב מוסקבה, עזב את הקבוצה לאחר שנה בלבד מתוך חוזה לארבע שנים. פיפ”א חייבה אותו לשלם פיצויים בסך 10 מיליון אירו למועדון, אך תשלום זה מנע ממנו להצטרף לקבוצות אחרות. פסיקת בית הדין האירופי ביטלה את עקרון “האחריות המשותפת”, המחייב גם את המועדון החדש לשאת באחריות לחובותיו של השחקן, בטענה שעיקרון זה פוגע בחופש התנועה של שחקנים.

חוק בוסמן עסק בזכויות השחקנים לאחר תום חוזה, ואילו פסיקת דיארה מתמקדת במקרים של ביטול חוזה לפני סיומו. בשני המקרים, מדובר בזכויות העובד-שחקן מול תקנות מגבילות. כפי שחוק בוסמן שחרר את שחקני האיחוד האירופי ממגבלות, פסיקת דיארה עשויה לשחרר שחקנים ממגבלות כלכליות הקשורות לביטול חוזים.

בעקבות פסיקת בית הדין האירופי, פיפ”א הבינה שכל הליך משמעתי המבוסס על סעיף 17 עשוי להתבטל בבית הדין. ולכן, הוחלט להשהות את כל ההליכים המשמעתיים עד לעריכת שינויים בתקנות. משמעות ההחלטה היא ששחקנים ומועדונים יוכלו לנהל משא ומתן על חוזים בחופשיות רבה יותר, ללא החשש מסנקציות כבדות.

חוק בוסמן שינה את הכדורגל והפך אותו לגלובלי ותחרותי יותר, אך גם הוביל להבדלים כלכליים גדולים בין מועדונים. פסיקת דיארה עשויה להיות הצעד הבא במהפכה זו. ההחלטה משחררת את השחקנים ממגבלות כלכליות כבדות, ומעלה שאלות כיצד פיפ”א תתאים את תקנותיה למציאות המשפטית החדשה. האם מדובר בתחילתו של עידן חדש בכדורגל, שבו לשחקנים יהיה חופש פעולה רב יותר? ימים יגידו, אך ברור שמדובר באחת מההחלטות המשמעותיות ביותר בהיסטוריה של הספורט.

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    1 תגובה
    1. דוד כותב

      אה מה הם לא רכוש פרטי של המועדונים? אה הם בני אדם חופשיים! וואלה חידוש

    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן