רב סרן וכוכב כדורגל: 96 שנה להולדתו של פרנץ פושקש

יש רגעי ספורט שמתפספסים אך אפשר לתקן אותם. כזה היה לדוגמא ההפסד של ליאו מסי וארגנטינה בגמר מונדיאל 2014, שתוקן שמונה שנים לאחר מכן במונדיאל 2022. כזה היה ההפסד של באיירן מינכן בגמר ליגת האלופות ב-2012, שתוקן שנה בלבד לאחר מכן. אבל יש רגעים שככל הנראה לא יחזרו לעולם. כזאת הייתה אייאקס ב-2019, שפספסה הזדמנות פז לעלות לגמר ליגת האלופות, וכיום נמצאת במשבר עמוק.

אבל רגע הספורט שהוא ככל הנראה המפוספס בהיסטוריה היה גמר מונדיאל 1954, בו נבחרת הונגריה הגדולה, הייתה הטובה בעולם, אך הפסידה בסופו של דבר. כוכב אותה נבחרת, היה פרנץ פוקשאש, שכיכב גם בריאל מדריד במשך שמונה שנים, וחוגג היום את יום הולדתו ה-96.

מלך שערי אירופה

פרנץ פושקאש נולד ב-1 באפריל 1927 בקישפשט, עייריה סמוכה לבודפשט בירת הונגריה. הוא נולד לאב גרמני ואם הונגרייה. אל הכדורגל הוא נמשך, כמו רבים אחרים, כבר מגיל צעיר, והוא החל לשחק במועדון המקומי קישפשט בודפשט. כשהיה בן 12 זייף פושקאש את שמו וגילו, כדי לשחק בקבוצת יותר בוגרת במועדון. בגיל 16 הוא ערך את הופעת הבכורה שלו בכדורגל המקצועני, ובגיל 18 בלבד הוא כבר הופיע לראשונה בנבחרת הונגריה.

ב-1948, לאחר הפיכת הונגריה לקומוניסטית בעקבות כפייה של הסובייטים ששלטו במדינה מאז סיום מלחמת העולם השנייה, שמה של קישפשט שונה לבודפשט הונבד, והקבוצה הפכה לקבוצת הצבא ההונגרי. אביו של פושקאש היה המאמן, ופרנץ הפך לקפטן. הוא היה נמוך וקצת מגושם אבל חיפה על כך בחוכמת משחק אדירה, בעיטות מדויקות ושליטה מצוינת בכדור.

הוא זכה לראשונה בתואר מלך השערים בליגה בעונת 1947/48, והיה השחקן שהבקיע הכי הרבה שערים ברחבי אירופה באותה עונה עם לא פחות מ-50 שערים בכל המסגרות. במקביל, התגייס פושקאש לצבא ההונגרי, והגיע לדרגה המקבילה לרב סרן. הוא זכה במלכות השערים של הונגריה עוד שלוש פעמים, וזכה עם הקבוצה שנחשבה לטובה באירופה בחמש אליפויות רצופות.

מדליית זהב

בשנת 1952 הביא פושקאש הישג ראשון לנבחרת הונגריה, כשכבש ארבעה שערים בטורניר האולימפי באולימפיאדת הלסינקי ב-1952, וסחב את הנבחרת אל מדליית הזהב. באותם שנים, הנבחרת ההונגרית הייתה בלתי מנוצחת, ויצאה לרצף של 32 משחקים ללא הפסד. בעקבות כך, הגיעה הנבחרת ההונגרית כפייבוריטית הברורה למונדיאל 1954 שנערך בשוויץ.

הונגריה פתחה את המונדיאל בסערה עם 0:9 על דרום קוריאה, ו-3:8 על גרמניה המערבית, כשפושקש מבקיע שלושה שערים. אך לרוע מזלו של הכוכב הגרמני הוא נפצע במשחק השני. הונגריה עברה ברבע הגמר את ברזיל עם ניצחון 2:4, באחד המשחקים האלימים בתולדות המונדיאל שכונה “משחק הדמים”. בחצי הגמר מול נבחרת אורוגוואי שחזרה הנבחרת ההונגרית את תוצאת רבע הגמר.

בגמר, פגשה הונגריה שוב את גרמניה המערבית, כשזיכרון ה-3:8 עוד נמצא עמוק בראש של כולם. תחת גשם שוטף הונגריה עלתה ליתרון כפול תוך שמונה דקות, ולכולם היה ברור שהיא בדרך לזכייה. פושקש, שהתעקש לשחק למרות שעדיין היה פצוע, הבקיע את השער הראשון. גרמניה צמצמה שתי דקות אחרי ה-0:2 והשוותה בדקה ה-18 אך כולם היו בטוחים שהונגריה תחזור ותביס את הגרמנים.

פרנץ פושקש וחבריו עורקים לספרד

במחצית השנייה, ניסו הגרמנים המצאה חדשה – נעלי פקקים שעזרו להם לא להחליק בגשם השוטף. הונגריה לחצה ולחצה, אך לא הצליחה לחדור את ההגנה הגרמנית, ובדקה ה-84 גרמניה המערבית השלימה מהפך היסטורי, וזכתה במונדיאל הראשון בתולדותיה, למורת רוחם של פושקש וחבריו. הזכייה ההיא במונדיאל, שכונתה “הנס של ברן”, הייתה חלק מרכזי משיקומה של גרמניה לאחר מלחמת העולם השנייה.

בשנת 1956, שנתיים לאחר אותו מונדיאל, דיכו הסובייטים באלימות מרד הונגרי. פושקש, יחד עם מספר חברים לנבחרת, ניצל מסע משחקים בספרד כדי לערוק ממדינתו ועבר לשחק באספניול הספרדית. פוקשקש לא שיחק יותר בהונגריה, בה הבקיע 84 שערים ב-85 הופעות בנבחרת הלאומית.

מי שהיה חלק מצוות האימון של נבחרת הונגריה האגדית היה גיולה מאנדי, לימים מאמן נבחרת ישראל. ההתאחדות הרחיקה את פושקש לשנה וחצי בגלל העריקה, ואופ”א אימצה את ההרחקה. בסיום ההרחקה, בגיל 31, חתם פושקש במועדון הפאר הספרדי ריאל מדריד, שהיה אחרי שלוש זכיות רצופות בגביע אירופה לאלופות. בסוף תקופתו בהונבד שיחק תחת המאמן היהודי האגדי בלה גוטמן.

אגדה בריאל מדריד

בריאל מדריד הוא הפך לכוכב מהרגע הראשון, כשהוא כובש 25 שערים בכל המסגרות, כולל ארבע שלושערים, וזוכה עם הקבוצה בגביע אירופה רביעי ברציפות. בשלושת העונות שלאחר מכן הוא כבש 47, 44 ו-40 שערים בהתאמה, הוסיף גביע אירופה חמישי ברציפות לקבוצה ושני בשבילו, והתחיל עם הקבוצה רצף של חמש אליפויות רצופות.

הוא שיחק בריאל מדריד עד 1966, אז פרש מכדורגל. הוא כבש במדים הלבנים 242 שערים, זכה בחמש אליפויות ספרד, שלושה גביעי אירופה, וזכה ארבע פעמים בתואר הפיצ’צ’י – מלך השערים של הליגה הספרדית. במקביל, קיבל פושקש בשנת 1961 אזרחות ספרדית, ושיחק ארבעה משחקים בנבחרת ספרד במונדיאל 1962 בצ’ילה. הוא הבקיע 746 שערים בכל המסגרות, מה שממקם אותו במקום החמישי של כובשי כל הזמנים.

פרנץ פושקש נקבר בלוויה צבאית

ב-1967, התחיל פושקש את קריירת האימון שלו בהרקולס הספרדית. הוא נדד בין מדינות ויבשות, ואל השיא הוא הגיע עם פנאתינאיקוס היוונית. פושקש אימן את הקבוצה היוונית בין השנים 1970 – 1974, וסחב אותה לגמר גביע אירופה לאלופות, שם הפסידו לאייאקס אמסטרדם ההולנדית במה שהיה להישג השיא של הכדורגל היווני עד היום.

לאחר נפילת המשטר הקומוניסטי בהונגריה, חזר פושקש למולדתו. הוא חלה באלצהיימר בשנת 2000, ונפטר שש שנים מאוחר יותר – בנובמבר 2006. הוא נקבר בלוויה צבאית שהחלה באצטדיון שנקרא על שמו עוד בחייו, אותו אצטדיון בו אירחה נבחרת ישראל את משחקיה השנה בעקבות מלחמת חרבות ברזל. על שמו מוענק החל מ-2009 פרס פושקש – שמחולק לכובש השער היפה ביותר בעולם.

איך הייתה נראית ההיסטוריה של הספורט ושל אירופה כולה אם הונגריה הייתה זוכה במונדיאל 1954 או אם פושקש לא היה עורק מהונגריה?

    קבלו עוד תוכן ייחודי ובלעדי מבית בולרז

    היישר אל תיבת הדואר שלכם!

    • ✅ היו הראשונים לקבל תכנים בלעדיים
    • ✅ סיכום שבועי מאת העורך הראשי ניסים חליבה
    • ✅ ערוץ תקשורת למערכת - השפיעו על התכנים, כתבות, ונושאים אותם נסקר ברחבי הפלטפורמה
    • ✅ הטבות מיוחדות לנרשמים כחלק ממועדון בולרז האקסלוסיבי
    6 תגובות
    1. משה כותב

      אכן היה שחקן מעולה ומיוחד

    2. החץ הצהוב כותב

      אגדה עצומה

    3. משתמש אנונימי (לא מזוהה) כותב

      פשע שהונגריה הזאת לא היתה אלופה, יותר מזה איך מאחת הטובות בעולם בפער לא נשאר שם זכר לכדורגל היום? מעניין.

      1. משתמש אנונימי (לא מזוהה) כותב

        אלופה היא רק נבחרת מנצחת וזוהי התוצאה העולמית המצטברת !

    4. חבר שלכם כותב

      סיפור נהדר

    5. ליאור צזנה כותב

      אין על הכתבות שלך שמחה, פשוט כיף!

    השאירו תגובה

    כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

    דילוג לתוכן