דעה | הבעיה האמיתית של מנצ’סטר יונייטד

המועדון המפואר מאנגליה עובר תקופה קשה, כשהוא סופר כבר עשור ללא אליפות וללא הצלחה בליגת האלופות. בתקופת זמן הזאת עברו הרבה מים בנהר, מאמנים פוטרו, שחקנים נקנו, כסף נשפך, אבל עדיין המועדון לא מצליח לצאת לדרך חדשה. הסיבה האמיתית לכישלון של מנצ'סטר יונייטד. טור דעה של אוהד אדום.

הכירו את מלקולם גלייזר. מלקולם היה החמישי מבין שבעה ילדים של מהגרים יהודים, אברהם וחנה גלזר. הוא נולד ב-1928 ברוצ’סטר, ניו יורק, לשם עברו הוריו לאחר שהיגרו לארצות הברית מליטא. מלקולם החל לעבוד בעסק השעונים של אביו כבר בגיל 8. בגיל 15, כאשר אביו מת, הוא מכר שעונים מדלת לדלת כדי לפרנס את משפחתו. סוכנות הידיעות ‘רויטרס’ ציטטה אותו פעם שאמר כי מותו של אביו היה: “הדבר הטרגי ביותר שאי פעם קרה בחיי, אבל במובן מסוים זה גם הדבר הכי טוב שקרה בחיי. זה הפך אותי לגבר”. מלקולם למד לזמן קצר בקולג’ סמפסון ברומולוס, ניוק יורק, לפני שהתחייב במשרה מלאה לתיקון תכשיטים ושעונים. בתקשורת הוא כונה “השדון” בשל היותו אדם קטן עם זקן אדמדם.

מלקולם זכה במכרז לתיקון שעונים בבסיס חיל האוויר סמפסון. כשהבסיס נסגר בשנת 1956 הוא עבר להשקעות בנדל”ן. בשנת 1963 הוא קנה את הבנק הלאומי של סוואנה בצפון מדינת ניו יורק, ובשנת 1973 הוא קנה את הראשון מבין חמישה מתקני בריאות שהיו בבעלותו – מרכז ההבראה ווסט היל בהרטפורד, קונטיקט. בשנת 1976 רכש מלקולם שלוש תחנות טלוויזיה תמורת 20 מיליון דולר, ובשנת 1984 הוא הקים חברת אחזקות שבה הוא שימש כנשיא ומנכ”ל. החברה החזיקה במספר חברות בינלאומיות וחברות ציבוריות, ביןהיתר: תאגיד זפאטה, הארלי דיווידסון ,פורמייקה ,טונקה טויס, אומגה חלבון ועוד.

מלקולם זכה לראשונה לתשומת לב רחבה בשנת 1984, כאשר השיק הצעה לא מוצלחת של 7.6 מיליארד דולר לרכישת חברת רכבות המשא שנשלטה על ידי הממשלה. מאוחר יותר הוא היה בעל המניות הגדול ביותר של פורמייקה ב-1988, ולאחר מכן גם של יצרנית האופנועים הארלי דיווידסון. מלקולם השיג גם את השליטה בתאגיד זפאטה, חברת נפט וגז. גלייזר החזיק בתיק ההשקעות שלו מגוון רחב, שכלל ציוד לשירותי מזון, אריזות מזון ואספקת מזון, חלבון ימי, שידור, שירותי בריאות, רכוש, בנקאות, גז טבעי ונפט, אינטרנט, מניות ואג”ח.

בשנת 2005 רכש מלקולם את מועדון הכדורגל מנצ’סטר יונייטד, תמורת סכום של כ-790 מיליון ליש”ט על ידי רכישה הדרגתית של בעלי המניות בין 2003 ל-2005. הקנייה הייתה רכישה ממונפת, כלומר רכישה שמבוססת על הון חיצוני וכמעט ללא אמצעים אישיים. אגב, ביוני 2023, 18 שנים לאחר שמשפחת גלייזר רכשה את יונייטד, הצביעו מועדוני הפרמיירליג בעד הגבלת רכישות ממונפות בסביבות 65% משווי המועדון, מה שימנע מהשתלטויות מסוג זה לקרות שוב בעתיד.

ביוני 2005, בביקורם הראשון באולד טראפורד של ג’ואל, בריאן ואברם גלייזר, בניו של מלקולם, הם נתקלו במחאות של כ-300 אוהדי מנצ’סטר יונייטד שהתנגדו לבעלות החדשה של המועדון. כ-100 שוטרים הוזעקו לאצטדיון בניסיון למנוע אלימות, אך היו דיווחים על השלכת חפצים לעבר ניידות המשטרה וקריאות “מוות לגלייזרים”. שני אנשים נעצרו באותה מחאה. סגן יושב ראש המניות ביונייטד, שון בונז, אמר בזמנו כי: “משפחת גלייזר הם האויבים מספר אחת של מנצ’סטר יונייטד”. מנהל המועדון ושחקן העבר בובי צ’רלטון הוציא התנצלות פומבית בפני הגלייזרים על קבלת הפנים שקיבלו.

בתגובה נוספת להשתלטות, קבוצה של אוהדי יונייטד הקימה מועדון חדש בשם מנצ’סטר יונייטד FC. מה שמכונה “מועדון עוף החול”. המועדון החדש התקבל לליגה השנייה של ליגת הכדורגל של צפון-מערב מחוזות, מרחק שש ליגות מהצ’מפיונשיפ. הקבוצה עלתה בכל אחת משלוש העונות הראשונות שלה, פעמיים כאלופות הליגה.

מלקולם לקה בשבץ מוחי באפריל 2006, ובניו, יואל ואברם, השתלטו על הניהול השוטף של המועדון. משפחת גלייזר המשיכה לשלוט במועדון גם לאחר מותו ב-28 במאי 2014. מניות המועדון התחלקו באופן שווה בין ששת ילדיו – אברם, ג’ואל, בריאן, קווין, אדוארד ודרסי. החוב שנטלו על עצמם בני הזוג גלייזר למימון הקנייה התחלק בין המועדון למשפחה; בין 265 מיליון ליש”ט ל-275 מיליון ליש”ט נרשמו על מנצ’סטר יונייטד, מה שהכניס את המועדון לחובות בפעם הראשונה מאז 1931. הסכום הכולל עמד על 660 מיליון ליש”ט, שעליו היו תשלומי ריבית של כ-62 מיליון ליש”ט בשנה.
עם פרסום קיום החוב העצום, נערכו מחאות רבות כנגד הגלייזרים. האוהדים הקימו קמפיין בשם: ‘Love United Hate Glazer’, שצבעו העיקרי היה ירוק – הצבע המקורי של הקבוצה. היה אפילו ניסיון אחד לקנות את המועדון מהגלייזרים, כאשר קבוצה בשם “האבירים האדומים” ניסתה לרכוש את יונייטד ב-2010, אך הם העריכו את שווי המועדון בפחות ממה שהגלייזרים רצו וההצעה נפלה.

באוגוסט 2012 מנצ’סטר יונייטד נרשמה בבורסה של ניו יורק, והאוהדים ציפו שהכסף שגויס ממכירת המניות יילך ישירות לפירעון החוב של המועדון, אך מאוחר יותר התברר שרוב הכסף עבר ישירות לגלייזרים. מבנה המכירה גם גרם למניות מסוג B של הגלייזר להיות פי 10 מכוח ההצבעה של מניות מסוג A שנמכרו לציבור. “הגלייזרים היו חכמים מאוד כי אסור היה להכניס מניות דו-מחלקות (בעלות 2 מחלקות A ו-B) בבורסה לניירות ערך בלונדון”, אמר הכתב קוה סולהקול. “זו הייתה דרך עבורם להרוויח כסף מיונייטד מבלי לאבד שליטה”. ההודעה על פרישתו של סר אלכס פרגוסון ב-2013 הביאה להלם בעולם הכדורגל. ההצלחה של יונייטד על המגרש נמשכה ממש עד עזיבתו של פרגוסון, כשהמועדון רשם את האליפות ה-20 שלו. אבל מאז, כושר המשחק ירד בצורה דרסטית.

למרות מינוי של חמישה מאמנים שונים, כולל המאמן הנוכחי אריק טן האח, יונייטד לא הצליחה לזכות בפרמיירליג מאז עזיבתו של  פרגוסון וזכתה רק בארבעה גביעים גדולים מאז. יונייטד עברה שש שנים ללא שום תואר בין השנים 2017 – 2023, הבצורת הארוכה ביותר מזה 40 שנים. אריק טן האח היה האיש שסיים את הבצורת הארוכה, עם זכייה בגביע ה’קראבאו’ בעונה שעברה. הוא הוסיף עוד תואר בנוסף לגביע הליגה בו זכה לואי ואן חאל ב-2016, ולגביע הליגה האירופית וגביע הליגה תחת מוריניו שנה לאחר מכן. “הם לקחו את ההצלחה שהייתה להם תחת סר אלכס כמובנת מאליה וחשבו שהיא תימשך גם אחרי שיעזוב. זו הייתה הנחה מוטעית כי עכשיו אנחנו רואים בבירור כמה הוא היה חשוב”, אמר שחקו העבר רנה מיולנסטין.

התקופה האומללה של יונייטד על המגרש הוסיפה להצלחה של מנצ’סטר סיטי וליברפול. “השכנים הרועשים”, כפי שפרגוסון כינה פעם את סיטי, עלו על יונייטד והפכו לקבוצה הדומיננטית במנצ’סטר ובאירופה. בעשר השנים שחלפו מאז עזיבתו של פרגוסון, זכתה סיטי בשש אליפויות פרמייר ליג, שני גביעי FA, שישה גביעי ליגה וליגת אלופות – בסה”כ 15 תארים. כמעט פי 4 מיונייטד. ליברפול זכתה בזמן שחלף באליפות, ליגת האלופות, הגביע האנגלי, גביע הליגה וגביע העולם למועדונים. השנים האחרונות הפכו לסיוט הגרוע ביותר של כל אוהד יונייטד.

כמובן אי אפשר לספר את הסיפור מבלי להזכיר את אד וודוורד, סגן יו”ר מנצ’סטר יונייטד לשעבר, שיחד עם הגלייזרס הואשם בחוסר ההצלחה של המועדון על המגרש. וודוורד קיבל תפקיד מרכזי ביונייטד לאחר ההשתלטות של הגלייזרס ב-2005, אבל אפילו הוא לא האמין שהוא מיועד לאחד מתפקידי קבלת ההחלטות המובילים באולד טראפורד. הוא היה, אחרי הכל, רואה חשבון ובנקאי השקעות במקצועו. עם עזיבתו של דיוויד גיל ב2013, מונה וודוורד למנהל הספורט ביונייטד. והיה לאחראי על גיוס ופיטור מאמנים ועל רכישות שחקנים בחלון העברות. בתקופת זמן הזאת מנצ’סטר יונייטד הוציאה 1.5 מיליארד ליש”ט על רכישות שחקנים – הוצאה גבוהה יותר מכל מועדון אחר בעולם.
הסיבה להוצאות גדולות כל כך מצד אחד, ומצד שני לחוסר ההצלחה הגדול נבעו מכך שמקבלי ההחלטות של יונייטד לא היו מומחי ספורט. הגישה של הגלייזרים תמיד הייתה לא להתייחס למנצ’סטר יונייטד כאל מועדון כדורגל, אלא כאל מותג ועסק כלכלי. המועדון ממשיך לייצר כסף ובגדול, כסף שיכל לא רק לסגור את החוב שהטילו הגלייזרים על המועדון אלא גם לשמש לשיפור התשתיות ולשיפוץ האולד טראפורד, שלא שופץ מאז עונת 2005/06. אך במקום להחזיר כסף למועדון, הגלייזרים לקחו את הכסף לעצמם על ידי מכירת מניות וקבלת דיבידנדים, בעוד שהחוב הגולמי הנוכחי של יונייטד עומד על 612 מיליון ליש”ט וממשיך לצבור ריביות.
חמשת האחים גלייזר ואחותם דארסי המשיכו לחלוק כ-18 מיליון ליש”ט מתשלום הדיבידנד של 23 מיליון ליש”ט ב-2019, שנתיים לאחר שכבר הרוויחו 56 מיליון ליש”ט ממכירת מניות נוספות. לאחרונה הם הפסיקו לקבל דיבידנדים, אבל הנזק כבר נעשה. לקראת תחילת עונת 2019/20, שלחו אוהדי יונייטד מכתב פתוח למשפחה ודרשו תשובות לחמש שאלות מפתח לגבי אופן ניהול המועדון, אך המכתב נותר ללא תשובות.

לקראת משחק הפרמייר ליג של יונייטד עם ליברפול ב-2 במאי 2021, כמה מאות אוהדים חסמו את הדרך לאולד טראפורד על רקע הפגנה נגד הגלייזרים, מה שגרם לדחיית המשחק. זו הייתה הפעם הראשונה שמשחק הופסק עקב מחאות אוהדים בתולדות התחרות. נזק פלילי נגרם ושישה שוטרים נפצעו באירוע. במשך השנים הגלייזרים התערבו ברכש, התעקשו על שטויות ופספסו כישרונות.
רכשים שהיו אמורים לקרות כמו ארלינג האלאנד, קיליאן אמבפה, הארי קיין, חוליאן אלבארז, ג’וד בלינגהאם, דקלן רייס ועוד שחקני מפתח שלא הגיעו ולא בגלל הסיבות הנכונות. הגלייזרים הנחיתו על מאמן הקבוצה לשעבר, אולה גונאר סולשיאר, את ואן דה בייק, כריסטיאנו רונאלדו, פליסטרי ודיאלו בזמן שהוא בכלל ביקש קשר אחורי. בשנים האחרונות באה לידי ביטוי הירידה דרסטית באיכות הרכש. בנוסף, דאגו הגלייזרים להשאיר בקבוצה שחקנים שלא היו מספיק טובים מבחינת יכולת, רק כדי לא למכור אותם במחירי הפסד. בנוסף, הם דאגו ששחקנים שעלו הרבה כסף ישחקו על חשבון שחקנים טובים יותר.

בנוסף, הגלייזרים לא דאגו למאמני הקבוצה למעטפת של ניהול מקצועי, מחלקת רכש, אנאליסטים וקישור בין המחלקות. הם הנחילו במועדון תרבות שמעודדת הישגיות לוקה בחסר, ולא חיפשו אחרי זכייה באליפויות. בשנים האחרונות פוטרו ביונייטד מאמנים באמצע העונה בלי כל היגיון, במקביל למינוי מאמנים שונים בסגנון המשחק – מה שהוביל לסגל מעורבב בשחקנים שלא קשורים אחד לשני טקטית. עד היום, אין במועדון אחראי אימונים שיווסת את אימוני הקבוצה ויתאים אותם לכל שחקן, מה שגרם לכך שהאימונים של אריק טן האח לא היו מספיק מתאימים לשחקנים מסוימים שנפצעו אחד אחר השני. הגלייזרים נמנעו משיפוץ של ‘אולד טראפורד’, והזניחו את מתחם קרינגטון.

מאז שהשתלטה על המועדון ב-2005 ועד היום, השקיעה משפחת גלייזר 270 מיליון ליש”ט מכספה שלה ברכישה, כשמאז 2010 הם לא השקיעו אפילו לא פאונד אחד מכספם, תוך כדי שהמשפחה רושמת רווח מדהים – כל זה בזמן שהם ‘לוקחים’ מהמועדון כ-1.5 מיליארד ליש”ט לכיסם הפרטי. 

1.5 מיליארד ליש”ט שמנצ’סטר יונייטד הוציאה בתקופה הזאת, הגיעו כולם מכספי המועדון בלבד שום דבר לא הגיע מהכיס של הגלייזרים.

בסוף שנת 2022 הודיעו הגלייזרים שהמועדון יוצע למכירה, ואז התחילה סאגה שארכה כמעט שנה וחצי. הסאגה כללה גם ניסיון קנייה של השייח ג’סים אל תאני, שהתחייב לסלק את החוב הקיים של המועדון ולהוציא לפחות 1.4 מיליארד ליש”ט על שיפוץ תשתיות המועדון ועל רכשים. במשך מספר חודשים, שייח ג’אסים וסר ג’ים רטקליף הגישו מספר הצעות, אך אף אחד מהם לא היה מוכן לעמוד בדרישה של 6 מיליארד ליש”ט של הגלייזרס. נציגים משתי הצדדים ביקרו באולד טראפורד וקרינגטון בחודש מרץ כדי לפגוש את הנהלת יונייטד ולדון בהצעותיהם בהרחבה.

בחודש ספטמבר שעבר התפרסמו דיווחים שהגלייזרס שוקלים שלא למכור את מנצ’סטר יונייטד, כמעט 10 חודשים לאחר ההודעה על מכירה אפשרית. כתוצאה מהדיווחים, מחיר המניה של יונייטד ירד ב-18% ביום אחד, והפחית את שווי המועדון ביותר מ-600 מיליון ליש”ט. זו הייתה הירידה הגדולה ביותר מאז שהמועדון נרשם בבורסת ניו יורק ב-2012. בחלוף הזמן וכששום דבר לא נראה באופק, לשיח’ ג’סים נמאס מהסאגה. וב-14 באוקטובר 2023 הוא פרש מהתהליך. הנסיגה של שייח’ ג’סים סללה את הדרך עבור ג’ים רטקליף לאולד טראםורד, והוא רכש את המועדון תמורת 1.25 מיליארד ליש”ט עבור אחזקת מיעוט של 27.7% ביונייטד והשתלטות רשמית על הצד הספורטיבי במועדון, הצעד הראשון במה שיהפוך להשתלטות מלאה בהמשך.

בסוף חודש אפריל, חברת INEOS שנמצאת בבעלותו של רטקליף, מינתה את רוג’ר בל, המנהל הפיננסי שלה, להיות המנהל הפיננסי החדש של יונייטד במקומו של קליף באטי. המינוי החדש הגיע למרות שבהסכם המקורי INEOS היו אמורים להיות אחראיים על הפן הספורטיבי, והגלייזרס על הפן העסקי. המינוי הוכיח שהגלייזרס וויתרו למעשה גם על ניהול הפן העסקי של המועדון, ובעצם INEOS היא זאת ששולטת כרגע על הנעשה ביונייטד.

עם הגעתו של רטקליף ומינוייהם של אנשי מקצוע איכותיים בתפקידי מפתח במועדון, האוהדים מקווים לצאת לדרך חדשה ולהחזרת המועדון הגדול למקום אליו הוא שייך. כעת נותר רק לראות האם רטקליף יצליח לעמוד בציפיות.

5 תגובות
  1. אלי קובלר כותב

    לכתבה הזאת חיכיתי!
    אנשים צריכים לדעת, העולם צריך לדעת מה אנחנו אוהדי יונייטד עוברים כבר למעלה מעשור.
    הגלייזרים הם הבעיה הם השורש של כל הבעיות שלנו ועד שרטקליף לא ישתלט על הכל ויתחיל לעשות פה סדר אנחנו לא נראה את האור שבקצה המנהרה.
    תודה רבה על כתבה עמוקה וברורה שממחישה את הבעיה של המועדון הענק הזה.

  2. טל פרץ כותב

    עוד כתבה איכותית מבית היוצר של בולרז
    מטורף עד כמה המועדון הזה נשאר בטופ ורק לאחרונה פרסמתם שהוא המועדון בעל השווי הכי גבוה בעולם וכל זה למרות הבעיות עם הבעלים
    בתור אוהד ריאל הייתי שמח לראות את יונייטד חוזרת לימיה הגדולים ונאבקת חזק באירופה
    עצוב על המצב שלהם עכשיו אבל לפי מה שהבנתי מהכתבה רטקליף מתחיל לעשות שם סדר

  3. פינקי כותב

    תשמע אני אוהד יונייטד כבר 32 שנה וזה אחד הסיכומים הכי יפים שראיתי בשנתונים האחרונות כתיבה מדויקת עם הרבה פרטים ממש יפה
    ניסים הבאת כותב חדש אחד הכישרונות
    יאללה מחכה לעוד כתבות על יונייטד
    ואתה נתי פולק תצליח
    תודה רבה❤️❤️❤️❤️

  4. ישראל כותב

    איזה השקעה בפרטים וכתיבה מעולה
    בתור אוהד יונייטד כיף לראות דברים כאלה שלא רואים יותר מדי בתקשורת הישראלית. דברים מהצד שאוהד רגיל לא מודע אליהם וכשאתם מנגישים את זה ככה זה הופך את החוויה למושלמת כקורא/אוהד

  5. משתמש אנונימי (לא מזוהה) כותב

    כתבה מדהימה
    אוהבים את הכתבות שלך נתי
    מחכים לכתבה הבאה

השאירו תגובה

כתובת האימייל לא תפורסם, היא חסויה.

דילוג לתוכן